Angus - niewymagające i odporne bydło mięsne
Bydło angus jest drugą, obok herefordów, najbardziej liczną rasą mięsną na świecie. Ich hodowlą od blisko pięciu lat zajmował się Mieczysławo Sabisz z miejscowości Stary Barkoczyn w woj. pomorskim, a od roku jego obowiązki przejął syn Ireneusz.
Hodowca wraz z małżonką Natalią prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 52 ha. Obecnie posiadają łącznie 76 sztuk bydła rasy angus, w tym 25 mamek, 16 cieląt, 6 jałówek cielnych, 28 sztuk młodzieży oraz jednego buhaja, który zajmuje się rozrodem stada.
Hodowla bydła mięsnego Charolaise
- Angus należy do rasy wcześnie dojrzewającej więc pierwsze krycie jałówek wykonuję już w 15 miesiącu ich życia, a krowy przebywają z buhajem przez cały rok – tłumaczy hodowca.
Zwierzęta od maja do końca października przez całą dobę przebywają na pastwisku, gdzie mają dostęp do świeżej trawy. Zimą schronienie zapewnia im adaptowany budynek inwentarski, który jest połączony z okólnikiem.
Cielęta przebywają przy matkach do 8 miesiąca życia, a następnie trafiają do budynku, w którym są utrzymywane na uwięzi. Byczki pozostają tam do 22-24 m-ca życia, a następnie w wadze 700-750 kg są sprzedawane. Hodowca za kilogram żywej wagi otrzymuje średnio 7,30 zł. Z kolei jałówki przebywają w budynku do 15 miesiąca życia, a następnie trafiają do grupy krów.
Chcesz wiedzieć więcej czytaj: Hoduj z Głową Bydło