Bydło mięsne światowej klasy we Francji
Targi Sommet de l'Elevage trwają od 4 do 6 października. Podczas trzech dni na uczestników czeka wiele atrakcji na czele z krajową ekspozycją bydła rasy limousine oraz regionalnymi wystawami zwierząt i wycieczkami do pobliskich gospodarstw.
Hodowcy każdego dnia mogą podziwiać najpiękniejsze buhaje, krowy jałówki i cielęta ras mięsnych. Na profesjonalnie przygotowanym ringu w blasku reflektorów oraz przy aplauzie licznie przybyłej na to wydarzenie publiczności wybierane są czempiony.
Spożycie wołowiny w Polsce wzrosło. A jej jakość i cena?
Hodowcy spoza Francji są przez organizatorów traktowani szczególnie. Specjalnie dla nich przygotowane zostały wycieczki do gospodarstw, a także krajowego centrum genetycznego dla rasy limousine.
Organizatorzy przygotowali każdego dnia poranne i popołudniowe sesje wyjazdowe do pobliskich gospodarstw zajmujących się hodowlą i produkcją bydła mięsnego. Zagraniczni goście mogą dzięki temu poznać lokalny sposób prowadzenia produkcji zwierzęcej.
Targi Sommet de l'Elevage to również setki firm, które prezentują swoją ofertę dla hodowców bydła mięsnego, mlecznego a także innych gatunków zwierząt hodowlanych.
Targi Sommet de l'Elevage, które rozpoczęły się 4 października w środę i potrwają do piątku, cieszą się dużym zainteresowaniem hodowców z całego świata. Wśród zwiedzających z całej Europy są również hodowcy i goście z Polski.