Soja ze Stanów Zjednoczonych na potęgę płynie do Europy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-10-2018,11:25 Aktualizacja: 15-10-2018,10:40
A A A

Soja wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych na potęgę trafia na europejski rynek. Jak informuje TVP 1 z ostatniego raportu Komisji Europejskiej wynika, że udział amerykańskiego ziarna na unijnym rynku przekroczył już 50 procent. To dwa razy więcej niż w ubiegłym roku.

Ziarno soi ze Stanów Zjednoczonych jest obecnie w bardzo dużych ilościach kupowane przez UE. Od lipca do września Wspólnota importowała niemal półtora miliona ton amerykańskich nasion soi.

Soja do Europy trafia również z Brazylii, której udział w europejskim rynku wynosi 40 proc. Na kolejnych pozycjach eksporterów tego surowca są Kanada, Paragwaj i Urugwaj.

Produkcja pasz przemysłowych, pasze przemysłowe, IERiGŻ, surowce paszowe, śruta sojowa

Produkcja pasz wyższa niż przed rokiem

Produkcja pasz przemysłowych w 2018 roku będzie o 5,5 proc. wyższa niż w ubiegłym roku i może wynieść 11,6 mln ton - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "W 2018 r. produkcja pasz przemysłowych nadal rośnie pod...

Unia Europejska sprowadza każdego roku niemal 14 mln ton nasion soi. Obecnie roślina ta oraz wytwarzana z niej śruta są tańsze. Jest to skutek wojny handlowej między USA oraz Chinami.

Soja i śruta sojowa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych są więc w bardzo dużych ilościach importowane na nasz kontynent.

Tona śruty sojowej GMO, jak informuje TVP 1, kosztuje obecnie od 1450 do 1515 złotych. Za surowiec niemodyfikowany genetycznie hodowcy muszą zapłacić nieco więcej tj. około 1740-1750 złotych za tonę.

Soja wyprodukowana w Polsce również kosztuje około 1750 złotych za tonę.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA