Śruta sojowa tańsza, rzepakowa nieco droższa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-03-2018,10:30 Aktualizacja: 29-03-2018,10:23
A A A

Śruta sojowa utrzymuje stabilną cenę. Wzmożone zakupy na polskim rynku w ostatnich tygodniach spowodowały, że jej notowania nieco wzrosły. Teraz jednak najprawdopodobniej możemy się spodziewać spadku cen.

Tona śruty sojowej na parkiecie w Chicago, jak informuje TVP, kosztuje 372 dolary. Oznacza to lekki spadek jej notowań. W przypadku polskiego rynku to dobra wiadomość, ponieważ możemy się spodziewać spadków cen tego surowca.

pasze przemysłowe, produkcja pasz, pasze dla drobiu, pasze dla bydła, pasze dla trzody chlewnej

W Polsce najszybciej rośnie produkcja pasz przemysłowych

W 2017 roku produkcja pasz przemysłowych we Wspólnocie była nieznacznie wyższa niż rok wcześniej, ale w Polsce wzrosła aż o 7,5 proc., co było unijnym rekordem. Bieżący rok prawdopodobnie przyniesie dalsze ożywienie w branży. Według...

Tona śruty sojowej w porcie w Gdyni, według notowań Agroloc, 28 marca kosztowała 1586 złotych. To o 100 zł mniej niż przed miesiącem.

Zakupy śruty, jak informuje TVP, w ostatnim czasie znacząco wzrosły. Nie ma jednak obaw o brak surowca. Tym bardziej, że na rynku dostępne są również inne pasze białkowe jak śruta słonecznikowa oraz coraz chętniej wykorzystywana w żywieniu zwierząt śruta rzepakowa.

Śruta słonecznikowa kosztuje około 915-920 zł za tonę, a śruta rzepakowa 925-1000 zł za tonę. W przypadku tej drugiej ceny wzrosły o około 30 zł w porównaniu z końcem stycznia oraz o niemal 100 zł niż przed miesiącem, jednak są stabilne.

Zdecydowanie droższa jest śruta sojowa nonGMO. Za tonę tego komponentu paszowego, który w ostatnich miesiącach coraz bardziej zyskuje na popularności, trzeba teraz zapłacić 1755-1855 zł.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA