Królewska wołowina z rasy Highland Cattle podbija świat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP Life, (zac) | redakcja@agropolska.pl
30-07-2017,13:00 Aktualizacja: 30-07-2017,10:28
A A A

Wołowina szkockiej rasy Highland Cattle to prawdziwy rarytas. Cenią ją najlepsi szefowie kuchni, a także brytyjska rodzina królewska, która nieopodal zamku Balmoral hoduje na własne potrzeby duże stado highlandów.

Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji.

Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Higlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu.

bydło mięsne, BSE, wołowina, opasy

Bydło mięsne będzie droższe, bo Polska jest wolna od BSE

Eksport polskiej wołowiny wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie i gwarantuje producentom bydła mięsnego stabilne ceny. Te wkrótce mogą być jednak jeszcze wyższe w wyniku uzyskania przez nas statusu kraju o znikomym ryzyku wystąpienia BSE...
Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.

- Mięso tej rasy uchodzi za królewskie. Pachnie tym co krowa je, czyli sianem i ziołami, które znajdzie na pastwisku. Jest wyjątkowo naturalne - bez domieszek, np. odżywek i hormonów dodawanych paszy - mówi PAP Life Łukasz Krupiński, który na łąkach przy Pilicy zajmuje się hodowlą tego bydła, działając w ramach Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

- Cała tajemnica smaku tego mięsa polega na powolnym przyroście tkanki mięsnej. Ze względu na grubą okrywę włosową - naturalną barierę termoizolacyjną, pod skórą nie odkłada się tłuszcz - wyjaśnia Krupiński.

Mięso higlanderów uchodzi za królewskie również z tego względu, że własne stado krów tej rasy ma brytyjska rodzina królewska. W 1953 r., na prośbę królowej Elżbiety, przy zamku Balmoral w Szkocji, letniej rezydencji Windsorów, założono hodowlę Highland Cattle. Obecnie stado liczy około 30 krów.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA