Krowy z Francji popularne także w Polsce
Blonde d'aquitaine jest hodowane w Rolniczej Spółdzielni w Chrustowie w woj. wielkopolskim. To największe stado bydła tej rasy w Polsce.
W grudniu 2015 r. liczyło 148 krów, 109 jałówek w wieku od roku do dwóch lat, 46 jałówek w wieku od 6 miesięcy do roku, 33 opasy w wieku od roku do dwóch lat oraz 35 w wieku od 6 miesięcy do roku i 46 cieląt.
Krowy tej rasy cechuje wysoka odporność, łagodne usposobienie, dobra mleczność, troska o potomstwo i łatwe porody. Zwierzęta dobrze się czują w różnych strefach klimatycznych i ekstremalnych warunkach.
Rasa ta jest preferowana do ciężkiego opasu. Przy intensywnym żywieniu pokazuje swoje zdolności genetyczne osiągając przyrosty nawet ponad 2 kg na dobę.
Francuskie bydło w polskiej oborze
W Chrustowie od maja do października mamki z cielętami oraz jałówki przebywają na pastwisku, które pastuchem elektrycznym jest podzielone na kwatery. W okresach np. suszy, która występowała w ubiegłym roku lub późną jesienią są tam dokarmiane sianem i słomą, głównie jęczmienną.
Zimą stacjonują w oborach na płytkiej ściółce z dostępem do wybiegów i okólników. Jednak mimo to zwierzęta nawet w duże mrozy wolą przebywać na zewnątrz. Do budynków wchodzą jedynie podczas opadów deszczu którym towarzyszy silny wiatr.
Cielęta przebywają przy mamkach przez 180-220 dni. W tym czasie zimą mają dostęp do mieszanki treściwej, która znajduje się w miejscu niedostępnym dla krów.
W dniu odsadzenia ważą od 260 do 320 kg. Po odsadzeniu buhajki przeznaczone na opas są dzielone na grupy. Wagę 650-800 kg osiągają w wieku 18-22 miesięcy.
Młodzież hodowlana je mieszankę treściwą w ilości 1,5-2 kg na dobę. Ma nieograniczony dostęp do pasz objętościowych tj. siana, słomy i kiszonki z kukurydzy oraz do lizawek solnych. Jałówki przeznaczone do dalszego rozrodu w wieku 20-24 miesięcy osiągają wagę 500 kg i w tym czasie są kryte.
Chcesz wiedzieć więcej? ZAPRENUMERUJ