Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 316 pasujących wyników.
Poskrom dla bydła od firmy Spawtech
Poskrom P3H Spawtech jest dedykowany do obsługi bydła mięsnego. Umożliwia przeprowadzenie korekty rogów, kolczykowanie, kastrację, pobieranie krwi i inne zabiegi weterynaryjne....
więcejMasterChef na Agro Days. Dni Hodowcy. Mamy kolejny konkurs
Damian Kordas, kucharz, zwycięzca programu MasterChef oraz student weterynarii zaprasza na Agro Days. Dni Hodowcy. Damian Kordas zabierze uczestników Agro Days. Dni Hodowcy w kulinarną...
więcejAgro Days. Dni Hodowcy odbędą się po raz drugi
Agro Days. Dni Hodowcy to wydarzenie, które swoją inaugurację miało w zeszłym roku. Jak informuje ich organizator, firma De Heus, po sukcesie pierwszej edycji odbędzie się druga. Hodowcy i...
więcejHodowla bydła mięsnego to dobra alternatywa dla producentów świń?
Specjaliści Instytutu w swoim raporcie jako alternatywę dla hodowli trzody chlewnej przedstawiają kilka rozwiązań. Są to przejście na prowadzenie produkcji pozarolniczej nieobejmującej chowu...
więcejEkoplon wyłonił zwycięzców swojej loterii
Ford Ranger pojedzie do Czempina w województwie wielkopolskim, a Fordy Fiesta trafią do szczęśliwców w Gąsawie i Żninie w województwie kujawsko-pomorskim. Znamy...
więcejProdukcja pasz na świecie przekroczyła miliard ton
Raport Alltech Global Feed Survey 2017 to coroczne wydanie światowego przeglądu produkcji pasz firmy Alltech. Opiera się ono na danych ze 141 państw oraz przeszło 30 tys. mieszalni pasz. Z raportu...
więcejFerma, czyli największe hodowlane targi w Polsce
Ferma Bydła oraz Ferma Świń i Drobiu, które w dniach 17-19 lutego odbędą się w Łodzi to największe hodowlane targi w Polsce. Podczas nich rolnicy mogą się spotkać z przedstawicielami...
więcejNowe raporty Lely T4C Vector
Dzięki ulepszonemu systemowi zarządzania Lely T4C hodowcy mogą dopasować zadawanie paszy do potrzeb krowy i maksymalnie zwiększyć wydajność produkcji mleka i mięsa. Program Lely T4C łączy...
więcejRekompensaty dla producentów trzody chlewnej
Producenci bydła i trzody chlewnej w Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia z 8 września mają otrzymać pomoc w wysokości 350 mln euro. Polsce na podstawie kursu z 31 sierpnia przypadło 98 689...
więcejBydło mięsne i gęsi zamiast świń
Hodowcy świń muszą przestrzegać zasad bioasekuracji. Inaczej walka z afrykańskim pomorem świń nie będzie miała sensu. W myśl nowych przepisów ci, którzy dobrowolnie zrezygnują z...
więcejParlament podjął dobrą decyzję dla polskiej wołowiny
Parlament Europejski podjął decyzję o odroczeniu wejścia w życie rozporządzenia o związanego z wylesianiem i degradacją lasów. Parlament Europejski 14 listopada podjął decyzję o przesunięciu...
więcejJacek Klimza dla Agropolska.pl: trzeba ustabilizować finanse związku
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego od niemal miesiąca ma nowego prezesa. Dlaczego doszło do zmiany na tym stanowisku? – W tym roku stanęliśmy przed obowiązkiem...
więcej"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
Zapraszamy serdecznie hodowców bydła i producentów mleka do zapoznania się z 5 tegorocznym wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło" (wrzesień-październik 2024). W...
więcejPogłowie bydła zmalało. Więcej było tylko cieląt
Pogłowie bydła w czerwcu 2024 r., jak informuje Główny Urząd Statystyczny, liczyło 6 335,9 tys. sztuk. Było ono o 0,4% niższe w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Zmniejszenie liczebności...
więcej"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
Zapraszamy serdecznie hodowców bydła i producentów mleka do zapoznania się z 4 tegorocznym wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło" (lipiec-sierpień 2024). W...
więcejW Szepietowie wybrano najładniejsze okazy bydła mięsnego
Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego odbyła się w Szepietowie na Podlasiu. Hodowcy na ringu zaprezentowali 80 sztuk bydła mięsnego. W ostatni weekend czerwca na terenie PODR w Szepietowie odbyła...
więcejZapraszamy do lektury "Hoduj z Głową Bydło". Wideo
Zapraszamy serdecznie hodowców bydła i producentów mleka do zapoznania się z 3 tegorocznym wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło". W najnowszym numerze 3/2024...
więcejHoduj z Głową Bydło nr 2 w 2024 roku. Wideo
Jak liczyć koszty produkcji mleka? Dlaczego pobranie suchej masy przez krowy jest kluczowe? Jak dodatek choliny i kwasu linolowego może wpłynąć na zdrowie krów? Zapraszamy do lektury...
więcejEnergia odnawialna i opas wolców przyszłością sektora wołowiny?
Rozwój produkcji mięsa wołowego zależy od innowacji i nowoczesnych rozwiązań. Ich wdrożenie, nie tylko w hodowli i produkcji bydła mięsnego, zajmuje, począwszy od badań, około 10 lat....
więcejHodowcy bydła muszą złożyć te dokumenty, żeby otrzymać pieniądze za dobrostan
Hodowcy i producenci bydła mięsnego, którzy są beneficjentami dobrostanu zwierząt, muszą pamiętać o złożeniu ważnych dokumentów w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa....
więcejUE chce wprowadzić nowe obciążenia administracyjne dla hodowców
Deforestacja, czyli sprawdzenie, czy dany produkt paszowy nie pochodzi z terenów wylesianych, to kolejny przepis uderzający w hodowców zwierząt. Na posiedzeniu grupy roboczej...
więcejPZHiPBM zgłasza uwagi i propozycje do KPS w sprawie dobrostanu bydła
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zgłosił uwagi i propozycje do wytycznych dotyczących dobrostanu bydła. Uwagi zostały sporządzone do projektu zmiany wytycznych...
więcejHoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
Co zrobić gdy brakuje kiszonki z kukurydzy? Dlaczego kiszonki i woda nie mogą zamarzać oraz jak zimny wychów wpływa na zdrowie cieląt? Zapraszamy do lektury najnowszego wydania magazynu...
więcejHodowla bydła stoi przed wyzwaniami i zmianami
Napięte relacje z Ukrainą i przepisy Europejskiego Zielonego Ładu zdominowały 10 Forum Sektora Wołowiny. 10 edycja Forum Sektora Wołowiny pod hasłem „Produkcja zrównoważona - szanse i...
więcejX Forum Sektora Wołowiny już w piątek
10 edycja Forum Sektora Wołowiny pod hasłem: „Produkcja zrównoważona - szanse i zagrożenia” odbędzie się 2 lutego w Marriott Warsaw Hotel. Polskie Zrzeszenie Producentów...
więcejHodowcy apelują w sprawie wilków, które atakują bydło
Bydło mięsne w sezonie wypasu bardzo często przebywa na pastwiskach przez całą dobę. W tym czasie jest narażone na ataki wilków, które w ostatnich latach przybierają na sile. "W...
więcej10 Forum Sektora Wołowiny. Czas na rejestrację
10 edycja Forum Sektora Wołowiny pod hasłem: „Produkcja zrównoważona - szanse i zagrożenia” odbędzie się 2 lutego w Marriott Warsaw Hotel. Polskie Zrzeszenie Producentów...
więcejHodowcy bydła mają za sobą bardzo dobry rok
Dla hodowców i producentów bydła mięsnego mijający rok był bardzo dobry. Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zauważa, że z tą...
więcejNowy numer "Hoduj z Głową Bydło". Wideo
Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z ostatnim w tym roku tj. 6 wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło". "Hoduj z Głową Bydło" to dwumiesięcznik skierowany do...
więcejObalamy mity: ile wody potrzeba na produkcję wołowiny?
Produkcja zwierzęca w ostatnim czasie jest przedstawiana jako jednoznaczne zła, niepotrzebna i wpływająca negatywnie na klimat. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest olbrzymie zużycie...
więcejRekordowe targi Sommet de l’Élevage. Zdjęcia
Sommet de l’Élevage 2023 były wyjątkowe zarówno pod względem frekwencji zwiedzających i liczby wystawców prezentujących swoją ofertę, ale również obecności...
więcejProdukcja wołowiny rośnie, ale nie brakuje problemów
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 4,5%. Odnotowano także jej spadek w krajach, w których jest ona największa. Wynikało to z redukcji pogłowia. Pogłowie krów...
więcejTargi Sommet de l’Élevage rozpoczęte
Sommet de l’Élevage rozpoczęły się we wtorek 3 października i potrwają do piątku 6 października. Tradycyjnie odbywają się one w Clermont-Ferrand we Francji. Targi każdego roku...
więcejNowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
Zapraszamy Was serdecznie do zapoznania się kolejnym, już piątym tegorocznym wydaniem naszego magazynu Hoduj z Głową Bydło. Jest to dwumiesięcznik skierowany do hodowców oraz...
więcejPodatek na mięso zniechęci konsumentów do jego spożycia?
Eric Lambin, jeden z głównych doradców naukowych Komisji Europejskiej, opowiada się za wprowadzeniem podatku dla „zjadających duże ilości czerwonego mięsa”. Podatek na...
więcejStrategia „Polska Wołowina 2030” przyjęta
Porozumienie Rolnicze ds. Wołowiny przyjęło strategię „Polska Wołowina 2030”. Dokument ten stanowi kontynuację tej powstałej w 2018 r. Strategia „Polska Wołowina" jest...
więcejJacek Zarzecki: o kryzysie na rynku bydła nie ma mowy
Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu sierpnia ustabilizowały się po wcześniejszych spadkach. Po lipcowych obniżkach notowań cen żywca, na forach rolniczych pojawiły się komentarze mówiące o...
więcej"Hoduj z Głową Bydło". Co znajdziecie w nowym wydaniu?
W najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2023 (lipiec-sierpień) znalazło się 8 działów. Przypisane do nich artykuły dotyczą między innymi hodowli, żywienia,...
więcejHodowcy mogą konsultować strategię "Polska Wołowina 2030"
Rada Sektora Wołowiny zaprasza wszystkich zainteresowanych do wspólnej pracy nad strategią "Polska Wołowina 2030". Termin zgłaszania uwag mija 31 lipca. Rada Sektora Wołowiny...
więcejRegionalna wystawa bydła w Sielinku
Czwarta Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych odbyła się w Sielinku w ramach Krajowych Dni Pola. Odwiedzający mogli zobaczyć bydło mięsne, bydło mleczne, konie, króliki, owce oraz kilka...
więcejBydło mięsne nagrodzone w Poznaniu podczas XXX NWZH
Wystawa bydła mięsnego w ramach XXX Narodowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, została zorganizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. W trakcie tegorocznej...
więcejSuperczempiony Narodowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych
Najważniejsze wydarzenie dla hodowców bydła, czyli XXX Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, odbyła się w dniach 12-14 maja na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Polska...
więcejEksport wołowiny z USA odrabia straty?
W Stanach Zjednoczonych eksport wołowiny w marcu przekroczył 120 tys. ton. Był on o 5% niższy niż w minionym roku, ale najwyższy od pięciu miesięcy. Według danych opublikowanych przez...
więcejDobrostan bydła, czyli powtórka z przeszłości
Zrównoważona produkcja wołowiny oraz spełnianie zasad dobrostanu to dla polskich hodowców bydła mięsnego żadna nowość. Już kilkadziesiąt lat temu wielu z nich otrzymałoby pieniądze,...
więcejDezinformacja dotyka rynek mleka i bydła
Producenci mleka i bydła mierzą się z dezinformację oraz licznymi atakami w Internecie. Dotyczą one rzekomej szkodliwości nabiału oraz "okrucieństwa" współczesnej hodowli. Debata...
więcejIX Forum Sektora Wołowiny już w najbliższy piątek
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, już po raz kolejny...
więcejDla hodowców bydła mięsnego 2022 rok momentami był świetny
- Przez większość czasu 2022 rok był świetnym dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Odnotowaliśmy największy wzrost cen w historii, który średniorocznie wyniósł...
więcejIX Forum Sektora Wołowiny odbędzie się w styczniu
Hodowcy bydła mięsnego, przedstawiciele przetwórców oraz organizacji rolniczych i hodowlanych spotkają się w Warszawie podczas IX Forum Sektora Wołowiny. Polskie Zrzeszenie...
więcejJuż jest najnowszy numer "Hoduj z Głową Bydło"
Hodowcy bydła i producenci mleka, prenumeratorzy "Hoduj z Głową Bydło" mogą się już zapoznać z najnowszym wydaniem naszego magazynu. W najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową...
więcejCeny skupu bydła w Unii Europejskiej rosną
Notowania bydła rzeźnego na rynku unijnym, na przełomie października i listopada, systematycznie rosną. Podobne trendy obserwuje się w Polsce, gdzie ceny skupu były zbliżone do średniej w Unii...
więcejZasady stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego w pigułce
Hodowcy i producenci bydła mięsnego mogą się zapoznać z nową publikacją Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju zatytułowanego "Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego"....
więcejPrezentujemy najnowsze wydanie magazynu "Hoduj z Głową Bydło"
Zachęcamy do lektury najnowszego wydania naszego magazynu "Hoduj z Głową Bydło". Jest to dwumiesięcznik skierowany do hodowców oraz producentów bydła mlecznego i mięsnego,...
więcejSommet de l'Élevage czyli święto dla hodowców bydła mięsnego
Prezentacja ponad 2 tys. zwierząt, w tym bydła mięsnego i mlecznego, owiec oraz koni, ogólnokrajowy konkurs bydła rasy charolaise oraz liczne wycieczki do gospodarstw. Wszystko to miało...
więcejCzy do bydła utrzymywanego w systemie otwartym będą dopłaty dobrostanowe?
Czy bydło mięsne utrzymywane bez budynków otrzyma wsparcie do dobrostanu w ramach Krajowego Planu Strategicznego? - Według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapisy w KPS wykluczają taką...
więcejJacek Zarzecki jednogłośnie prezesem PZHiPBM na kolejną kadencję
Jacek Zarzecki, dotychczasowy prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, został jednogłośnie wybrany na to stanowisko na kolejną kadencję na lata 2022-2026. 30...
więcejPowstanie definicja zrównoważonej produkcji wołowiny
Redukcja emisji gazów, obniżenie zużycia antybiotyków czy poprawa profilaktyki oraz dobrostanu zwierząt. To niektóre elementy tworzonej definicji zrównoważonej produkcji...
więcejHodowcy bydła mięsnego zaprezentowali najpiękniejsze zwierzęta
Hodowcy należący do Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego na początku września zaprezentowali swoje zwierzęta na V Krajowej Wystawie Bydła Mięsnego w Częstochowie....
więcejFrancuskie targi Sommet de l'Elevage już w październiku
Targi rolnicze Sommet de l'Elevage odbędą się w pierwszym tygodniu października we Francji. Będzie towarzyszyć im wystawa zwierząt hodowlanych, podczas której rolnicy zaprezentują łącznie...
więcejZachęcamy do lektury najnowszego wydania "Hoduj z Głową Bydło"
"Hoduj z Głową Bydło" to dwumiesięcznik skierowany do hodowców i producentów bydła mlecznego i mięsnego, lekarzy i techników weterynarii, a także doradców...
więcejBydło mięsne też jest narażone na stres cieplny
Stres cieplny u poszczególnych gatunków zwierząt wywołuje różne objawy, ale jego skutki są jednakowo negatywne dla wszystkich. Stres cieplny (heat stres) występuje, gdy...
więcejCena bydła jest istotna, ale nie najważniejsza
Marcin Ciok, hodowca i producent bydła mięsnego oraz zarządca w gospodarstwie Futura XXI w miejscowości Mysłaki w woj. warmińsko-mazurskim, opiekuje się stadem 250 mamek rasy hereford. Stale je...
więcejBydło tanieje, bo na rynku jest go więcej
Cena bydła mięsnego w ostatnich tygodniach nieco zmalała. Hodowcy wciąż otrzymują jednak stawki zdecydowanie wyższe, niż w ubiegłym roku. - Nie mamy powodów do rozdzierania szat z powodu...
więcejOd czego zależy żywienie krów mamek?
Krowy mięsne należy żywić w taki sposób, aby w każdym roku rodziły jedno cielę, produkowały średnio 2500-3500 kilogramów mleka w laktacji oraz utrzymywały kondycję ciała na poziomie...
więcejWyspecjalizowani producenci żywca wołowego zarabiają
Wojciech Styburski, prezes Grupy Producentów Rolnych Agrointegracja utrzymuje buhaje w cyklu otwartym. Kupuje odsadki imousine, angus lub krzyżówki tych dwóch ras w wadze około...
więcejWilki coraz groźniejsze. Hodowcy chcą jasnych przepisów
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego już w marcu alarmował o atakach wilków na zwierzęta gospodarskie w różnych regionach kraju. Skarb Państwa przez...
więcejDobrostan bydła i hodowców. Oba są ważne
Hodowcy bydła mlecznego oraz mięsnego mają świadomość konieczności ciągłej poprawy dobrostanu. W ciągu ostatnich 30 lat zainwestowali oni duże pieniądze w poprawę warunków utrzymania bydła....
więcejWsparcie do produkcji opasów w Planie Strategicznym
Od dwóch lat funkcjonują z powodzeniem dwa działania związane z dobrostanem zwierząt tj. wsparcie do krów mlecznych i mięsnych. Ponad połowa mamek w Polsce jest już utrzymywana zgodnie...
więcejNiskoemisyjna produkcja bydła. To już się dzieje
Hodowcy bydła w Europie pracują nad obniżeniem emisji gazów cieplarnianych powstałych wskutek produkcji zwierzęcej. Z jednej strony ma ona być jeszcze bardziej przyjazna środowisku, a z...
więcejUkazał się 2 numer "Hoduj z Głową Bydło"
"Hoduj z Głową Bydło" to dwumiesięcznik skierowany do hodowców i producentów bydła mlecznego i mięsnego, lekarzy i techników weterynarii, a także doradców...
więcejSektor wołowiny jest kluczowy i trzeba go wspierać
Sektor bydła mięsnego który jest jednym z najlepiej zorganizowanych w Polsce, w dużej mierze odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe nie tylko naszego kraju, ale także Europy. - Ponad dwa...
więcejForum Sektora Wołowiny odbędzie się po raz 7
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Radą Sektora Wołowiny organizuje VII Forum Sektora Wołowiny. Odbędzie się ono w dniach 10-11 marca w Warszawie. Obecna edycja Forum...
więcejHodowcy bydła mięsnego w Polsce stoją przed dużą szansą
Liczba krów mięsnych i mieszańcowych w Polsce rośnie, podobnie jak import cieląt. Polska ma bardzo duży potencjał do zwiększenia produkcji wołowiny. Czy w ciągu najbliższych lat uda nam się...
więcejDobrostan bydła przynosi korzyści, ale sporo kosztuje
Hodowcy bydła mlecznego nieustannie inwestują w dobrostan zwierząt. Poprawiając warunki środowiskowe utrzymania wpływają na ich lepsze zdrowie i tym samym zwiększają opłacalność produkcji. - Musimy...
więcejNowy numer "Hoduj z Głową Bydło" trafił do hodowców
Hodowcy bydła mlecznego i mięsnego mogą zapoznać się z najnowszym wydaniem "Hoduj z Głową Bydło". Do ich rąk trafił właśnie pierwszy w 2022 roku numer naszego magazynu. Magazyn tradycyjnie...
więcejCeny bydła zmalały, ale czy hodowcy powinni narzekać?
Ceny żywca wołowego na początku grudnia 2021 roku wynosiły 9,42 zł za kg, a poubojowo 18,1 zł za kg. Dla porównania w ubiegłym roku było to odpowiednio 6,3 i 12,3 zł. W kolejnych tygodniach...
więcejSupermarkety przestaną sprzedawać brazylijską wołowinę
Sześć europejskich sieci supermarketów, w tym dwie należące do holenderskiej firmy Ahold Delhaize i filii Carrefour poinformowało, że przestaną sprzedawać niektóre lub wszystkie...
więcej"Hoduj z Głową Bydło" na święta. Zapraszamy do lektury
Hodowcy bydła i producenci mleka mogą już zapoznać się z najnowszym wydaniem magazynu "Hoduj z Głową Bydło". "Hoduj z Głową Bydło" nr 6/2021 (listopad-grudzień) już jest...
więcejHodowcy bydła mięsnego wzięli udział w krajowej wystawie
Hodowcy i producenci bydła mięsnego wzięli udział w IV Krajowej Wystawy Bydła Mięsnego. Odbyła się ona w ramach XXIII Kaszubskiej Jesieni Rolniczej organizowanej przez Pomorski Ośrodek Doradztwa...
więcejCharolaise i salersy w namiocie cyrkowym
Namiot cyrkowy trafił do gospodarstwa prosto z Cyrku Zalewski. Przebywa w nim francuskie bydło rasy charolaise oraz salers, które ma dostęp do ogrodzonych wybiegów na świeżym...
więcejHoduj z Głową Bydło. Zapraszamy do lektury nowego numeru!
Hoduj z Głową Bydło nr 4/2021 już w sprzedaży. Znajdziecie w nim wiele ciekawych artykułów dotyczących tematów żywieniowych, zdrowia zwierząt oraz praktyczne porady i reportaże....
więcejHodują bydło i sprzedają wołowinę, ale nie tylko
Hodowcy zaczęli budować swoje stado od cieliczek mieszańcowych. Z każdym pokoleniem zyskuje ono oraz większy dolew krwi ras mięsnych. Produkują wysokiej jakości wołowinę, którą sprzedają w...
więcejW Polanicy stacjonarnie o chorobach bydła
Hodowcy i producenci bydła mlecznego i mięsnego oraz lekarze weterynarii po rocznej przerwie wzięli udział w cyklicznej stacjonarnej konferencji naukowej w Polanicy Zdroju. - Zwiększająca się...
więcejJuż jest nowy numer Hoduj z Głową Bydło. Zapraszamy do lektury
Ukazał się nowy numer magazynu Hoduj z Głową Bydło. Znajduje się w nim wiele ciekawych artykułów dotyczących między innymi żywienia krów mlecznych, zapobiegania stresowi cieplnemu u...
więcejNowy numer Hoduj z Głową Bydło. Zapraszamy do lektury
Zapraszamy do lektury nowego wydania magazynu Hoduj z Głową Bydło. Znajduje się w nim wiele ciekawych artykułów dotyczących między innymi żywienia krów mlecznych, odchowu cieląt, czy...
więcejHodowcy pracują nad poprawą wizerunku produkcji zwierzęcej
Hodowcy bydła, jak i cały sektor hodowlany, a także mięsny pracują nad tym, aby wizerunek produkcji zwierzęcej w Polsce był lepszy. Wiele udało się już osiągnąć. - Cały czas pracujemy nad tym, żeby...
więcejPolska wołowina broni się swoją jakością
Rynek wołowiny, podobnie jak inne, zależy od dalszego rozwoju pandemii koronawirusa. Duży wpływ na ceny bydła mięsnego ma to, jak długo zamknięte pozostaną restauracje. Ceny skupu bydła mięsnego są...
więcejHodowcy bydła zmagali się z wirusem i ustawą
Hodowcy bydła mięsnego mocno odczuli minione dwa lata. Ceny skupu żywca zmalały najpierw wskutek wybuchu afery w jednej z ubojni, później wskutek pandemii koronawirusa. - To były dwa ciężkie...
więcejTam ceny wołowiny biją rekordy
Mięso wołowe w Brazylii w ubiegłym roku podrożało o 50%. Jest to efekt zwiększonego popytu na rynkach eksportowych. Spożycie wołowiny w Brazylii w ostatnim czasie mocno spadło. Powodem jest...
więcejZakłady muszą dobrze płacić, jeśli chcą kupić bydło
Hodowcy bydła mięsnego mogą się spodziewać lepszych cen za wyprodukowane przez siebie zwierzęta. Ceny skupu bydła mięsnego rosną i wiele wskazuje na to, że w kolejnych tygodniach ten trend zostanie...
więcejHodowcy chcą tylko uczciwej zapłaty za pracę
Hodowcy bydła mięsnego w mijającym roku napotkali na wiele wyzwań. O ile Brexit nie był dla nich zaskoczeniem, o tyle pandemia koronawirusa i związane z nią obostrzenia pojawiły się niespodziewanie....
więcejHodowcy w Europie boją się napływu taniej wołowiny
Europejscy hodowcy bydła mięsnego obawiają się międzynarodowych umów dotyczących handlu wołowiną. Jedną z największych i najważniejszych umów międzynarodowych jest negocjowane od 20...
więcejUbojnia rolnicza powstała na Dolnym Śląsku
Hodowcy bydła mięsnego z Dolnego Śląska mogą być zadowoleni. Ruszyła tam pierwsza rolnicza ubojnia. Rolnicza ubojnia została wybudowana we wsi Rudnica w powiecie ząbkowickim na Dolnym Śląsku...
więcejWażna konferencja dla hodowców bydła. Zapraszamy do udziału
Pierwsze międzynarodowe spotkanie BovINE odbędzie się w Polsce. Będzie ono dotyczyć zrównoważonej produkcji wołowiny w Europie, a także polityki i praktyki w kontekście Europejskiego...
więcejBydło mięsne zniknie z sudeckich pastwisk?
Hodowla bydła mięsnego na Dolnym Śląsku upadnie. Zyskają na tym wyłącznie Czesi. Rolnicy z Dolnośląskiej Izby Rolniczej przestrzegają przed negatywnymi skutkami tzw. piątki dla zwierząt. - Zwracamy...
więcejRada Sektora Wołowiny chce rozmawiać o senackich poprawkach
Senat wprowadził do tekstu projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt poprawki, które zdecydowanie zmieniają jej brzmienie. Rady Sektora Wołowiny podkreśla, że wiele z nich nie...
więcejMiało być limousine, ale jest charolaise
Rolnik z Wielkopolski od 17 lat zajmuje się hodowlą bydła mięsnego rasy charolaise. W jego planach był zakup limousine, ale z perspektywy czasu uważa, że podjął dobrą decyzję. Marcin...
więcejRada Sektora Wołowiny murem za ubojem religijnym
Rada Sektora Wołowiny wyraża sprzeciw wobec zapowiedzi wprowadzenia przepisów prawa ograniczającego możliwość uboju religijnego (rytualnego) na terenie Polski. "Ograniczenie uboju...
więcejKoronawirus i obrońcy zwierząt szkodzą hodowcom bydła
Jak hodowcy bydła mięsnego przetrwali pandemię koronawirusa? Czy mamy szansę na zwiększenie pogłowia tych zwierząt oraz spożycia wołowiny w Polsce? Czy obrońcy praw zwierząt rzeczywiście mają prawo...
więcejWsparcie dla hodowców bydła mięsnego też do poprawki?
Hodowcy i producenci bydła mięsnego, podobnie jak producenci mleka, również apelują do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zmianę niektórych przepisów dotyczących wsparcia w...
więcejHodowcy bydła mięsnego mogą być optymistami?
Hodowcy i producenci bydła mięsnego bardzo mocno odczuli pandemię koronawirusa. Eksport został praktycznie wstrzymanym, a ceny skupu spadły średnio o 20% i były najniższe od 2015 roku. Jednak wydaje...
więcejKoronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
- Sytuacja związana z pandemią spowodowała, że eksport został praktycznie wstrzymanym, a ceny skupu spadły średnio o 20% i były najniższe od 2015 roku - mówił Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego...
więcejTo nie koronawirus zagraża hodowli bydła
Ceny bydła mięsnego są obecnie niskie. Według najnowszych notowań zebranych przez ministerstwo rolnictwa zakłady mięsne za żywiec płacą niecałe 6 złotych za kilogram. Ceny bydła mięsnego będą...
więcejHodowcy w dramatycznej sytuacji. Ceny najniższe od 5 lat
Hodowcy bydła mięsnego są w bardzo trudnej sytuacji. Pandemia koronawirusa spowodowała zamknięcie rynków eksportowych. W związku z tym ceny bydła są obecnie najniższe od 5 lat. Sytuacja na...
więcejEkspert w produkcji wołowiny
Opasem bydła zajmuje się od 17 lat, a jego stado podstawowe liczy 260 krów rasy limousine. Oprócz tego rolnik posiada około 500 opasów w różnych kategoriach wagowych i...
więcejObrońcy zwierząt protestują podczas 6. Forum Sektora Wołowiny
"Krowy dla klimatu", "Tędy do rzeźni", czy "Zamknąć rzeźnie". Między innymi takie hasła towarzyszyły protestowi zorganizowanemu przez obrońców praw zwierząt....
więcejWołowina z Polski wraca na utracone rynki
Wołowina z Polski powoli wraca na rynki, które zostały utracone wskutek kryzysu wizerunkowego związanego z tzw. krowami leżakami. Wybuchł on w styczniu 2019 roku. Mięso wołowe i produkty...
więcejBydło mięsne drożeje. To początek końca kryzysu?
Hodowcy bydła mięsnego w ostatnich tygodniach nie mieli powodów do zadowolenia. Jednak wszystko wskazuje na to, że sytuacja na rynku zaczyna się poprawiać. Przetwórcy zaczynają płacić...
więcejUbojnia w Kalinowe. Są zarzuty za znęcanie się nad zwierzętami
Cztery osoby, które pracowały w ubojni w Kalinowie, gdzie ubijane były między innymi tzw. krowy leżaki, usłyszały zarzuty znęcania się nad zwierzętami ze szczególnym okrucieństwem....
więcejRóżnorodne rasy bydła mięsnego podczas targów Sommet
Sommet de l'Elevage jest jedną z największych wystaw hodowlanych na świecie. W tegorocznej edycji można było zapoznać się z ofertami ponad 1500 wystawców oraz zobaczyć 2000...
więcejBydło drożeje. Rynek wołowiny wychodzi z dołka?
Rynek wołowiny powoli zaczyna wychodzić z dołka. Ceny skupu bydła mięsnego i mieszańcowego oraz buhajów mlecznych rosną, choć wciąż są jeszcze niższe niż przed rokiem. Ceny bydła mięsnego w...
więcejChcą wzmocnić polski rynek wołowiny
Całodobowy monitoring w rzeźniach, uszczelniony system identyfikacji bydła oraz wykorzystanie nowych technologii do zbierania i gromadzenia informacji o zwierzętach - m.in. nad takimi rozwiązaniami...
więcejDobrostan bydła bardziej opłacalny od tworzenia grup producenckich
Hodowcy i producenci bydła mlecznego oraz mięsnego, a także trzody chlewnej, mogą otrzymać pieniądze na działanie związane z podnoszeniem dobrostanu zwierząt. Polska Federacja Hodowców Bydła...
więcejCeny bydła poleciały w dół. Hodowcy oczekują pomocy od państwa
Ceny bydła rok do roku spadły w Polsce o ok. 15 proc. - To wynik zastoju na rynku europejskim, gdzie eksportowane jest ponad 80 proc. wołowiny - poinformował Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku...
więcejPolskie bydło, czyli najwyższa jakość i powód do dumy hodowców
Podczas XXXIII Wystawy Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych, która w dniach 5-7 lipca odbyła się w Sitnie koło Zamościa, przeprowadzono ocenę bydła mlecznego i bydła...
więcejUmowa z Marcosur dla kogo?
Cała branża związana z rynkiem wołowiny z wielkim niepokojem oczekuje na zakończenie rozmów handlowych UE z grupą Marcosur. Swój sprzeciw dla rozszerzenia wpływów handlowych...
więcejPogłowie bydła w Australii maleje. Kryzys na rynku mleka i wołowiny
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na podstawie informacji organizacji Meat and Livestock Australia informuje, że w kraju tym prognozowany jest największy od 10 lat...
więcejNielegalny ubój bydła - raport z audytu KE
Komisja Europejska opublikowała raport z audytu, jaki przeprowadziła w naszym kraju po doniesieniach o nielegalnych praktykach podczas uboju krów tzw. leżaków. O komentarz w tej...
więcejHodowcy bydła mięsnego stają się coraz silniejszą grupą
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zaprosił hodowców i producentów żywca wołowego na szkolenie zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i...
więcejPolska chce wprowadzić innowacyjny system wiedzy o zwierzęciu
Polska, jako jeden z pierwszych krajów, chce wprowadzić innowacyjny system wiedzy o zwierzęciu od jego urodzenia do uboju - poinformował w piątek minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski....
więcejHodowcy sami będą ubijać kontuzjowane krowy w gospodarstwie?
Obwoźne uboje bydła lub wykonywanie tej czynności przez samych właścicieli zwierząt. Związku branżowe rozmawiają o tym, jak wyeliminować w przyszłości nadużycia związane z krowami...
więcejBiałoruś zniosła ograniczenia dla polskiej wołowiny w związku z BSE
Główny lekarz weterynarii poinformował, że Białoruś zniosła ograniczenia importowe wprowadzone w związku z wystąpieniem na terytorium Polski atypowej formy przypadku gąbczastej encefalopatii...
więcejUkraina ogranicza import z Polski w związku z BSE
Główny lekarz weterynarii poinformował o ograniczeniach importowych wprowadzonych przez władze Ukrainy w związku z wystąpieniem na terytorium Polski atypowej formy przypadku gąbczastej...
więcejBydło i mięso z Polski nie wjadą do Kazachstanu
Służby weterynaryjne Republiki Kazachstanu podjęły decyzję, w myśl której od 6 lutego 2019 roku kraj tej wprowadził czasowe ograniczenia importowe dla całej Polski. Kazachstan nie będzie...
więcejHodowcy i producenci bydła dalej będą otrzymywać dopłaty
Płatności do produkcji bydła, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, będą obowiązywały w nowej perspektywie finansowej po 2020 roku. Ministerstwo Rolnictwa...
więcejPolska wołowina w cenie, a popyt wciąż rośnie
Polska wołowina nadal jest w cenie. Popyt na to mięso w Europie, ale także poza nią, wciąż rośnie. Dzieje się tak głównie ze względu na możliwość zakupu mięsa pochodzącego z ubojów...
więcejSpożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. -...
więcejWołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
Coraz większe wymagania środowiskowe, zmieniające się trendy żywieniowe czy rosnące koszty produkcji. To główne problemy, z jakimi muszą się mierzyć hodowcy i producenci bydła mięsnego w...
więcejŻywiec wołowy drożeje od dwóch lat. Stawki napędza wyższy eksport
Od grudnia 2016 roku nieprzerwanie drożeje żywiec wołowy, choć dynamika wzrostu wykazuje tendencję do obniżek. Według GUS w październiku przeciętna cena skupu bydła była wyższa o 1,1 proc. rok do...
więcejMieszkańcy nie chcą wielkiej fermy bydła pod Krotoszynem
W miejscowości Stara Obra, która znajduje się w gminie Koźmin Wielkopolski niedaleko Krotoszyna, na terenie 18 km ma powstać jedna z największych w Europie ferma bydła mięsnego. Budową fermy...
więcejJubileuszowe V Forum Sektora Wołowiny już w grudniu
Eksperci, najważniejsze tematy branżowe oraz możliwość nawiązania cennych kontaktów biznesowych. To wszystko już podczas V Forum Sektora Wołowiny, które odbędzie się w dniach 3-4...
więcejTen powiat może być zagłębiem polskiej wołowiny
Produkcja bydła mięsnego czystych ras może być alternatywą dla gospodarzy z obszarów objętych ograniczeniami w związku z ASF. Na ten temat w Białej Podlaskiej rozmawiali rolnicy, hodowcy...
więcejMleko i mięso są w cenie. Na bydle można zarabiać
Produkcja mleka, ale także hodowla i produkcja bydła mięsnego, są obecnie opłacalne. Ceny skupu mleka we wrześniu były wyższe niż w sierpniu. Z kolei rosnący eksport wołowiny wpływa na wysokie...
więcejHereford wśród jabłkowych sadów
Hodowca posiada 60 mamek rasy hereford oraz 20 limousine i produkuje materiał hodowlany oraz rzeźny. Prowadzi on również sady owocowe, a w żywieniu zwierząt wykorzystuje przede wszystkim...
więcejHodowcy bydła w Argentynie w głębokim kryzysie
Rynek produkcji mięsa wołowego w Argentynie przeżywa poważny kryzys. Mięso to coraz rzadziej znajduje się w jadłospisie tamtejszych konsumentów. A to przecież kraj, który słynie z...
więcejZdrowe i różnorodne stado mleczne oraz mięsne w Brodach
Bydło zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych jest wizytówką tego gospodarstwa. Obie grupy zwierząt doskonale się uzupełniają. Dzięki nim hodowcy mogą także zagospodarować zalewowe...
więcejO wołowinie i certyfikacji QMP
Hodowcy bydła mięsnego i producenci wołowiny spotkali się w gospodarstwie rolnym z certyfikatem Quality Meat Program (QMP), gdzie dowiedzieli się o korzyściach uczestnictwa w programie. Prelegenci...
więcejW dziewięciu województwach nastąpił wzrost pogłowia bydła
Korzystne warunki naturalne do chowu bydła oraz utrzymujący się popyt eksportowy na polską wołowinę, przede wszystkim ze strony krajów UE, sprzyjają wzrostowi pogłowia bydła w naszym kraju. W...
więcejPogłowie bydła wzrosło choć mamy mniej cieląt
Pogłowie bydła w czerwcu 2018 r. wynosiło 6 201,4 tys. sztuk i było o 58,3 tys. sztuk (o 0,9 proc.) wyższe niż przed rokiem. W porównaniu z liczebnością stada w grudniu 2017 r. również...
więcejHodowla bydła mięsnego to poszukiwanie oszczędności
W produkcji wołowiny najważniejszą rolę odgrywa opłacalność. Niestety w Polsce nadal niewielu hodowców potrafi odpowiedzieć na pytanie o koszt produkcji jednego kilograma żywca wołowego....
więcejUbój rytualny w Polsce nie zostanie zakazany?
Zakaz uboju rytualnego prawdopodobnie nie zostanie wprowadzony w Polsce. Jak podaje TVP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o tym, że wycofany zostanie projekt nowelizacji...
więcejJak poprawić opłacalność produkcji żywca wołowego?
Produkcja wołowiny cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników. Jak to robić prawidłowo i zarabiać na tym więcej można było dowiedzieć się podczas szkolenia, którego cześć...
więcejNa odsadki limousine jest zapotrzebowanie
Hodowlą bydła mięsnego zajmuje się od 14 lat. Produkuje odsadki rasy limousine i sprzedaje je w wieku 7 miesięcy i w wadze 350 kg. Wybrał tę rasę bo jak twierdzi nie ma problemu z jej zbytem. ...
więcejBydło, z którego możemy być dumni
W Sitnie (pow. zamojski, woj. lubelskie) w dniach 29 czerwca - 1 lipca odbyła się XXXII Wystawa Zwierząt Hodowlanych, Maszyn i Urządzeń Rolniczych. Jak co roku w jej ramach było oceniane bydło ras...
więcejKrzyżują rasy mięsne, a ich potomstwo opasają
Spółka Proagra posiada 1100 sztuk bydła różnych ras mięsnych, w tym między innymi 100 sztuk limousin, 50 angus, 30 welsh black, 30 charolaise, a także mieszańce międzyrasowe. Zwierzęta...
więcejPolska wołowina. Mamy przepis na sukces
Strategia "Polska Wołowina 2022" była głównym tematem konferencji, która odbyła się 30 czerwca w Minikowie podczas 41. Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych...
więcejHodowcy bydła mięsnego otrzymają pieniądze. Nawet miliard złotych
Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz przetwórcy spotkali się w ministerstwie rolnictwa, gdzie rozmawiali o przyszłości tego sektora. Głównym tematem było zapewnienie opłacalności...
więcejUbój rytualny zakazany? To wyrok dla polskich hodowców
Projekt Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt niesie ze sobą zakaz uboju rytualnego. Ten z kolei oznacza zmniejszenie wielkości produkcji bydła mięsnego i wykluczenie krajowej wołowiny z...
więcejSkupuje młodzież i ją opasa
Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg. Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice...
więcejRasa beefmaster jest już w Polsce
Bydło mięsne beefmaster pochodzi z USA i cechuje się zdolnością adaptacji do trudnych warunków środowiskowych, odpornością na upały oraz wysoką mlecznością i płodnością, a także łagodnym...
więcejHodowla bydła bez tajemnic. Eksperci doradzali rolnikom i uczniom
12 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej (woj. lubelskie) odbyła się konferencja naukowa "Hodowla bydła-wyzwania i...
więcejPogłowie krów ras mięsnych w Polsce nieznacznie zmalało
Liczba krów ocenianych w Polsce według stanu na 1 grudnia 2016 roku wynosiła 22531 sztuk. Oznacza to spadek o 4,51 proc. w porównaniu do 2015 roku. O 4,1`2 proc. zmniejszyła się...
więcejProfilaktyka drogą do sukcesu w hodowli bydła mięsnego
Hodowla bydła mięsnego w Polsce przeżywa obecnie dobry czas. Powstaje coraz więcej stad, a ceny skupu opasów ustabilizowały się na dobrym poziomie. Nadal jednak musimy pracować nad...
więcejOpasy są opłacalne. Bydło mięsne nadal w cenie
Hodowcy bydła mogą uznać miniony rok za bardzo udany. Wysokie ceny skupu utrzymywały się niemal bez przerwy. Jak zauważa TVP 1, obyło się nawet bez sezonowych obniżek latem i wczesną jesienią, kiedy...
więcejProdukcja i spożycie wołowiny będzie spadać z każdym rokiem
Z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej wynika, że unijna produkcja wołowiny do 2030 roku zmniejszy się o 7 proc. w porównaniu z 2017 r. i wyniesie 7534 tys. t (w ekwiwalencie tuszy)....
więcejHodowcy bydła zachęcają do zakładania grup producenckich
Warto działać w grupie producenckiej. Przekonują o tym hodowcy bydła mięsnego z województwa lubuskiego. Dzięki niej mają oni większe możliwości. - Sprzedajemy większa liczbę bydła i dostajemy...
więcejBydło mięsne w cenie. Hodowcy mogą być zadowoleni
Ceny skupu bydła mięsnego w Polsce są obecnie na bardzo wysokim poziomie. Jak informuje TVP 1 zakłady mięsne płacą nawet o złotówkę więcej niż latem tego roku. Hodowcy mogą więc być...
więcejASF spustoszył chlewnie. Postawią na bydło mięsne czystych ras?
Przed rolnikami z obszarów objętych ASF pojawiła się szansa produkcji bydła mięsnego czystych ras. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie nawiązał już współpracę...
więcejHodowcy dostaną pieniądze. Produkcja wołowiny będzie się rozwijać
Rynek wołowiny wkrótce ma mieć wypracowany program rozwoju. Ministerstwo rolnictwa, jak donosi TVP 1, wspólnie z hodowcami i przetwórcami pracuje nad planem wsparcia sektora. W...
więcejHodowcy nie chcą wołowiny z Ameryki Południowej
Polscy hodowcy bydła ras mięsnych nie chcą uwzględnienia wołowiny w umowie o wolnym handlu UE z krajami organizacji Mercosur, której członkami są m.in. Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj...
więcejCena wołowiny pnie się w górę. Wszystko przez rosnący eksport
Cena żywca wołowego w październiku br. wyniosła 6,56 zł za kg i była o 6 proc. wyższa niż w lipcu i o 8 proc. wyższa niż przed rokiem. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy Polska wyeksportowała o 8...
więcejBydło mięsne rodzime. Wyhodujemy polską rasę?
Hodowcy z Warmii i Mazur, jak informuje TVP1, chcą rozpocząć badania które mają doprowadzić do stworzenia pierwszej w historii naszego kraju polskiej mięsnej rasy bydła. Będą one prowadzone...
więcejWędliny będą dojrzewać w kontenerowej chłodni. Producenci tylko zyskają
Chłodnia kontenerowa niezbędna do przechowywania wędlin długodojrzewających z mięsa wołowego powstanie na terenie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie. Projekt sfinansowało...
więcejIV Forum Sektora Wołowiny już wkrótce
Forum Sektora Wołowiny to cykliczna konferencja organizowana przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Czwarta edycja tego wydarzenia odbędzie się już 30 listopada i 1 grudnia 2017...
więcejWięcej bydła na południu Polski? Resort zachęca do hodowli ras mięsnych
Według posła Jana Warzechy (PiS) na Podkarpaciu i w Małopolsce są olbrzymie, niewykorzystane obszary pod produkcję rolną ze względu na krótki okres wegetacji. - Nie można uprawiać wielu...
więcejPolski rynek wołowiny będzie rozwijał się nadal
Liczba krów mlecznych w Polsce spada, a rośnie pogłowie młodego bydła, które jest przeznaczane na opas. W okresie od 2005 do 2017 r. jego liczba wzrosła o 76 proc. Agro Days,...
więcejProdukuje odsadki rasy mięsnej limousine
Hodował bydło mleczne, a następnie skupował i opasał cielęta ras mlecznych i mieszańce. Obecnie utrzymuje 35 czystorasowych mamek rasy limousine, od których sprzedaje rocznie około 30...
więcejSommet de l'Elevage 2017 zakończone sukcesem
Ponad 90 tys. zwiedzających. Tak imponującą frekwencję osiągnęły targi Sommet de l'Elevage, które na początku października odbyły się w Clermont Ferrand. To jedne z największych...
więcejBydło w cenie ponad 14 zł za kilogram na aukcji w Janowie
Szósta edycja akcji bydła mięsnego odbyła się 1 października 2017 w Janowie w powiecie Sokółka w woj. podlaskim na ternie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Była ona...
więcejBydło blonde d'aquitaine w cenie. Grecy płacą więcej za rasę
Bydło blonde d'aquitaine na coraz większą skalę jest hodowane w Polsce. Największe krajowe stado należy do Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Chrustowie w woj. wielkopolskim. Stado w...
więcejBydło mięsne światowej klasy we Francji
Targi Sommet de l'Elevage trwają od 4 do 6 października. Podczas trzech dni na uczestników czeka wiele atrakcji na czele z krajową ekspozycją bydła rasy limousine oraz regionalnymi...
więcejSpożycie wołowiny w Polsce wzrosło. A jej jakość i cena?
Wołowina w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jednak bez poprawy jej jakości i powtarzalności dostaw oraz obniżki cen mięso to wciąż będzie przegrywać z konkurencyjnym drobiem i...
więcejProjekt fermy na 1 500 sztuk bydła storpedowany przez mieszkańców
Mieszkańcy Czernina, wsi sołeckiej położonej w województwie zachodniopomorskim w powiecie kołobrzeskim w gminie Dygowo protestują przeciwko budowie fermy bydła na 1500 sztuk. Podobne zdanie...
więcejWołowina w Polsce pochodzi głównie od krów mlecznych
Produkcja wołowiny w Polsce ma się coraz lepiej. Jej zdecydowana większość trafia jednak na eksport. W kraju pozostaje za to mięso pochodzące od krów mlecznych, a w najlepszym przypadku od...
więcejBydło mięsne. Jakie wyzwania stoją przed polską hodowlą?
Hodowcy i producenci bydła mięsnego, lekarze weterynarii oraz studenci wzięli udział w IX Konferencji zatytułowanej: Hodowla Bydła Mięsnego w Polsce - Wyzwania i Perspektywy dla "Zielonej...
więcejHodowcy, lekarze weterynarii i studenci wezmą udział w konferencji
Hodowcy i producenci bydła mięsnego, lekarze weterynarii oraz studenci będą mogli wziąć udział w IX Konferencji zatytułowanej: Hodowla Bydła Mięsnego w Polsce - Wyzwania i Perspektywy dla...
więcejProducenci wołowiny zależni od eksportu. A konkurencja rośnie
Polscy producenci wołowiny od lat żyją dzięki eksportowi bowiem w kraju konsumenci rzadko sięgają po ten gatunek mięsa. Rozwój sektora jest więc równoznaczny ze zdecydowanym...
więcejKrólewska wołowina z rasy Highland Cattle podbija świat
Wołowina szkockiej rasy Highland Cattle to prawdziwy rarytas. Cenią ją najlepsi szefowie kuchni, a także brytyjska rodzina królewska, która nieopodal zamku Balmoral hoduje na własne...
więcejBydło mięsne krzyżówkowe czyli przepis na dobrego steka
Hodowla bydła mięsnego w Stanach Zjednoczonych, wybór buhaja w zależności od jego cech przekazywanych na potomstwo oraz zalety krzyżowania międzyrasowego były tematem spotkania, które...
więcejProdukują opasy i materiał hodowlany na bazie limousine
Gospodarstwo do 1993 r. należało do Skarbu Państwa po czym zostało sprywatyzowane, a od dwóch lat należy do Grupy Kapitałowej Gobarto S.A. Spółka specjalizuje się w produkcji...
więcejPomorskie czempiony wybrane
Agro Targi w Lubaniu odbyły się już po raz 26. Towarzyszyła im Pomorska Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas której wyróżniono najpiękniejsze sztuki bydła mięsnego....
więcejBydło mięsne będzie droższe, bo Polska jest wolna od BSE
Eksport polskiej wołowiny wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie i gwarantuje producentom bydła mięsnego stabilne ceny. Te wkrótce mogą być jednak jeszcze wyższe w wyniku uzyskania przez nas...
więcejBuhaj Salco ponownie najpiękniejszy
Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych odbyła się już po raz 28. Jej uczestnicy tradycyjnie zawitali do Poznania. Pierwszego dnia odbyła się wycena bydła mięsnego, które było oceniane przez...
więcejCena wołowiny uzależniona od Brexitu?
Producenci wołowiny w Polsce martwią się o skutki, jakie przyniesie ze sobą wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej – informuje TVP 1. Może się to bowiem przyczynić do nadwyżki tego...
więcejProdukcja opasów i jałówek hodowlanych to jego specjalność
Hodował bydło mleczne, które krzyżował z czystorasowym buhajem rasy limousine. Gdy opłacalność produkcji mleka spadła postanowił przebranżowić się i zaczął produkować materiał rzeźny i...
więcejProdukcja wołowiny atrakcyjniejsza od mleka?
Produkcja wołowiny ma przynosić większą stabilizację finansową niż produkcja mleka. W efekcie, jak informuje TVP 1, coraz większa liczba producentów tego surowca przestawia się na bydło...
więcejWołowina z dopłatami. Będą pieniądze na zakup bydła
Rolnicy, którzy chcą zmienić profil produkcji na bydło mięsne mogą otrzymać pieniądze na zakup zwierząt. W przypadku jałówek będzie to od 1 zł do 2,5 tys. zł za sztukę w zależności od...
więcejPolskim producentom wołowiny sprzyja wysoki kurs euro
Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia unijna i wynosi ok. 1,2 kg na osobę. Na naszym rynku wciąż trudno dostępna jest dobra jakościowo wołowina, której...
więcejSpożycie wołowiny w Polsce spada
Średnie roczne spożycie wołowiny w Europie wynosi 17 kg na osobę, we Francji jest to 24 kg, w Niemczech 12 kg, a w Polsce konsumpcja spadła z 1,6 na 1,2 kg. Produkcja mięsa wołowego w...
więcejWołowina z USA jest bezpieczna?
Import amerykańskiej wołowiny do Europy jest nadal ograniczany, ponieważ Unia Europejska nie chce sprowadzać mięsa z tych hodowli, w których stosowane są hormony wzrostu. W odpowiedzi Stany...
więcejProducenci bydła mięsnego muszą ze sobą współpracować
Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku...
więcejBydło mięsne rasy belgijskiej biało-błękitnej
Buhaje tej rasy wyglądają jak kulturyści wśród bydła. Cechuje je wybitne umięśnienie, a przy tym łagodny charakter i temperament. Z kolei krowy rodzą duże cielęta, przez co wycielenia...
więcejProblemy i wyzwania sektora wołowiny
Hodowcy bydła oraz przedstawiciele handlu, nauki i administracji uczestniczyli w III Forum Sektora Wołowiny. Dwudniowe spotkanie odbyło się 25 - 26 listopada podczas Centralnych Targów...
więcejU bydła w Kanadzie potwierdzono kolejne przypadki gruźlicy
Przypadek gruźlicy wykryty we wrześniu u jednej sztuki bydła w Kanadzie w prowincji Alberta nie był jedyny - informuje TVP 1. Bakterię wywołującą tę chorobę wykryto jeszcze u pięciu innych...
więcejProducent bydła mięsnego 2016 r. Wkrótce poznamy zwycięzców
Z pośród producentów bydła mięsnego wkrótce zostaną wyłonieni zwycięzcy konkursu "Producent bydła mięsnego" roku 2016. W Nadarzynie w ramach Centralnych Targów...
więcejIntensywny chów cieląt w systemie 4x4
Tusze młodych zwierząt uzyskane w wyniku intensywnego żywienia cechują się dobrym umięśnieniem i niskim stopniem otłuszczenia. Hodowca decydując się na system 4x4 ma również pełną kontrolę...
więcejProdukcja bydła opasowego, to się opłaca
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego rusza z serią szkoleń pt. „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji bydła opasowego”. Projekt...
więcejPolska trzecim eksporterem wołowiny
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wolumen eksportu wołowiny z UE w ekwiwalencie tuszy wyniósł 385,6 tys. ton i był o 55,4 tys. ton (16,8 proc.) większy niż rok wcześniej. Jednym z czołowych...
więcejOpasy w zamknięciu - nowe możliwości
Taka strategia, oparta na żywieniu paszami zamiast zielonkami, to niejako poświęcenie ekonomicznych korzyści płynących z wypasu krów i cieląt. Przy odpowiednim zarządzaniu taki system...
więcejCharolaise – największa francuska rasa bydła mięsnego
Hodowlą bydła rasy charolaise już od 17 lat zajmują się Jerzy i Paweł Bałachowscy z miejscowości Wysin, powiat Kościerzyna. Wybrali właśnie tę rasę ponieważ jest to największa pod względem...
więcejKrowy, jałówki, buhaje czyli II Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego
Krowy z cielętami, jałówki i buhaje. W miniony weekend w Barzkowicach w ramach targów Agro Pomerania odbyła się II Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego. Hodowcy, członkowie Polskiego Związku...
więcejBuhaj Salko rasy limousione najpiękniejszy w Polsce
Buhaj rasy limousine o imieniu Salko pochodzący z gospodarstwa należącego do firmy Długie Stare Sp. z o.o. został superczempionem II Krajowej Wystawy Bydła Mięsnego. Odbyła się ona w sobotę 10...
więcejBydło mięsne w dobrej cenie
Hodowcy bydła mięsnego są w dobrej sytuacji - informuje TVP 1. Plantacje kukurydzy mają się dobrze, a więc zaplecze paszowe pozostaje zabezpieczone, a ceny w skupie po chwilowych spadkach w lipcu...
więcejWołowina z Polski zdobywa kolejne rynki. Ceny bydła mogą pójść w górę
Zakłady mięsne z Polski mogą eksportować do Arabii Saudyjskiej nie tylko tusze wołowe ale także przetwory na bazie tego mięsa - informuje TVP 1. To kolejny rynek, który w ostatnim...
więcejTrojaczki charolaise. Dwa buhajki i jałówka
Krowa rasy charolaise o imieniu Allumette urodzona we Francji w czerwcu 2005 r. należąca do gospodarstwa Jerzego Magowskiego mieszczącego się w Będzitowie w woj. kujawsko-pomorskim urodziła...
więcejBydło mięsne będzie coraz droższe?
Hodowla bydła mięsnego w Polsce staje się coraz popularniejsza, ale nadal nawet w części nie dorównuje produkcji mleka. Tymczasem coraz więcej krajów chce importować naszą wołowinę....
więcejHiszpańska wołowina i jagnięcina trafi do Arabii Saudyjskiej
Polska ma silnego konkurenta w eksporcie mięsa do Arabii Saudyjskiej. Saudowie uzgodnili z Hiszpanami eksportowe świadectwa zdrowia, co tym samym otworzyło rynek saudyjski na dostawy mięsa wołowego...
więcejEksport wołowiny rośnie, ale sytuacja może się szybko zmienić
Na razie producenci wołowiny zacierają ręce. Eksport tego mięsa z Polski dynamicznie rośnie, ale w dalszej części roku może spadać - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego. "Konkurencyjność...
więcejŻywiec wołowy jest tańszy, ale wkrótce może się to zmienić
Ceny bydła mięsnego i ras mieszańcowych nieco zmalały. Wpływ na tę sytuację ma Brexit czyli decyzje Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej, a konkretnie osłabienie funta. Mięso wołowe z...
więcejAngus - niewymagające i odporne bydło mięsne
Bydło angus jest drugą, obok herefordów, najbardziej liczną rasą mięsną na świecie. Ich hodowlą od blisko pięciu lat zajmował się Mieczysławo Sabisz z miejscowości Stary Barkoczyn w woj....
więcejBydło mięsne na ringu w Minikowie
Krowa z cielęciem i buhaj rasy limousine, jałówka rasy hereford oraz jałówka i buhaj rasy charolaise. To zwierzęta, które zostały zaprezentowane w Minikowie przy okazji...
więcejWołowina z Polski ponownie trafi do Turcji
Turcja wznawia zakupy polskiej wołowiny. To dobra informacja dla krajowych producentów tego mięsa, ponieważ turecki rynek jest bardzo chłonny. Jak informuje TVP 1 wskutek tej decyzji już...
więcejLimousine prosto z Francji
Bydło limousine jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych ras mięsnych na świecie, która występuje w ponad 60 krajach w prawie wszystkich strefach klimatycznych. Hodowlą zwierząt tej rasy...
więcejRosja zniesie embargo na import wołowiny?
Wołowina znajduje się na liście produktów, których europejscy producenci nie mogą eksportować do Rosji. Być może wkrótce się to zmieni. Jak informuje TVP 1 rosyjski rząd...
więcejSteki wołowe nie są popularne w Polsce
Mięso wołowe nie jest w Polsce zbyt popularne. Z badań wykonanych przez IPSOS wynika, że 60 proc. Polaków nigdy nie próbowało steku. 29 proc. nie sięgnęło po niego z powodu zbyt...
więcejWołowina z Polski będzie eksportowana do Egiptu
Mięso wołowe z trzech zakładów mięsnych z Polski trafi do Egiptu. W kolejce ustawiają się już kolejne, a uzyskanie przez nie zgody na sprzedaż swoich produktów do tego kraju wydaje się...
więcejWołowina z importu zagrożeniem dla europejskich producentów
Producenci wołowiny, a także mleka i wieprzowiny od kilkunastu miesięcy są w trudnej sytuacji. Zdaniem przewodniczącego Copa winę za to ponosi głównie rosyjskie embargo. Uważa on, że...
więcejBezpłatne badania bydła mięsnego na obecność pasożytów
Choroby pasożytnicze u dorosłego bydła często przebiegają bezobjawowo. Jednak u młodych osobników powodują pogorszenie przyrostów oraz osłabienie odporności. Hodowcy bydła,...
więcejBydło mięsne hereford na wołowinę kulinarną
Rasa hereford jest łagodna i mało wymagająca. Doskonale znosi ekstensywny, pastwiskowy system utrzymania. Do jej hodowli wystarczy wiata, która ochroni zwierzęta przed wiatrem oraz suche...
więcejKrowy z Francji popularne także w Polsce
Blonde d'aquitaine jest hodowane w Rolniczej Spółdzielni w Chrustowie w woj. wielkopolskim. To największe stado bydła tej rasy w Polsce. W grudniu 2015 r. liczyło 148 krów, 109...
więcejChoroba niebieskiego języka. Nowe przypadki i ogniska
Nowe przypadki oraz ogniska choroby niebieskiego języka zostały stwierdzone w Ekwadorze, Francji oraz Austrii - informuje portal The Dairy Site. W Ekwadorze wirusa wykryto na fermie bydła mięsnego....
więcejŻywiec wołowy w Polsce musi być droższy
Niskie spożycie wołowiny na jednego mieszkańca, niskie ceny skupu w zakładach mięsnych w naszym kraju, niejasne oznakowanie produktów, mięso pochodzące od bydła ras mlecznych i wreszcie brak...
więcejWołowina nadal mało popularna w Polsce. 74 proc. produkcji trafia na eksport
Populacja krów mamek w ubiegłym roku w Polsce wynosiła 142800 sztuk co stanowiło zaledwie 6,8 proc. liczby wszystkich krów w naszym kraju. Populacja aktywna krów ras mięsnych i...
więcejII Forum Sektora Wołowiny w Warszawie
Hodowcy bydła oraz przedstawiciele nauki, administracji i handlu wzięli udział w II Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się 26 listopada w Hotelu Plaza w Warszawie. Konferencja została...
więcejAukcja bydła mięsnego w Janowie
Regionalna Aukcja Bydła Mięsnego odbędzie się 3 grudnia w Janowie w woj. podlaskim. Licytację zwierząt organizuje Zarząd Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego...
więcejBydło mięsne w centrum uwagi
Bydło mięsne było tematem przewodnim konferencji, która 18 listopada odbyła się w Minikowie w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego. Licznie zaproszeni goście wysłuchali...
więcejHodowla bydła mięsnego Charolaise
Bydło Charolaise ma wysokie przyrosty dzienne oraz dobrą wydajność rzeźną. Hodowlą krów tej rasy już od sześciu lat zajmuje się Krystyna Szczodrowska z miejscowości Jaroszewy w woj....
więcejKrowy lekarstwem na astmę?
Zwierzęta gospodarskie w tym bydło mleczne i mięsne mogą zmniejszyć o połowę przypadków astmy u dzieci do lat sześciu. Do takiego wniosku doszli naukowcy ze Szwecji, którzy...
więcejII Forum Sektora Wołowiny
II Forum Sektora Wołowiny odbędzie się 26 listopada w Warsaw Plaza Hotel. Wezmą w nim udział hodowcy, przedstawiciele handlu, administracji i świata nauki. Hasłem przewodnim tegorocznego spotkania...
więcejI Aukcja Bydła Mięsnego zakończona sukcesem
Cena zakupu buhaja wyniosła nawet 14,90 zł za kilogram. Bydło mięsne w Polsce staje się coraz bardziej popularne co potwierdziła I Aukcja Bydła Mięsnego. Aukcja odbyła się 1 października w Janowie w...
więcejMinimalne ceny bydła rasy Hereford
28 sierpnia w Bieniaszach w woj. warmińsko-mazurskim odbyła się sesja wyjazdowa sekcji Hereford działającej przy Polskim Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Podczas...
więcejAukcja bydła mięsnego w Janowie
Pierwsza Regionalna Aukcja Bydła Mięsnego odbędzie się 1 października w Janowie w woj. podlaskim. Organizatorem licytacji jest Zarząd Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła...
więcejBeefmaster – pierwsze zarodki trafiły do Polski
Dorosłe buhaje rasy beefmaster ważą blisko jedną tonę i charakteryzują się wysoką wydajnością rzeźną. Krowy osiągają wagę ok. 700 kg i są odporne na zmienne warunki środowiskowe. Jako pierwszy w...
więcejBydło limousine – najliczniejsza rasa mięsna w Polsce
Charakteryzują się wczesnym okresem dojrzewania, długowiecznością i dobrą płodnością. Ponadto mięso bydła rasy limousine ma doskonałe wartości kulinarne. Dorosłe krowy osiągają 137 cm wysokości w...
więcejNowe perspektywy przed producentami i hodowcami bydła mięsnego
17 czerwca trzy organizacje skupiające w swoich szeregach hodowców i producentów bydła mięsnego zawarły porozumienie. Główną przesłanką do współpracy jest konieczność...
więcejPowstała sekcja rasowa bydła Hereford
- Stworzenie sekcji rasowej bydła Hereford ma pokazać, że wołowina pochodząca od tych zwierząt cechuje się bardzo wysoką jakością i zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy tego mięsa -...
więcejBuhaj limousine superczempionem
W Poznaniu zakończyła się XXVII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu. Wśród stawki bydła mięsnego tytuł superczempiona zdobył buhaj w wieku powyżej 24 miesięcy o imieniu Nylon rasy...
więcejFrancuskie bydło w polskiej oborze
Dorosłe krowy rasy Blonde d'Aquitaine ważą nawet 800-1000 kg, są opiekuńcze i dobrze odchowują cielęta. Buhaje osiągają wagę 1000-1400 kg i charakteryzują się bardzo dobrym umięśnieniem. -...
więcejNie żałujmy paszy treściwej dla opasów
O ile krowy mięsne, jałówki i cielęta mogą być karmione jedynie paszą objętościową, o tyle opasy przeznaczone na ubój powinny otrzymywać wysokiej jakości pasze treściwe. Kiszonka z...
więcejDługowłose i rogate szkockie bydło
Mają długie włosy, potężne rogi, są niewielkich rozmiarów i budzą spore zainteresowanie podczas wystaw. Bydło rasy highland cattle jest także łatwe w utrzymaniu, a mięso uzyskane od...
więcejRośnie pogłowie bydła. Polska trzyma unijną średnią
W czerwcu 2014 roku pogłowie bydła w 13. krajach UE, które przekazały dane liczyło 80 mln 541 tys. sztuk i było o 1 procent większe niż przed rokiem. Stado bydła w wieku poniżej...
więcejW Sielinku odbyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego
W Centrum Wystawowo-Szkoleniowym w Sielinku koło Poznania zakończyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego. Wystawa towarzyszyła obchodom 20-lecia istnienia Polskiego Związku Hodowców i...
więcejObrońców zwierząt nie interesują ... zwierzęta
- Czy jakakolwiek organizacja zwierzęca pozytywnie zareagowała na fakt, że polscy hodowcy otrzymają więcej pieniędzy na poprawę dobrostanu zwierząt? Oczywiście że nie, ponieważ im nie zależy na...
więcejMagazyn "Hoduj z Głową" czyli solidna dawka wiedzy
Hodowcy bydła oraz trzody chlewnej mogą się zapoznać z najnowszymi wydaniami naszego magazynu "Hoduj z Głową". Pierwszy tegoroczny numer trafił w ich ręce. Magazyn "Hoduj z...
więcejDebata rolna o wyzwaniach dla branży zwierzęcej
Wyzwania dla branży mleka, wołowiny i wieprzowiny w czasie pandemii Covid-19. To główny temat debaty ekspertów, która odbyła się 24 czerwca. Organizatorem debaty były redakcja...
więcejHodowcy przyjechali do Łodzi. Trwają Targi Ferma 2020
Targi Ferma 2020 to obowiązkowa pozycja dla hodowców i producentów bydła, trzody chlewnej oraz drobiu z całej Polski. Impreza, która od kilku lat obywa się w Łodzi, rozpoczęła...
więcejŻyto alternatywą w żywieniu zwierząt? Wyniki badań są obiecujące
Taniej, zdrowiej i bezpieczniej - nowe odmiany żyta w żywieniu zwierząt. To hasło konferencji podsumowującej 3-letni okres badań nad przydatnością żyta hybrydowego w żywieniu świń, drobiu i bydła....
więcejUmowa handlowa z Mercosur zdestabilizuje europejski sektor mięsa wołowego
Komisja Europejska osiągnęła porozumienie polityczne w sprawie kompleksowej umowy handlowej z Mercosur. Tym samym otworzyła dostęp do europejskiego rynku prawie 100 tys. ton południowoamerykańskiego...
więcejMinister odpiera zarzuty hodowców. Rząd wspiera produkcję zwierzęcą
- Zarzut, że nie wspieramy produkcji zwierzęcej w Polsce jest zarzutem, który nie wytrzymuje zderzenia z rzeczywistością - mówił do hodowców Jan Krzysztof Ardanowski, minister...
więcejAntybiotyki prewencyjnie tylko do 2022 roku
Parlament Europejski zatwierdził przepisy mające na celu zakończenie nadużywania antybiotyków w rolnictwie. To wynik wieloletniej kampanii organizacji Compassion Polska i Compassion in World...
więcejSoja ze Stanów Zjednoczonych na potęgę płynie do Europy
Soja wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych na potęgę trafia na europejski rynek. Jak informuje TVP 1 z ostatniego raportu Komisji Europejskiej wynika, że udział amerykańskiego ziarna na unijnym...
więcejHodowcy mogą tworzyć grupy producenckie. Są na to pieniądze
Rolnicy, w tym hodowcy bydła mlecznego, mięsnego oraz producenci trzody chlewnej od 30 lipca do 14 września mogą wnioskować o dofinansowanie nowych grup producentów rolnych. - O wsparcie mogą...
więcejModernizacja gospodarstw rolnych. Ostatnie dni na złożenie wniosku
Hodowcy trzody chlewnej, którzy chcą rozwijać produkcję prosiąt a także producenci mleka i opasów tylko do 27 lipca mogą się starać o wsparcie na modernizację gospodarstw rolnych....
więcejPieniądze czekają na hodowców. Nawet kilkaset tysięcy złotych
Hodowcy trzody chlewnej, którzy chcą rozwijać produkcję prosiąt a także producenci mleka i opasów do końca lipca mogą się ubiegać o wsparcie na modernizację gospodarstw rolnych....
więcejFermy można zastąpić gospodarstwami rodzinnymi?
Wielkoprzemysłowe fermy drobiu oraz trzody chlewnej zdaniem ekologów występują w Polsce w zbyt dużej liczbie. - W państwach europejskich największa ilość ferm w basenie Morza Bałtyckiego to...
więcejŚruta sojowa tańsza, rzepakowa nieco droższa
Śruta sojowa utrzymuje stabilną cenę. Wzmożone zakupy na polskim rynku w ostatnich tygodniach spowodowały, że jej notowania nieco wzrosły. Teraz jednak najprawdopodobniej możemy się spodziewać...
więcejTargi Ferma 2018 rozpoczęte. Potrwają do niedzieli
Targi Ferma 2018 już rozpoczęte. Przez trzy dni hodowcy i producenci bydła, trzody chlewnej oraz drobiu będą mieli okazję do zapoznania się z ofertą firm z tego sektora. Impreza rozpoczęła się w...
więcejBydło mięsne zamiast świń. Ministerstwo zachęca do zmiany profilu produkcji
"Najbardziej realną alternatywą dla gospodarstw, które zaprzestały lub rozważają zaprzestanie hodowli trzody chlewnej może stanowić przestawienie się na chów bydła czystych ras...
więcejHodowcy będą protestować pod Sejmem przeciwko zmianie ustawy o ochronie zwierząt
Protest polskiej branży hodowców zwierząt futerkowych, przemysłu drobiarskiego oraz mięsnego odbędzie się 8 grudnia w Warszawie. Będzie to forma sprzeciwu przeciwko poselskiemu...
więcejŚruta rzepakowa nadzieją na polskie białko
Polska jest krajem, który eksportuje tanie białko a importuje drogie. Mamy ogromne możliwości związane z wykorzystaniem w żywieniu zwierząt śruty rzepakowej. Ciągle jednak nie potrafimy, bądź...
więcejBadanie pogłowia zwierząt gospodarskich już w grudniu
Główny Urząd Statystyczny informuje, że w dniach od 1 do 21 grudnia 2017 r. na terenie całego kraju wśród rolników prowadzących hodowlę zwierząt gospodarskich zostaną...
więcejMięso zwierząt karmionych hormonami trafi na rynek UE?
Hormony wzrostu są stosowane w niektórych krajach takich jak Kanada czy Stany Zjednoczone. Aby zadbać o interes konsumentów europejskich prowadzone są negocjacje dotyczące bezcłowego...
więcejSoja GMO będzie mogła być stosowana po 2019 roku?
Ministerstwo rolnictwa chce po raz kolejny przesunąć zakaz stosowania w paszach dla zwierząt soi modyfikowanej genetycznie. Jak informuje TVP 1 ma to jednak być już ostatnia taka decyzja. Soja GMO...
więcejWyprodukowaliśmy więcej żywca rzeźnego w 2016 roku
Produkcja żywca rzeźnego w Polsce w ubiegłym roku była o 7,5 procent większa niż w 2015 r. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jej wielkość wyniosła 6621,0 tys. ton żywca...
więcejMięso i wędliny z Polski powinny posiadać certykaty jakości
System jakości żywności może ochronić rodzimy rynek - informuje TVP 1. Z tego rozwiązania korzystają już powszechnie rolnicy w Europie Zachodniej. Takie systemy przeciwdziałają nadmiernemu importowi...
więcejKrajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych już za nami
Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych odbyła się już po raz 28. Mimo niesprzyjającej pogody hodowcy licznie przybyli do Poznania. W pięciu pawilonach wystawienniczych zaprezentowali oni niemal dwa...
więcejDopłaty do opasów i świń. Hodowcy mają czas tylko do 7 kwietnia
Rolnicy starający się o dopłaty do zakupu jałówek i buhajów opasowych oraz loszek i knurków hodowlanych na złożenie wniosków mają czas tylko do 7 kwietnia. Do podziału na...
więcejŚruta sojowa będzie jednak tańsza
Produkcja soi na świecie ma być w tym roku rekordowa pod każdym względem - informuje TVP 1. Globalna produkcja ma wynieść ponad 337 milionów ton. Niemal jedną trzecią tej wielkości zbierze...
więcejPieniądze dla hodowców. Trzeba składać wnioski
Agencja Rynku Rolnego informuje, że od 18 marca do 7 kwietnia 2017 r. producenci mleka oraz trzody chlewnej mogą składać wnioski o udzielenie pomocy w ramach nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej. Za...
więcejEuroTier 2016 zakończone. Padły nowe rekordy
Targi w Hanowerze były okazją do zapoznania się z najnowszą ofertą wielu firm zajmujących się wyposażeniem obiektów inwentarskich, a także produkcją maszyn wykorzystywanych w gospodarstwach...
więcejEuroTier. Trwają największe targi hodowlane w Europie
Bydło mleczne, wyposażenie obór, chlewni, kurników. To wiodące tematy największych europejskich targów hodowlanych EuroTier, które od wtorku, 15 listopada odbywają się w...
więcejSommet 2016 we Francji rozpoczęty
Targi Sommet 2016 odbywają się w okolicy Clermont-Ferrand we Francji i potrwają od 5 do 7 października. W tym roku zgromadziły 1 400 wystawców, a organizatorzy przewidują 85 tys....
więcejWąglik atakuje zwierzęta gospodarskie w Szwecji
Wąglik atakuje zwierzęta gospodarskie w Szwecji. Od początku lipca z powodu tej choroby padło tam 12 sztuk w tym bydło i konie - informuje TVP 1. Rolnicy są mocno zaniepokojeni tą sytuacją tym...
więcejWe Francji trwają targi SPACE 2015
Targi SPACE odbywają się w Rennes, mieście leżącym na północnym zachodzie Francji. Zwiedzający mogą się zapoznać z ofertą urządzeń i usług dla wszystkich sektorów hodowli i produkcji...
więcejKrajowa wystawa zakończona sukcesem
Blisko 500 wystawców z całego kraju zaprezentowało 2 tysiące zwierząt, a także produkty i urządzenia niezbędne w nowoczesnej hodowli. Teren Międzynarodowych Targów Poznańskich...
więcejDofinansowanie zakupu buhajów - jest zaktualizowany wniosek
W zasadach przyznawania dopłat dla hodowców bydła mięsnego do zakupu czystorasowych buhajów nastąpiła zmiana, która powoduje, że mogą oni otrzymać większą pomoc –...
więcejMRiRW: sektor wołowiny najbardziej stabilnym wśród rynków mięsa
Utrzymanie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynkach zagranicznych to jedno z najważniejszych wyzwań dla tego sektora naszej produkcji mięsnej – przekonuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju...
więcejBranża mięsna: bydło ras mlecznych ze znakiem jakości QMP
Jest zgoda ministerstwa rolnictwa na włączenie produkcji wołowiny z mlecznych ras bydła do systemu QMP. Jest to ważne, bo podniesie to jakość produktów wołowych, a także zagwarantuje...
więcejTo najsłynniejsza krowa w Polsce. Uciekła w drodze do rzeźni
Wszystko wskazuje na to, że krowa, która ponad trzy tygodnie temu uciekła z transportu do rzeźni, doczeka spokojnej starości. Spokój zapewni jej medialny rozgłos, jaki zyskała po...
więcejRośnie pogłowie bydła. Polska trzyma unijną średnią
W czerwcu 2014 roku pogłowie bydła w 13. krajach UE, które przekazały dane liczyło 80 mln 541 tys. sztuk i było o 1 procent większe niż przed rokiem. Stado bydła w wieku poniżej...
więcejSłyną z wołowiny wysokiej jakości
Hodowla bydła mięsnego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości. Wybierając...
więcejPogłowie bydła w USA najwyższe od 2006 roku
1 lipca pogłowie bydła w Stanach Zjednoczonych szacowano na 98,4 miliona sztuk. To o 2 procent więcej niż o tej porze rok wcześniej i najwyższy wynik notowany od 2006 roku. Liczebność jałówek...
więcejDni Otwartych Drzwi, Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Boguchwale 2023
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zaprasza 24-25 czerwca 2023 roku do udziału w imprezie promocyjno-handlowej Dni Otwartych Drzwi – Boguchwała 2023 połączonej z XXIV...
więcejSzkolenie pt. „Praktyczne zasady chowu i hodowli bydła w gospodarstwie ekologicznym” w Pokrzydowie...
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu zapraszają 15 marca 2023 roku na szkolenie pt....
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Starym Polu 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Suchowoli 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Boguchwale 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Barzkowicach 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Sielinku 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów żywca wołowego w Łosiowie 2023
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego zaprasza na Cykl szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego. Harmonogram...
więcejXXVI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych we Wrocławiu 2022
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 11-12 czerwca 2022 roku na XXVI Regionalną Wystawę Zwierząt Hodowlanych, która odbędzie się na terenie DODR we Wrocławiu, ul. Zwycięska 8....
więcejIV Konferencja hodowców bydła mięsnego pt. „Innowacje w chowie i hodowli bydła mięsnego w Polsce i...
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku zaprasza 25-26 sierpnia 2021 roku rolników, hodowców bydła, przedsiębiorców, przetwórców, przedstawicieli instytucji...
więcejSpotkanie Zespołu Tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego we...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu zaprasza 20 i 21 lipca 2021 roku na spotkanie Zespołu Tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego....
więcejWielkopolskie Targi Rolnicze, Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych oraz Dni Pola w Sielinku 2021
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza 12-13 czerwca 2021 roku na Wielkopolskie Targi Rolnicze, Regionalną Wystawę Zwierząt Hodowlanych oraz Dni Pola, które odbędą się...
więcejMiędzynarodowa Konferencja Naukowa „Aktualne problemy w zdrowiu i produkcji bydła mlecznego i...
Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich UP we Wrocławiu, Dolnośląska Izba Lekarsko-Weterynaryjna, PTNW Sekcja fizjologii i patologii przeżuwaczy oraz Teatr Zdrojowy w Polanicy-Zdroju...
więcejWebinarium nt. „Wyzwania w chowie i hodowli bydła mięsnego” on-line 2021
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie zaprasza 23 marca 2021 roku na Webinarium nt. „Wyzwania w chowie i hodowli bydła mięsnego” . Początek o godz. 9.00....
więcejWydarzenie pt. „Od pola i zagrody do stołu, czyli dziedzictwo Wielkopolski – stoiska wystawiennicze...
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza 27 sierpnia 2020 roku na wydarzenie pt. „Od pola i zagrody do stołu, czyli dziedzictwo Wielkopolski – stoiska wystawiennicze...
więcejKonferencja pt. Aktualne problemy w zdrowiu i produkcji bydła mlecznego i mięsnego” w...
UWAGA! Konferencja przełożona na 16-17 lipca 2020 roku Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich UP we Wrocławiu, PTNW Sekcja fizjologii i patologii przeżuwaczy oraz Teatr Zdrojowy w...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego w Końskowoli 2020
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 10 marca 2020 roku na Szkolenie dla hodowców i...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego w Bratoszewicach 2020
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 27 lutego 2020 roku na Szkolenie dla hodowców i...
więcejSzkolenie dla hodowców i producentów bydła mięsnego w Minikowie 2020
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 12 lutego 2020 roku na Szkolenie dla...
więcejBarzkowickie Targi Rolne Agro Pomerania, Wystawa Bydła Mięsnego, Wystawa Maszyn Rolniczych, Wystawa...
Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zaprasza w 6-8 września 2019 roku na XXXII Barzkowickie Targi Rolne Agro Pomerania, które odbędą się na terenie ZODR oraz...
więcejNarodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, XXIX Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu 2019
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapraszają 17-19 maja 2019 roku na Narodową Wystawę Zwierząt Hodowlanych, XXIX Krajową Wystawę Zwierząt Hodowlanych,...
więcejWielkopolskie Targi Rolnicze, Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych oraz Dni Pola w Sielinku 2019
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza 8-9 czerwca 2019 roku na Wielkopolskie Targi Rolnicze, Regionalną Wystawę Zwierząt Hodowlanych oraz Dni Pola, które odbędą się w...
więcejXXVII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2019
Zakład Hodowli Bydła Instytutu Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie organizuje 25-28 marca 2019 roku XXVII Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która...
więcejSzkolenie w ramach operacji Nowoczesny chów świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny,...
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprasza na bezpłatne szkolenia dla rolników w ramach operacji Nowoczesny chów świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad...
więcejVIII Aukcja Bydła Mięsnego w Janowie 2018
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 15 marca 2018 roku na VIII Aukcję Bydła Mięsnego, która odbędzie się w Janowie (woj. podlaskie, powiat...
więcejSzkolenie pt. „Żywienie bydła mlecznego i mięsnego” w Brusach 2018
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz Saaten-Union Polska Sp. z o.o. zapraszają 2 lutego 2018 roku na szkolenie pt. „Żywienie bydła mlecznego i mięsnego”, które...
więcej„Szkolenie dla producentów mięsa wołowego” w Minikowie 2018
Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 25 stycznia 2018 roku na „Szkolenie dla...
więcejII Podlaska Wystawa Bydła Mięsnego w Janowie 2017
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zaprasza 1 października 2017 roku na II Podlaską Wystawę Bydła Mięsnego, która odbędzie się w Janowie (powiat...
więcejIX Konferencja pt. „Hodowla bydła mięsnego w Polsce wyzwania i perspektywy dla „Zielonej Doliny” w...
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zaprasza 10-12 września 2017 roku na IX Konferencję pt. „Hodowla bydła mięsnego w Polsce wyzwania i perspektywy dla „Zielonej Doliny”,...
więcejSeminarium pt. „Optymalna technologia produkcji mleka i bydła mięsnego” w Olecku 2017
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie oraz Warmińsko-Mazurski Związek Hodowców Bydła Mlecznego w Olsztynie z siedzibą w Dorotowie zapraszają na spotkanie...
więcejSzkolenie dla hodowców bydła mięsnego w Końskowoli 2017
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zapraszają 26 stycznia 2017 roku na szkolenie dla hodowców bydła...
więcejKonferencja pt. ,,Wołowina wysokiej jakości w województwie podlaskim” w Szepietowie 2015
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w Warszawie zapraszają 27 października 2015 roku na konferencję pt....
więcejMiędzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym, XI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych, Wystawa...
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Siedlce współpracujący z Miastem Siedlce, Starostwem Powiatowym w Siedlcach, Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 w Siedlcach, Polską...
więcejHoduj z Głową Bydło
"Hoduj z Głową Bydło" – ogólnopolski dwumiesięcznik skierowany do producentów i hodowców bydła oraz zootechników i lekarzy weterynarii. Na łamach...
więcej