Hodowcy bydła mięsnego otrzymają pieniądze. Nawet miliard złotych
Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz przetwórcy spotkali się w ministerstwie rolnictwa, gdzie rozmawiali o przyszłości tego sektora. Głównym tematem było zapewnienie opłacalności produkcji ale także temat eksportu polskiego mięsa i krajowego rynku.
Podczas spotkania zaprezentowano wieloletnią strategię działania w sektorze wołowiny, w którą włącza się ministerstwo rolnictwa. To istotne, ponieważ dzięki temu może ona uzyskać dofinansowanie zarówno z krajowego budżetu jak i z unijnych funduszy.
Selektor wołowiny w Polsce, jak informuje TVP 1, może otrzymać nawet miliard złotych. W ciągu najbliższych kilku lat mają one trafić do polskich hodowców bydła mięsnego.
Ubój rytualny zakazany? To wyrok dla polskich hodowców
- Współpraca sześciu organizacji branżowych przy współudziale ministra rolnictwa pokazuje, że możemy razem tworzyć coś strategicznego, coś co da nam rozwój i będzie nas motywowało do dalszej pracy. Należy tutaj podkreślić że dzisiaj przy jednym stole siedzą hodowcy, producenci i przetwórcy. Wspólnie mówimy o rynku wołowiny, który jest najbardziej perspektywicznym rynkiem w Polsce - mówił dla TVP 1 Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Pogłowie bydła w zeszłym roku po raz pierwszy przekroczyło sześć milionów sztuk. Stało się tak mimo mniejszej liczby krów mlecznych. Oznacza to, że coraz więcej rolników decyduje się na produkcję opasów. W tym roku w Polsce planowany jest dalszy wzrost pogłowia bydła mięsnego.
Rolnicy podkreślają, że hodowla bydła mięsnego nie wymaga dużych dochodów oraz przynosi stabilny zysk z wyjątkiem pierwszych kilku lat od założenia hodowli.
- To jest kierunek w którym będziemy rozwijali tą sprzedaż kulinarną, produkcję mięsa kulinarnego wysokiej jakości. To co tak na prawdę większość krajów europejskich już w znacznym stopniu osiągnęła. Mamy tutaj niestety duże opóźnienia i musimy to nadrabiać - mówił dla TVP 1 Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.
W ubiegłym roku niemal 90 proc. wyprodukowanej w Polsce wołowiny trafiło na eksport. W Polsce zjadamy jej średnio nieco ponad dwa kilogramy na osobę.