Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego już po raz trzeci zorganizowało III Forum Sektora Wołowego. Spotkanie towarzyszyło Centralnym Targom Rolniczym, które odbyły się 25 – 27 listopada w Nadarzynie koło Warszawy.
Hodowcy bydła oraz przedstawiciele handlu, nauki i administracji uczestniczyli w III Forum Sektora Wołowiny. Dwudniowe spotkanie odbyło się 25 - 26 listopada podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie.
Głównymi tematami pierwszego dnia spotkania były problemy i wyzwania sektora rolnego w Unii Europejskiej i w Polsce. W trakcie Forum omówiono także strategię marketingową sektora wołowiny w Irlandii i Francji. Przedstawiono również plan działań tego sektora w Polsce oraz konkurencję i współpracę w łańcuchach dostaw żywności na rynku unijnym i na rynkach krajów trzecich.
Ogólnopolski konkurs „Producent Bydła Mięsnego Roku 2016” rozstrzygnięty. W kategoriach producent jałówek i buhajków hodowlanych oraz producent bydła opasowego przyznano dwa pierwsze miejsca oraz trzy...
Pierwszy dzień Forum zakończył się bankietem, podczas którego wręczono nagrody w konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2016.
W drugim dniu spotkania dyskutowano o możliwościach i szansach związanych z tworzeniem grup producentów. Uczestnicy debaty zwrócili uwagę, że działania te przebiegają bardzo opornie, a obecnie w Polsce jest tylko 56 takich grup.
Spotkanie było również okazja do omówienia innowacji w sektorze wołowiny. Prelegenci zgodnie przyznali, że w Polsce dominuje rozliczanie na wagę żywą. Z kolei w Irlandii standardem jest obiektywna klasyfikacja EUROP. System zapewniania jakości QMP (Quality Meat Program) ma znacznie mniejszy zasięg niż systemy w Wielkiej Brytanii, czy Irlandii, ale w ostatnim okresie nabiera coraz większego znaczenia.
Podczas dyskusji panelowych poruszono również tematy dotyczące efektywnego korzystania z doradztwa techniczno – ekonomicznego, finansowania produkcji żywca wołowego i ubezpieczeń ryzyka oraz strat spowodowanych chorobami bydła.
III Forum Sektora Wołowiny zostało zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.