Problemy i wyzwania sektora wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-11-2016,9:55 Aktualizacja: 29-11-2016,10:22
A A A
Hodowcy bydła oraz przedstawiciele handlu, nauki i administracji uczestniczyli w III Forum Sektora Wołowiny. Dwudniowe spotkanie odbyło się 25 - 26 listopada podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie.
 
Głównymi tematami pierwszego dnia spotkania były problemy i wyzwania sektora rolnego w Unii Europejskiej i w Polsce. W trakcie Forum omówiono także strategię marketingową sektora wołowiny w Irlandii i Francji. Przedstawiono również plan działań tego sektora w Polsce oraz konkurencję i współpracę w łańcuchach dostaw żywności na rynku unijnym i na rynkach krajów trzecich.
 
Producent Bydła Mięsnego 2016 r., bydło opasowe

Liderzy w produkcji bydła mięsnego wybrani

Ogólnopolski konkurs „Producent Bydła Mięsnego Roku 2016” rozstrzygnięty. W kategoriach producent jałówek i buhajków hodowlanych oraz producent bydła opasowego przyznano dwa pierwsze miejsca oraz trzy...
Pierwszy dzień Forum zakończył się bankietem, podczas którego wręczono nagrody w konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2016.
 
W drugim dniu spotkania dyskutowano o możliwościach i szansach związanych z tworzeniem grup producentów. Uczestnicy debaty zwrócili uwagę, że działania te przebiegają bardzo opornie, a obecnie w Polsce jest tylko 56 takich grup.
 
Spotkanie było również okazja do omówienia innowacji w sektorze wołowiny. Prelegenci zgodnie przyznali, że w Polsce dominuje rozliczanie na wagę żywą. Z kolei w Irlandii standardem jest obiektywna klasyfikacja EUROP. System zapewniania jakości QMP (Quality Meat Program) ma znacznie mniejszy zasięg niż systemy w Wielkiej Brytanii, czy Irlandii, ale w ostatnim okresie nabiera coraz większego znaczenia. 
 
Podczas dyskusji panelowych poruszono również tematy dotyczące efektywnego korzystania z doradztwa techniczno – ekonomicznego, finansowania produkcji żywca wołowego i ubezpieczeń ryzyka oraz strat spowodowanych chorobami bydła.
 
III Forum Sektora Wołowiny zostało zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA