Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
"Hoduj z Głową Świnie" to magazyn przeznaczony dla hodowców i producentów trzody chlewnej, zootechników, lekarzy i techników weterynarii.
Ukazał się pierwszy w 2025 roku numer naszego magazynu "Hoduj z Głową Świnie". Hodowcy i producenci trzody chlewnej w najnowszym numerze z pewnością znajdą wiele ciekawych artykułów. Wiele z nich odpowiada bezpośrednim pytaniom, które napływają do naszej redakcji.
W najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie" piszemy między innymi o:

Niemiecka wieprzowina może być sprzedawana jako polska
- ognisku pryszczycy blisko granicy z Polską;
- kondycji loch i loszek oraz o tym, dlaczego warto ją mierzyć;
- wartości pokarmowej surowców białkowych;
- pożytecznych mikroorganizmach w chlewni;
- znaczeniu ruchu świeżego powietrza w chlewni;
- wpływie mikotoksyn na zdrowie świń;
- przygotowaniu loszek do krycia;
W serii artykułów "Okiem doradcy" prezentujemy opinie ekspertów, którzy odpowiadają na pytania zadawane przez hodowców świń.
– Wiem, że osuszanie nowo narodzonych prosiąt zapobiega ich wychłodzeniu. Do tej pory wykonywałem je za pomocą trocin. Zastanawiam się jednak nad stosowaniem specjalistycznych preparatów do suchej dezynfekcji lub sanityzacji – zastanawia się nasz czytelnik i pyta:
– Czym się one charakteryzują i jakie mogę osiągnąć dzięki nim korzyści? Czy mogę posypywać nimi także podłogę, na której przebywają noworodki? Jeśli tak, to jak często?

Spadek cen żywca wieprzowego wyhamował
Na pytanie hodowcy odpowiadają przedstawiciele firm Biofeed, Timac Agro oraz Agrivet.
Tradycyjnie zamieściliśmy także reportaż z gospodarstwa zajmującego się hodowlą i produkcją trzody chlewnej.
Bohater reportażu Dariusz Stachowski z miejscowości Łany Wielkie w woj. śląskim, razem z żoną Felicją, prowadzi gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji tuczników w cyklu zamkniętym.
Nasz autor lekarz weterynarii Piotr Krasowski tym razem przygotował felieton pd tytułem: "Jak to jest z tą współpracą?" Opisuje w nim swoje doświadczenia dotyczące współpracy lekarza weterynarii z hodowcami trzody chlewnej. Zachęcamy do lektury.
Naszym stałym czytelnikom życzymy przyjemniej lektury a tych wszystkich, którzy jeszcze nie znają naszego magazynu, zapraszamy do jego prenumeraty
Nasz magazyn można zaprenumerować w wersji papierowej oraz elektronicznej.
Tradycyjna prenumerata jest dostępna TUTAJ
Prenumerata elektroniczna na urządzenia mobilne jest dostępna TUTAJ