Nowe perspektywy przed producentami i hodowcami bydła mięsnego
17 czerwca trzy organizacje skupiające w swoich szeregach hodowców i producentów bydła mięsnego zawarły porozumienie. Główną przesłanką do współpracy jest konieczność skutecznego rozwiązywania problemów polskich hodowców.
W siedzibie Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego porozumienie zawarły: PZHiPBM reprezentowany przez Bogusława Rogusia, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego reprezentowane przez Jerzego Wierzbickiego oraz Federacja Związku Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, którą reprezentował Zygmunt Jodko.
Jak czytamy w informacji prasowej, przyczynkiem do podpisania porozumienia jest potrzeba uzyskania wyższej skuteczności w rozwiązywaniu problemów polskich producentów i hodowców bydła mięsnego.
Współpraca ma na celu współdziałanie na rzecz rozwoju rynku polskiego bydła mięsnego oraz jego produktów czyli wołowiny kulinarnej.
Wszystkie strony porozumienia będą się koncentrować się na tworzeniu i realizacji Strategii Rozwoju Produkcji i Hodowli Bydła Mięsnego w Polsce na najbliższe lata.
W tym celu mają współpracować z organami administracji państwowej, a szczególnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także z administracją samorządową, parlamentarzystami oraz organizacjami rolniczymi i przetwórczymi.