Polska wołowina w cenie, a popyt wciąż rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-01-2019,11:35 Aktualizacja: 03-01-2019,12:49
A A A

Polska wołowina nadal jest w cenie. Popyt na to mięso w Europie, ale także poza nią, wciąż rośnie. Dzieje się tak głównie ze względu na możliwość zakupu mięsa pochodzącego z ubojów religijnych.

Producenci wołowiny mogą się spodziewać stabilizacji sytuacji na rynku w tym roku. Będą się jednak musieli zmierzyć z nowymi wyzwaniami jak brexit czy ochrona środowiska po 2020 roku.

Produkcja wołowiny jest bardzo ważną gałęzią unijnego rolnictwa. Polska odgrywa w niej coraz większą rolę.

Polska produkuje coraz więcej wołowiny między innymi kosztem Niemiec, Belgii czy Holandii. W tych krajach, jak informuje TVP 1, hodowle bydła mięsnego są ograniczane.

wołowina, promocja wołowiny, Sejm, bydło, hodowla bydła mięsnego

Na wołowinie można zarobić. Producenci muszą iść w jakość

Możemy ubolewać nad tym, że statystyczny Polak zjada tylko lekko ponad 3 kilogramy wołowiny. Ale tak jest, taka jest rzeczywistość i tego, póki co, się nie zmieni - mówił podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa wiceminister...

Wołowina pochodząca z Polski była kiedyś tańsza od tej wyprodukowanej w zachodnich krajach. Teraz, jak informuje TVP 1, jest eksportowana w podobnych cenach. Konkurować możemy więc jedynie jej jakością.

Eksport mięsa wołowego i przetworów z Polski w ubiegłym roku wzrósł o ponad 10 procent. Produkty te trafiały głównie do krajów europejskich, ale także poza Wspólnotę.

Izrael i Turcja kupują coraz więcej polskiej wołowiny pod warunkiem, że pochodzi ona z uboju rytualnego.

- Hodowla bydła jest i będzie jednym z kluczowych sektorów rolnych w Unii. To niesie za sobą wiele korzyści dla innych kierunków pokrewnych, jak chociażby produkcja pasz. Ale są również wyzwania jak troska o środowisko naturalne - mówił dla TVP 1 Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa-Cogeca.

Aukcja Jałówek w Sercu Polski, bartoszewice, Marek Sarwa, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Pod Łodzią będzie jak na Dzikim Zachodzie. Aukcja bydła już w styczniu

W województwie łódzkim powstaje pierwszy w Polsce ośrodek aukcyjny zwierząt hodowlanych. Na początku stycznia w Bartoszewicach odbędzie się licytacja pod hasłem "Aukcja Jałówek w Sercu Polski". - Mamy doświadczenie w...

- Produkcja wołowiny w Polsce jest przed nami, jej dalszy wzrost. Mamy ku temu możliwości np. niewykorzystany potencjał środowiskowy. Także są duże możliwości jeśli chodzi o spożycie - mówił dla TVP 1 Czesław Siekierski, przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego (AGRI).

Brexit czyli utrata jednego z najważniejszych dla Polski rynku zbytu wołowiny oraz ochrona środowiska to jednak wyzwania, z którymi muszą się zmierzyć hodowcy i producenci bydła mięsnego w całej UE.

Hodowla bydła uchodzi za jedną z najbardziej emisyjnych działalności rolniczych. Ponadto zużywa ona bardzo duże ilości coraz trudniej dostępnej wody.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA