Spożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt.
- Wielkość spożycia mięsa za bardzo się nie zmienia. Jest w miarę stabilna w przypadku wieprzowiny czy drobiu, natomiast gorzej jest na rynku wołowiny, gdzie konsumpcja w porównaniu do lat 2002-2003 spadła diametralnie - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Witold Choiński, prezes zarządu związku Polskie Mięso.
Wołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
- Tutaj spożycie mamy na poziomie 2,2 kg na osobę i rok do roku rośnie o około 10-15 proc., natomiast jest to zbyt mało, żeby mówić, że jesteśmy konsumentami mięsa wołowego. Jest to głównie eksport, zwłaszcza do krajów Unii Europejskiej - dodaje.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2017 roku Polacy zjedli średnio po niemal 27 kg drobiu na mieszkańca, po 39,8 kg wieprzowiny oraz zaledwie 2,3 kg wołowiny. Ten ostatni wynik i tak jest ponad dwa razy wyższy niż jeszcze dwa lata wcześniej (1,2 kg), lecz wciąż wyraźnie niższy niż w 2005 roku (3,9 kg).
Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, co miesiąc eksportujemy ok. 40 tys. ton wołowiny, dwa razy tyle wieprzowiny i ok. 100 tys. ton drobiu, który wraca na pozaeuropejskie rynki po odzyskaniu przez Polskę statusu kraju wolnego od grypy ptaków.
- Trendy kształtują konsumenci. Zarówno w Unii Europejskiej jak u nas zaczynają szukać produktów innych niż te pospolite, z którymi dotąd mieli do czynienia. Chodzi o stawianie na produkty nowoczesne, funkcjonalne, innowacyjne, ekologiczne czy organiczne, produkty o ograniczonym obszarze pochodzenia, czyli tradycyjne, oznaczone znakiem GTS czy innymi obowiązującymi w UE - mówi Choiński.
[WIDEO] Mówi Witold Choiński, prezes związku Polskie Mięso
Żywiec wołowy drożeje od dwóch lat. Stawki napędza wyższy eksport
Skrót GTS oznacza Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. W przypadku Polski do takich produktów należą kabanosy, kiełbasa jałowcowa czy kiełbasa myśliwska. Zostały zarejestrowane rozporządzeniem w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej odpowiednio w październiku i kwietniu 2011 roku.
Konsumenci szukają nie tylko charakterystycznych specjalności, lecz także produktów szybkich w przygotowaniu, co widać m.in. po ofercie sklepów dyskontowych podsuwających kupującym gotowe do odgrzania lub dokończenia w końcowej fazie tradycyjne mięsa z przyprawami i dodatkami.
- Konsumenci są zapędzeni, więc szukają produktu, który mogą wrzucić do mikrofalówki i szybko przygotować obiad. Konsument stawia przede wszystkim na produkty prozdrowotne, czyli takie, które dają wartość dodaną, czy to z mniejszą zawartością soli, czy zwiększoną ilością selenu, czy z ograniczoną ilością cholesterolu. Te produkty są na topie - zauważa na koniec prezes zarządu związku Polskie Mięso.