Forum Sektora Wołowiny odbędzie się po raz 7
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Radą Sektora Wołowiny organizuje VII Forum Sektora Wołowiny. Odbędzie się ono w dniach 10-11 marca w Warszawie.
Obecna edycja Forum została objęta Patronatem Honorowym przez Wicepremiera Rady Ministrów, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, który zainauguruje tegoroczne wydarzenie.
VII Forum Sektora Wołowiny odbędzie się w dniach 10-11 marca 2022 r. w formacie hybrydowym. Część jego uczestników spotka się stacjonarnie w hotelu Radisson Collection Hotel w Warszawie.
Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz wszyscy, którzy nie mogą osobiście pojawić się w Warszawie, wezmą w nim udział online z wykorzystaniem technik komunikacji zdalnej.
Czy hodowla bydła powoduje globalne ocieplenie?
Rada Sektora Wołowiny realizuje przyjętą w roku 2018, strategię branżową Polska Wołowina, której celem jest zapewnienie trwałego i zrównoważonego rozwoju polskiego sektora produkcji tego mięsa.
Działania w tym zakresie są zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego i równowagi ekonomicznej. Są one osiągane przez prace Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny.
Eksperci zaproszeni do udziału w Forum zastanowią się, w jakim stopniu Plan Strategiczny dla WPR może pomóc polskiemu sektorowi wołowiny w osiąganiu tych ambitnych celów.
Tematem przewodnim tegorocznego Forum będzie próba odpowiedzi na pytanie w jaki sposób Strategia Farm to Fork #F2F, WPR oraz plan strategiczny dla WPR mogą wesprzeć rozwój produkcji wołowiny zrównoważonej i niskoemisyjnej.
Pierwsza debata będzie poświęcona zachętom do redukcji emisji gazów w produkcji żywca wołowego w kontekście rolnictwa węglowego.
Wyzwania związane z dobrostanem zwierząt zostaną omówione podczas drugiej debaty w pierwszym dniu Forum.
Hodowcy bydła mięsnego w Polsce stoją przed dużą szansą
Drugi dzień będzie stanowić dyskusja na temat warunków lustrzanych. Standardy związane z Zielonym Ładem, które są wymagane od europejskich rolników, wiele kosztują.
Copa Cogeca, która jest partnerem VII Forum Sektora Wołowiny oczekuje więc, że KE postawi takie same wymagania dla producentów z krajów trzecich, którzy eksportują swoje wyroby na rynek wspólnotowy.
Niezależnie od rosnących oczekiwań społecznych co do ochrony klimatu, zdrowia zwierząt, czy dobrostanu, obecny konsument ocenia smakowitość wołowiny i kieruje się w decyzjach zakupowych relacją jakości do ceny.
W coraz większym stopniu oczekuje także wysokiej jakości tego mięsa. W związku z tym innowacje, cyfryzacja i paszportyzacja polskiej wołowiny będą tematami ostatniej, czwartej debaty.
Organizatorzy Forum podkreślają, że jego uczestnicy będą także mogli wysłuchać wypowiedzi wysokiej klasy specjalistów z Polski, ale także z innych krajów UE.
Podczas VII Forum Sektora Wołowiny nastąpi wręczenie nagród w konkursie Producent Roku realizowanym pod patronatem Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz Redaktora Naczelnego dwumiesięcznika "Hoduj z Głową Bydło".
Magazyn "Hoduj z Głową Bydło" objął patronatem medialnym także VIII Forum Sektora Wołowiny.
Więcej informacji na temat VII Forum Sektora Wołowiny można znaleźć TUTAJ
Formularz rejestracyjny do udziału w VII Forum Sektora Wołowiny znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)