Wołowina z dopłatami. Będą pieniądze na zakup bydła
Rolnicy, którzy chcą zmienić profil produkcji na bydło mięsne mogą otrzymać pieniądze na zakup zwierząt. W przypadku jałówek będzie to od 1 zł do 2,5 tys. zł za sztukę w zależności od wieku, a buhaja 4 tys. zł.
Rozporządzenie, które ma ułatwić rolnikom zmianę profilu produkcji wkrótce wejdzie w życie - informuje TVP 1. Pieniądze otrzymają producenci mleka, którzy posiadają do 30 krów i chcą się zająć produkcją wołowiny oraz hodowcy świń ze stref objętych ASF-em, którzy również zdecydują się na opasy.
Mniejsi producenci mleka oraz tuczników ze stref objętych ASF-em mogą otrzymać pomoc. W sumie do podziału jest około 22 mln euro czyli blisko 90 milionów złotych. Rozporządzenie to zostało przyjęte w ramach tzw. pakietu Hogana (od nazwiska komisarza ds. rolnictwa Phila Hogana). Dopłaty są przeznaczone na zakup jałówek bądź buhaja.
Mleko bez GMO jest zdrowe. Ale z GMO również
Dopłaty trafią do tych rolników, którzy zdecydują się na zmianę profilu produkcji i kupią zwierzęta, ale maksymalnie do 20 sztuk, do czerwca 2017 roku. Do każdej nabytej jałówki w wieku 6-12 miesięcy wyniosą one tysiąc złotych, do samicy w wieku 12-18 miesięcy 1,5 tys. zł, a powyżej 18 miesięcy 2,5 tys. zł - informuje TVP 1.
Buhaje również będą refundowane. W tym przypadku jednak aby hodowcy mogli otrzymać pieniądze za zakup tych zwierząt, 4 tysiące złotych do jednego samca, muszą już posiadać minimum 10 jałówek.
Dopłaty do kupowanych jałówek i buhajów dla rolników planujących zmianę profilu produkcji to pierwszy etap wsparcia produkcji wołowiny w Polsce - informuje TVP 1. W przygotowaniu jest tzw. pakiet stały dla bydła. To długofalowy program wspierania rozwoju hodowli w Polsce.
Hodowla bydła mięsnego, zgodnie z nowym pakietem, być może będzie wspierana finansowo na początku jej działalności, kiedy nakłady ponoszone przez rolników są największe.
- Tutaj trzeba długo czekać na zyski. I tutaj jest właśnie rola ministerstwa, jakie środki można z PROW-u przeznaczyć, żeby rolnicy mieli wsparcie produkcji wołowiny czystorasowej - mówił dla TVP 1 Józef Skarżyński z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Bydło ras mięsnych w Polsce stanowi zaledwie 60 tys. sztuk z 6 milionów. Pod oceną jest jeszcze mniej bo zaledwie 20 tysięcy.