Słyną z wołowiny wysokiej jakości
Hodowla bydła mięsnego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości.
Wybierając się do Stanów Zjednoczonych, grzechem byłoby nie spróbować tamtejszego steka. Produkcja wołowiny na rynku amerykańskim związana jest nie tylko z wysokimi standardami, ale także głęboko zakorzenioną tradycją.
Polska wołowina może jechać do Iraku
Wyczuwalną różnicę można wyczuć w konsystencji. Polska wołowina nie jest tak krucha, delikatna i miękka, jak pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Ponadto ta druga zachowuje największe parametry bezpieczeństwa, gdyż w środowisku amerykańskim jest jednym z najbardziej popularnych mięs.
Co ciekawe, prawo unijne pozwala jedynie na import "wysokiej jakości" wołowiny ze Stanów Zjednoczonych, dlatego kupując ją w Europie mamy pewność, że pochodzi z najwyższej półki.
A co wyróżnia mięso tej klasy? Przede wszystkim fakt, iż jest produkowane z bydła, którego wiek nie przekracza 30 miesięcy, a już na sto dni przed ubojem jest dodatkowo dokarmiane specjalną paszą.
Najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na jakość tej wołowiny, jest jednak to, że pierwotnie osadnicy przywozili bydło z Europy i kolejne pokolenia hodowały stada bydła wołowego przez selekcję genetyczną z myślą o produkcji delikatnej, smacznej wołowiny.
Wołowina powinna być powtarzalna i mieć wysoką jakość
Branża mleczarska stanowi w USA zupełnie inną gałąź i do produkcji mleka wybiera się zupełnie inne rasy krów. Oczywiście, ich mięso również jest wykorzystywane, ale w innej formie - np. jako hamburgery.
Kiedy jednak kupujemy w Polsce kawałek amerykańskiej wołowiny, bądźmy pewni, że pochodzi z najwyższej klasy krów wołowych. Najbardziej znane odmiany to Angus, Hereford i Charolais, które cechuje wyraźna marmurkowatość wynikająca z hodowli pozbawionej przemocy oraz wypasania na wielkich, zielonych pastwiskach.
Jeśli dalej sceptycznie podchodzimy do spożywania mięsa wołowego, warto przypomnieć, że 85 g chudej wołowiny to średnio 150 kalorii i jest ona źródłem cynku, żelaza oraz witamin z grupy B.