Mięso i wędliny z Polski powinny posiadać certykaty jakości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-05-2017,14:00 Aktualizacja: 01-06-2017,8:16
A A A

System jakości żywności może ochronić rodzimy rynek - informuje TVP 1. Z tego rozwiązania korzystają już powszechnie rolnicy w Europie Zachodniej. Takie systemy przeciwdziałają nadmiernemu importowi produktów mięsnych z innych krajów Wspólnoty i nie tylko.

75 procent żywności w Europie Zachodniej jest znakowana znakiem jakości. Jak informuje TVP 1 jest to powszechne między innymi we Francji, Austrii czy w Niemczech. Jeśli żywność nie posiada żadnych certyfikatów trudno jest ją sprzedać.

bydło mięsne, BSE, wołowina, opasy

Bydło mięsne będzie droższe, bo Polska jest wolna od BSE

Eksport polskiej wołowiny wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie i gwarantuje producentom bydła mięsnego stabilne ceny. Te wkrótce mogą być jednak jeszcze wyższe w wyniku uzyskania przez nas statusu kraju o znikomym ryzyku wystąpienia BSE...

 

- Rolnicy otrzymują więcej pieniędzy, na półkach są produkty z tego kraju, czy z Francji, Austrii czy z Niemiec i tak na prawdę konsument je wybiera - mówił dla TVP 1 Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podczas corocznego spotkania krajowego sektora mięsnego.

W Polsce mamy kilka systemów jakości, ale nie są one rozpoznawalne przez konsumentów. Jednak producenci mleka, wołowiny, wieprzowiny czy drobiu sami już przyznają, że wytwarzanie tych produktów w określonym standardzie zaczyna im się bardziej opłacać.

- Sprzedaż produktów w tym systemie jest fajna. Nie ukrywam, wymusił to na nasz troszeczkę też rynek - mówił dla TVP 1 Roman Kubicki, rolnik który jest uczestnikiem systemu jakości QAFP obejmującego mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny drobiowe i wieprzowo-wołowe.

Systemy jakości, jak informuje TVP 1, są szczególnie ważne dla producentów wołowiny, dla których mogą oznaczać wyższe ceny skupu bydła. Sami producenci przyznają, że dzięki nim budują swoją markę oraz łatwiej mogą eksportować swoje produkty.

- Tylko systemy jakości czy to wołowiny czy wieprzowiny czy każdego innego produktu zapewniają pewność konsumentowi finalnemu który jest naszym odbiorcą i żywicielem, że dostanie najlepszej jakości kawałek mięsa - mówił dla TVP 1 Józef Wojewódzki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Rynek mięsa w Polsce, według opinii ekspertów, w najbliższych latach będzie musiał postawić na standaryzację produkcji oraz jej certyfikowanie. Produkty dostępne w sklepach nie mogą być anonimowe dla konsumenta. Jednoczenie powinny one zawierać jasną informację co do swojej jakości.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA