Dobrostan bydła, czyli powtórka z przeszłości

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-02-2023,14:30 Aktualizacja: 20-02-2023,12:48
A A A

Zrównoważona produkcja wołowiny oraz spełnianie zasad dobrostanu to dla polskich hodowców bydła mięsnego żadna nowość. Już kilkadziesiąt lat temu wielu z nich otrzymałoby pieniądze, które obecnie są zapisane w tym ekoschemacie.

Zrównoważona produkcja wołowiny była jednym z tematów, o których dyskutowano podczas 9. Forum Sektora Wołowiny.

Tomasz Kurpiewski, który odpowiada za zrównoważony rozwój firmy McDonald's Polska opowiedział o tym, jak w praktyce wygląda ona w jego firmie.

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

W skupie bydła odnotowano wzrost cen

Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu lutego ponownie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,79 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1% więcej niż na początku lutego.     Bydło rzeźne w dniach od 6 do 12...

- Jesteśmy członkiem platformy do spraw zrównoważonej wołowiny i współpracujemy ze stowarzyszeniem ASAP. Drugim elementem jest system audytowania wypracowany wspólnie z naszym dostawcą wołowiny firmą OSI. Zgodnie z nim hodowcy przechodzą audyt w cyklu trzyletnim. Na koniec 2020 roku sprawdziliśmy 32,5 tys. gospodarstw właśnie pod względem nie tylko elementów zrównoważoności, ale także dobrostanu zwierząt - mówił Tomasz Kurpiewski.

Podkreślił przy tym, że jego firma realizuje ogólnoświatowy program, do którego należą najlepsze współpracujące z nią fermy zajmujące się produkcją roślinną i zwierzęcą. W Polsce są dwa takie gospodarstwa.

Dobrostan zwierząt to nic nowego

- Chciałoby się powiedzieć, nic nowego. Patrząc na obecne działania KE wracamy do tego, co już było. Gdybym powiedział mojemu dziadkowi o tym, jakie zasady dobrostanu należy wprowadzić, aby uzyskać za to dopłaty, w ogóle by się nie zdziwił. Słoma, zadaszenie, czy wybiegi kiedyś były na porządku dziennym - mówił Robert Nowacki, członek zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.

Janusz Wojciechowski, Forum Sektora Wołowiny, bydło mięsne, zboża, producenci zbóż, ukraińskie zboże, pomoc dla rolników

Janusz Wojciechowski: mamy niewyobrażalny kryzys

Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa podczas 9. Forum Sektora Wołowiny podkreślił, że należy koniecznie wzmocnić zarządzanie kryzysowe w rolnictwie. - Mierzymy się teraz z niewyobrażalnym wcześniej kryzysem. W jednym czasie zbiegło się...

Robert Nowacki podkreślił, że jego zdaniem rolnicy pozytywie oceniają zmiany dotyczące dobrostanu zwierząt.

- Wielu hodowców bydła, co nie jest zaskoczeniem, od dawna spełnia zasady dobrostanu. Niemal automatycznie staną się więc oni beneficjentami dużych pieniędzy z nowego KPS-u - mówił Robert Nowacki.

Wsparcie dla hodowców tylko na ten cel wynosi w nim 1,75 mld euro, z czego niecałe 1,4 mld zostało przeznaczone na ekoschemat i ponad 300 mln na inwestycje w poprawę warunków utrzymania bydła i płatności powiązane na ekstensywny wypas jako jeden z elementów rolnictwa węglowego. Łącznie jest to niemal 4 mld euro.

mięso, bydło mięsne, Jacek Zarzecki, stopdezinformacjiżywnościowej, obrońcy zwierząt, żywność pochodzenia zwierzęcego

Obrońców zwierząt nie interesują ... zwierzęta

- Czy jakakolwiek organizacja zwierzęca pozytywnie zareagowała na fakt, że polscy hodowcy otrzymają więcej pieniędzy na poprawę dobrostanu zwierząt? Oczywiście że nie, ponieważ im nie zależy na zwierzętach - mówił Jacek Zarzecki, prezes...

- Oczywiście widzimy również pewne zagrożenia na przyszłość. Słuchając niektórych polityków widzimy, że niosą oni na sztandarach wartości zwierzęce, zapominając przy tym o człowieku - dodał Robert Nowacki.

Będzie zakaz dekornizacji i kastracji?

Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM pytał, czy w kontekście dobrostanu zwierząt, działania podejmowane przez DG Sante polegające na zakazie dekornizacji czy kastracji bydła, mogą być wkrótce wprowadzane w życie.

- Dyskutujemy o tym, czy usuwanie rogów i kastracja są w ogóle potrzebne, a jeśli tak to jak wykonywać te zabiegi, aby zminimalizować ból zwierząt - odpowiadał Karsten Maier, sekretarz generalny w UECBV (European Livestock and Meat Trades Union) dodając:

- Interesuje nas także ich zagęszczenie w grupie czyli obsada w budynku. Wszystkie te elementy w przyszłości zostaną uwzględnione z unijnych przepisach, ale obecnie jest zbyt wcześnie, żeby mówić o szczegółach.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA