Bydło mięsne też jest narażone na stres cieplny
Stres cieplny u poszczególnych gatunków zwierząt wywołuje różne objawy, ale jego skutki są jednakowo negatywne dla wszystkich.
Stres cieplny (heat stres) występuje, gdy obciążenie zwierząt ciepłem jest większe, niż zdolność do jego utraty. Przyczyniają się do niego wysoka temperatura, wilgotność, promieniowanie słoneczne i niewielki ruch powietrza.
Stres cieplny stanowi wyzwanie dla normalnych zachowań żywieniowych, procesów metabolicznych, czy prawidłowego funkcjonowania rozrodu.
Bydło mięsne rzadziej niż mleczne pokazuje objawy związane ze stresem cieplnym.
Kolejny spadek cen skupu bydła
- W przypadku opasów utrzymywanych w oborach nieprzystosowanych do letnich upałów, spada pobranie paszy, co szczególnie teraz gdy są one tak drogie, jest szczególnie niekorzystne, a także maleją średnie dobowe przyrosty ich masy ciała. Wskaźniki efektywności opasu są więc niższe. Problem polega na tym, że hodowcy nie wiedzą jak bardzo, ponieważ praktycznie nikt nie waży tych zwierząt, co jest sporym błędem - tłumaczy prof. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i dodaje:
- My doświadczalnie wykonujemy takie pomiary. Wynika z nich, że gdy budynki nie są odpowiednio przystosowane, czyli system schładzania nie pozwala na efektywną wymianę powietrza, spadki dobowych przyrostów masy ciała wynoszą nawet kilkadziesiąt procent.
W systemie alkierzowym w tym okresie, oprócz wydajnej wentylacji, konieczne jest zmniejszenie zagęszczenia w kojcach.
- Im budynki inwentarskie są bardziej zbliżone do wiat tj. mają dużą kubaturę i nie są obudowane z czterech stron, łatwiej jest latem zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki. Jeśli jednak obory przypominają bunkier, są niskie, zamknięte, ciemne i dodatkowo wyposażone w wybiegi pozbawione cienia, wówczas zwierzęta z pewnością będą istotnie odczuwały dyskomfort cieplny - mówi Gołębiewski.
Cena bydła jest istotna, ale nie najważniejsza
Bydło mięsne jest narażone na stres cieplny również na pastwiskach, gdzie należy mu zapewnić zacienione miejsce.
- Mamki z cielętami powinny mieć schronienie od słońca w postaci odpowiednio dużego zacienionego obszaru, żeby mogły się swobodnie rozproszyć i wybrać optymalne dla siebie miejsce. W przeciwnym razie produkcja mleka u krów może być niższa, co negatywnie wpłynie na przyrosty masy ciała cieląt. Tego jednak w praktyce również nikt nie sprawdza. Zwierzętom należy także zapewnić stały dostęp do chłodnej i czystej wody - mówi prof. Marcin Gołębiewski.
U buhajów przebywających w stresie termicznym pogarsza się jakość nasienia.
- Widzimy różnice w nasieniu pobieranym od tego samego, nawet dobrego buhaja np. latem i jesienią oceniając jego jakość na poziomie komórkowym. W cieplejszych miesiącach jest ono biologicznie gorszej jakości. Stąd tak istotna jest sezonowość wycieleń u krów, która prawidłowo powinna przypadać na wiosnę. Wówczas są one kryte jeszcze przed nastaniem upałów - mówi Marcin Gołębiewski.
Więcej informacji na ten hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)