Hodowcy bydła spotkali się na targach Sommet de l'Elevage, które rozpoczęły się 5 października i potrwają do piątku, 7 października. W halach o łącznej powierzchni 175 tys. m2 zgromadziło się 1,4 tys. wystawców, a organizatorzy przewidują 85 tys. gości.
Targi Sommet 2016 odbywają się w okolicy Clermont-Ferrand we Francji i potrwają od 5 do 7 października. W tym roku zgromadziły 1 400 wystawców, a organizatorzy przewidują 85 tys. zwiedzających.
Dzisiaj o 8:30 rozpoczęła się 25. edycja Sommet de l'Elevage. W tym roku w halach o łącznej powierzchni 175 tys. m2 zgromadziło się 1,4 tys. wystawców. Hodowcy zaprezentują 2 tys. zwierząt, w tym 750 sztuk bydła mięsnego, 550 krów i jałówek ras mlecznych, 400 owiec i 300 koni.
W pierwszym dniu targów odbędzie się Międzynarodowy Wieczór, podczas którego francuska agencja genetyki przedstawi ponad 40 ras zwierząt.
Targi Sommet 2015 to francuska impreza skierowana przede wszystkim do hodowców bydła zarówno mięsnego jak i mlecznego. W tym roku targi te odwiedziło ponad 85 tys. osób, a ok. 1300 firm przedstawiło swoją ofertę, zajmując...
Trzydniowej imprezie towarzyszyć będzie krajowy konkurs charolaise, w którym weźmie udział 430 zwierząt tej rasy. Ponadto hodowcy zaprezentują na ringu bydło: limousine, blond d’aquitaine, salers, aubrac, hf, montbeliarde i simental. Konkurs transmitowany będzie przez francuską telewizję TV Agri Live.
Zagraniczni goście mogą wziąć udział w wyjazdach do lokalnych ferm, wytwórni serów, eksperymentalnego centrum hodowli, centrum sortowni i eksportu bydła, pracowni tuczenia młodych byków charolaise oraz rzeźni i centrum przetwarzania mięsa.
Wystawie towarzyszyć będzie również ponad 30 konferencji poświęconych tematyce rolnictwa. Organizator zapewnia darmowy wstęp na targi, zwiedzanie imprezy z przewodnikiem i tłumaczem, pomoc w nawiązywaniu kontaktów biznesowych oraz indywidualną obsługę gości. Targi potrwają do piątku, 7 października.