Hodowcy bydła mięsnego otrzymają pieniądze. Nawet miliard złotych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-06-2018,12:00 Aktualizacja: 06-06-2018,11:29
A A A

Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz przetwórcy spotkali się w ministerstwie rolnictwa, gdzie rozmawiali o przyszłości tego sektora. Głównym tematem było zapewnienie opłacalności produkcji ale także temat eksportu polskiego mięsa i krajowego rynku.

Podczas spotkania zaprezentowano wieloletnią strategię działania w sektorze wołowiny, w którą włącza się ministerstwo rolnictwa. To istotne, ponieważ dzięki temu może ona uzyskać dofinansowanie zarówno z krajowego budżetu jak i z unijnych funduszy.

Selektor wołowiny w Polsce, jak informuje TVP 1, może otrzymać nawet miliard złotych. W ciągu najbliższych kilku lat mają one trafić do polskich hodowców bydła mięsnego.

ubój rytualny, bydło mięsne, zakaz uboju rytualnego, wołowina

Ubój rytualny zakazany? To wyrok dla polskich hodowców

Projekt Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt niesie ze sobą zakaz uboju rytualnego. Ten z kolei oznacza zmniejszenie wielkości produkcji bydła mięsnego i wykluczenie krajowej wołowiny z dynamicznie rozwijających się rynków...

- Współpraca sześciu organizacji branżowych przy współudziale ministra rolnictwa pokazuje, że możemy razem tworzyć coś strategicznego, coś co da nam rozwój i będzie nas motywowało do dalszej pracy. Należy tutaj podkreślić że dzisiaj przy jednym stole siedzą hodowcy, producenci i przetwórcy. Wspólnie mówimy o rynku wołowiny, który jest najbardziej perspektywicznym rynkiem w Polsce - mówił dla TVP 1 Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Pogłowie bydła w zeszłym roku po raz pierwszy przekroczyło sześć milionów sztuk. Stało się tak mimo mniejszej liczby krów mlecznych. Oznacza to, że coraz więcej rolników decyduje się na produkcję opasów. W tym roku w Polsce planowany jest dalszy wzrost pogłowia bydła mięsnego.

Rolnicy podkreślają, że hodowla bydła mięsnego nie wymaga dużych dochodów oraz przynosi stabilny zysk z wyjątkiem pierwszych kilku lat od założenia hodowli.

- To jest kierunek w którym będziemy rozwijali tą sprzedaż kulinarną, produkcję mięsa kulinarnego wysokiej jakości. To co tak na prawdę większość krajów europejskich już w znacznym stopniu osiągnęła. Mamy tutaj niestety duże opóźnienia i musimy to nadrabiać - mówił dla TVP 1 Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.

W ubiegłym roku niemal 90 proc. wyprodukowanej w Polsce wołowiny trafiło na eksport. W Polsce zjadamy jej średnio nieco ponad dwa kilogramy na osobę.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA