Dobrostan bydła przynosi korzyści, ale sporo kosztuje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-02-2022,17:05 Aktualizacja: 16-02-2022,17:05
A A A

Hodowcy bydła mlecznego nieustannie inwestują w dobrostan zwierząt. Poprawiając warunki środowiskowe utrzymania wpływają na ich lepsze zdrowie i tym samym zwiększają opłacalność produkcji.

- Musimy pamiętać o tym, że w ostatnich latach producenci mleka mocno zainwestowali w nowe technologie poprawiające jakość pozyskiwanego surowca oraz dobrostan zwierząt. My widzimy konieczność ciągłego podnoszenia warunków utrzymania krów i chcemy to robić, ale mamy również świadomość, że to mocno wpływa na koszty produkcji - mówi Leszek Hądzlik, Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

- Stopniowo modernizujemy główną produkcyjną oborę. Wymieniliśmy poidła oraz doposażyliśmy ją w czochradła, co istotnie podniosło dobrostan krów i wpłynęło na większą produkcję mleka - mówi Jarosław Bereźnicki, prezes zarządu Ośrodka Hodowli Zarodowej Przerzeczyn Zdrój Sp. z o.o. dodając:

konferencja, dobrostan bydła, ograniczenie stosowania antybiotyków, hodowcy bydła mlecznego

Konferencja "Czas na współpracę" już w marcu

Dobrostan zwierząt i zmiany związane z ograniczeniem stosowania antybiotyków. To tematy wiodące IV Konferencji pt. "Czas na Współpracę".   Stowarzyszenie "Weterynaria Hodowcom" Stowarzyszenie ds. Promocji...

- Spełniliśmy także wymogi dobrostanu dla krów rasy zachowawczej, które również mamy w swoim stadzie. Dzięki temu możemy liczyć na pełną dopłatę za dobrostan zwierząt w wysokości około 150 tys. złotych, co w tak trudnych czasach stanowi istotny zastrzyk finansowy.

Największe zmiany hodowcy zrealizowali w sektorze cieląt przeznaczając jeden z jałowników na cielętnik.

- Budynek przeszedł kompleksową modernizację i rozbudowę, zmieniliśmy poszycie dachowe tj. eternit zastąpiliśmy eurofalą z prześwietleniami, dzięki czemu jest w nim dużo światła. Wylaliśmy posadzkę i zamontowaliśmy nowe grodzenia - mówi Jarosław Bereźnicki.

Cielęta w OHZ Przerzeczyn Zdrój przechodzą teraz z budek bezpośrednio do budynku znajdującego się tuż obok bez stresu, jaki wcześniej towarzyszył im przy transporcie do drugiego gospodarstwa oddalonego o kilka kilometrów.

produkcja mleka, hodowla bydła, bydło mleczne, pasza treściwa, melasa, kiszonka z kukurydzy, krowy mleczne, cielęta

Krowy w ich gospodarstwie są na pierwszym miejscu

Barbara i Sylwester Porowscy prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne, którego areał upraw wynosi 65 hektarów, specjalizujące się produkcji mleka. Stado należące do rolników liczy 110 sztuk bydła, z czego 65 stanowią krowy mleczne,...

- Wszystko wpływa na poprawę zdrowia i mniejsze koszty związane z leczeniem. Skończyły się problemy zdrowotne w odchowie cieląt. W ostatnich trzech miesiącach chorowały tylko dwie sztuki, których leczenie zakończyło się bardzo szybko powrotem do pełnego zdrowia zwierząt - podkreśla Bereźnicki.

Wyższy dobrostan zwierząt przynosi więc niezaprzeczalne korzyści. Jednak obecne koszty produkcji są na tyle wysokie, że hodowcy starają się wykonywać wyłącznie te prace, które są konieczne.

- Rolnicy boją się realizować większe inwestycje. Patrząc na obecne ceny kosztów produkcji, ale także materiałów budowlanych, w ogóle mnie to nie dziwi - mówi Leszek Hądzlik.

- Obecnie wykonujemy tylko te inwestycje, które były wcześniej zaplanowane lub są niezbędne do tego, aby odtwarzać zamortyzowany majątek spółki. Trzeba po prostu uważać, aby nie przeinwestować - podsumowuje Jarosław Bereźnicki.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA