Najlepsze odmiany pszenicy jarej 2024
Najlepsza odmiana pszenicy jarej na wysokim poziomie agrotechniki dała niecałe 61 dt z 1 ha. Plonowanie tej formy pszenicy w doświadczeniach PDO w tym roku było najniższe w ostatnich czterech latach.
W 2023 r. plon wzorca na przeciętnym poziomie agrotechniki wyniósł 52,4 dt/ha, w 2023 r. 57,9 dt/ha, a w 2022 r. 69,3 dt/ha. Na wysokim poziomie agrotechniki odpowiednio: 59,9; 65,6 i 74,7 dt/ha.
Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej jakościowej odmiany chlebowej pszenicy jarej (klasa A) stanowiła na przeciętnym poziomie agrotechniki 13 proc. wzorca (6,8 dt/ha) (tab. 1). Natomiast na wysokim poziomie agrotechniki 9 proc. (5,4 dt/ha).
Złota dziesiątka najlepszych jakościowych odmian chlebowych pszenicy ozimej 2024
Tabela 1. Plonowanie jakościowych odmian chlebowych pszenicy jarej (klasa A) w doświadczeniach PDO w 2024 r.
Odmiany |
Plon ziarna (proc. wzorca) |
|
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|
Wzorzec, dt/ha |
52,4 |
59,9 |
Najlepsza Najgorsza |
103 90 |
103 92 |
Źródło: COBORU 2024.
Wszystkie badane odmiany są zarejestrowane w naszym kraju i wpisane do Krajowego Rejestru. Na przeciętnym poziomie agrotechniki najlepiej plonowała odmiana Itaka, a na wysokim - WPB Pebbles (tab. 2). Odmiana WPB Pebbles i Patricia wykształcają kłos ościsty, a pozostałe bezostne.
W dziesiątce najlepiej plonujących odmian połowę stanowiły odmiany krajowe. Przy mniejszej intensywności agrotechniki były to odmiany: Itaka, Copacabana, Merkawa, Florentyna i Klaudyna, a przy większej: Atrakcja, Itaka, Copacabana i Merkawa.
Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących jakościowych odmian chlebowych (klasa A) pszenicy jarej w badaniach PDO w 2024 r.
Lp. |
Odmiana |
Plon ziarna (proc. wzorca) |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
||
1 |
Itaka |
103 |
2 |
Copacabana |
102 |
3 |
KWS Carusum |
101 |
4 |
Magadan |
101 |
5 |
Merkawa |
101 |
6 |
Pireus |
101 |
7 |
Mohican |
100 |
8 |
Stachus |
100 |
9 |
Florentyna |
99 |
10 |
Klaudyna |
99 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
||
1 |
WPB Pebbles |
103 |
2 |
Magadan |
102 |
3 |
Atrakcja |
102 |
4 |
Itaka |
101 |
5 |
Copacabana |
101 |
6 |
Pireus |
101 |
7 |
Stachus |
101 |
8 |
KWS Dorium |
101 |
9 |
KWS Carusum |
100 |
10 |
Merkawa |
100 |
Źródło: COBORU 2024.
Dziesiątka najlepszych odmian chlebowych pszenicy ozimej 2024
Z odmian chlebowych pszenicy jarej (klasa B) w doświadczeniach PDO najlepiej plonowała odmiana Harenda (tab. 3). Wszystkie badane odmiany pochodzą z krajowej hodowli.
Tabela 3. Plonowanie odmian chlebowych (klasa B) pszenicy jarej w badaniach PDO w 2024 r.
Odmiana |
Plon ziarna (proc. wzorca) |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
|
Harenda |
101 |
Eskapada |
96 |
Alibi |
94 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|
Harenda |
98 |
Eskapada |
97 |
Alibi |
96 |
Źródło: COBORU 2024.
Jedyną elitarną odmianą chlebową (klasa E) pszenicy jarej w doświadczeniach PDO była odmiana KWS Facette, która plonowała na poziomie 99 proc. wzorca na przeciętnym poziomie agrotechniki i 100 proc. na wysokim.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz