Ćwiczenia w przechowalni
W dniu 13 marca 2025 r. studenci studiów stacjonarnych kierunku Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii SGGW uczestniczyli w zajęciach terenowych z przedmiotu Przechowywanie produktów rolnictwa w należącym do uczelni Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Żelaznej. Zajęcia w tym miejscu mają kilkunastoletnią tradycję i są realizacją idei „Nauka jak najbliżej praktyki”.
Problemy, z którymi trzeba zmierzyć się w praktyce przechowalnictwa ziemniaka przedstawił mgr inż. Bartłomiej Rochalski. RZD Żelazna SGGW od wielu lat specjalizacji się w produkcji ziemniaka chipsowego. W zeszłym roku był on uprawiany na 280 ha, a w tym sezonie jego areał ma się zwiększyć do 360 ha. Obecnie surowiec jest dostarczany do kilku odbiorców. Bulwy, które nie spełniają wyśrubowanych norma jakościowych do przerobu na chipsy trafiają do produkcji skrobi. Cały areał ziemniaka corocznie obsadzany jest sadzeniakami kwalifikowanymi. Odbiorcy narzucają w kontrakcie odmiany, które można uprawiać.

Zajęcia w przechowalniach ziemniaka
Ceny ziemniaka zależą od ich jakości, ale także od terminu dostawy. Licząc od normalnego terminu odbioru, który przypada we wrześniu później systematycznie wzrastają. Niestety, podczas przechowywania zachodzą straty wynikające m.in. z oddychania bulw, ale także nasila się problemem z utrzymaniem wysokiej ich jakości technologicznej oraz kiełkowaniem. Stąd niezbędne jest podczas całego okresu przechowywania niezbędne jest stosowanie preparatów zapobiegających wytwarzaniu kiełków przez bulwy, co generuje olbrzymie koszty.
Podczas zajęć studenci zwiedzili obie przechowalnie znajdujące się w Żelaznej, z których jedna został adaptowane z dawnej owczarni. Uczestnicy zajęć żywo reagowali na przekazywane treści i zadawali wiele pytań.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz