Wołowina z Polski wraca na utracone rynki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-11-2019,10:30 Aktualizacja: 26-11-2019,10:28
A A A

Wołowina z Polski powoli wraca na rynki, które zostały utracone wskutek kryzysu wizerunkowego związanego z tzw. krowami leżakami. Wybuchł on w styczniu 2019 roku.

Mięso wołowe i produkty wołowe z Polski w związku z pozytywnymi wynikami audytu przeprowadzonego w dniach od 30 września do 4 października, zostały dopuszczone przez służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej na tamtejszy rynek.

- To przekłada się na lekki wzrost cen. Rozmawiałem z hodowcami, z prezesem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Szczególnie rasy mięsne, a przede wszystkim limousine, mają lepszą cenę - mówił dla TVP 1 Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii.

Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, hodowcy bydła mięsnego, producenci wołowiny, ubojnie

6. Forum Sektora Wołowiny już wkrótce

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego już po raz szósty organizuje Forum Sektora Wołowiny. 6. edycja Forum Sektora Wołowiny, która odbędzie się w dniach 2 - 3 grudnia 2019 r. w Hotelu Radisson Collection Hotel w...

Zakaz eksportu wołowiny z Polski do tego kraju został nałożony w lutym 2019 r. Arabia Saudyjska wstrzymała import polskiej wołowiny po aferze wizerunkowej z początku tego roku.

Dochodzenie służb weterynaryjnych nie potwierdziło obawy, że mięso pochodzące z tej ubojni może być szkodliwe dla człowieka, to jednak kilka krajów, w tym Arabia Saudyjska, wstrzymało zakupy polskiej wołowiny.

Polska jest dużym producentem wołowiny. Eksport w tym roku może wynieść 1,125 mln ton tj. o 2 proc. więcej niż w 2018 r.

Wołowina z Polski trafia głównie do państw Unii Europejskiej oraz do krajów trzecich takich jak Izrael i Turcja. Rynki pozaunijne wstrzymują jednak co jakiś czas import tego mięsa, w zależności od zapotrzebowania.

- Każdy nowy rynek, który ponownie wraca czy się otwiera, jest bardzo ważny zarówno z punktu widzenia ekonomicznego jak i wizerunkowego, ponieważ po pierwsze pokazuje że Polska jest wiarygodnym producentem wołowiny, a po drugie daje ujście tym nadwyżkom które w tej chwili na rynku się znajdują - mówił dla TVP 1 Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.

bydło mięsne, cena bydła, buhaje mięsne, jałówki mięsne

Bydło mięsne drożeje. To początek końca kryzysu?

Hodowcy bydła mięsnego w ostatnich tygodniach nie mieli powodów do zadowolenia. Jednak wszystko wskazuje na to, że sytuacja na rynku zaczyna się poprawiać. Przetwórcy zaczynają płacić wyższe stawki za bydło ponieważ, jak informuje...

Od kilku lat Polska stara się również o dostęp do chińskiego rynku. Kierunek ten jest obecnie najbardziej perspektywiczny. Jak informuje TVP 1, do pozytywnej decyzji Chińczyków w tej sprawie jest coraz bliżej.

- Myślę że jest duża szansa, że rynek chiński otworzy się również dla polskiej wołowiny. Tym bardziej że Chiny potrzebują w tej chwili mięsa, szukają zarówno na całym świecie jak i w Europie nowych dostawców - mówił dla TVP 1 Witold Choiński.

Wołowina z Polski obecnie trafia głównie do krajów UE, tj. do Niemiec ale także Belgii, Włoch oraz Francji. Jednak mimo porównywalnej jakości naszego mięsa, jest ono tańsze, co stymuluje eksport.

Sytuacja na tym rynku zaczyna jednak zmieniać się na korzyść hodowców, ponieważ ceny bydła powoli zbliżają się do tych, które obowiązywały przed kryzysem wizerunkowym z początku roku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA