Niemcy wolne od pryszczycy. Wirus nie przedostał się z Brandenburgii do Polski
Sytuacja epidemiologiczna dotycząca pryszczycy na Węgrzech i Słowacji nie ulega zmianie od 4 kwietnia.
Niemcy od dzisiaj mają status kraju wolnego od pryszczycy. Wczoraj (11 kwietnia) wygasła decyzja Komisji Europejskiej ustanawiająca obszar buforowy na terenie tego kraju.
Inspekcja Weterynaryjna na bieżąco monitoruje sytuację epizootyczną i w każdym przypadku, gdy zachodzi jakiekolwiek podejrzenie, przeszkoleni pracownicy pobierają od zwierząt próbki do badań w kierunku pryszczycy.
Badaniom poddawane są także zwierzęta dzikie. Od stycznia do 11 kwietnia przebadano 278 dzików i 80 jeleniowatych w powiatach położonych na granicy z Brandenburgią. Wszystkie wyniki badań były ujemne.

412 przesyłek zwierząt ze Słowacji trafiło do Polski. Wszystkie były zdrowe
Wirus pryszczycy z Niemiec nie przedostał się więc na terytorium Polski.
Przejścia graniczne
Wszystkie transporty pojazdów przewożących przez południową granicę Polski żywe zwierzęta parzystokopytne, w tym gatunki wrażliwe (bydło, owce, kozy i świnie) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego są do przejść granicznych zlokalizowanych:
- w województwie podkarpackim – przejście graniczne Barwinek;
- w województwie małopolskim – przejście graniczne Chyżne;
- w województwie śląskim – przejście graniczne Cieszyn-Boguszowice i autostrada A1 – Gorzyczki (granica polsko-czeska) oraz przejście graniczne Zwardoń (granica polsko-słowacka);
- w województwie opolskim – przejście graniczne Trzebina.
Wszystkie transporty na w/w towary są kontrolowane, a pojazdy poddawane są pełnej dezynfekcji.
Mapa przejść granicznych jest dostępna TUTAJ
Kontrole w sklepach i na targowiskach

Pryszczyca na Węgrzech. Na razie nie ma nowych ognisk
Intensywne kontrole, ze względu na przedświąteczną aktywność handlową, trwają także w sklepach, na placach handlowych i targowiskach.
W Polsce konsumenci mogą nabywać towary z bezpiecznych źródeł pochodzenia.
W placówkach oferujących artykuły mięsne (także wielkopowierzchniowych) intensywne kontrole prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Wzmożone kontrole mięsa w zakresie znakowania i identyfikacji kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec, kóz i świń) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry oraz Niemcy) prowadzone są również przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.
Każdorazowo, w przypadku ujawnienia produktów pochodzących z nielegalnych źródeł, należy niezwłocznie powiadomić właściwe miejscowo organy Inspekcji Weterynaryjnej.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)