Wołowina z Polski ponownie trafi do Turcji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-06-2016,11:00 Aktualizacja: 13-06-2016,22:05
A A A

Turcja wznawia zakupy polskiej wołowiny. To dobra informacja dla krajowych producentów tego mięsa, ponieważ turecki rynek jest bardzo chłonny. Jak informuje TVP 1 wskutek tej decyzji już wkrótce może się okazać, że w Polsce zabraknie bydła mięsnego, zarówno mieszańcowego jak i czystej rasy.

Cena skupu żywca wołowego ras mieszańcowych oraz buhajów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej wynosi 7-8 zł za kilogram. Tymczasem bydło czystych ras mięsnych kosztuje już nawet powyżej 10 zł - informuje TVP 1.

Mięso wołowe cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W związku z rosnącym popytem producenci nie mają obecnie większych problemów ze sprzedażą sztuk. Wszystko przez wzmożony eksport do krajów Unii Europejskiej ale także Afryki Północnej jak Algieria i Egipt.

wołowina, bydło mięsne, Egipt, eksport wołowiny

Wołowina z Polski będzie eksportowana do Egiptu

Mięso wołowe z trzech zakładów mięsnych z Polski trafi do Egiptu. W kolejce ustawiają się już kolejne, a uzyskanie przez nie zgody na sprzedaż swoich produktów do tego kraju wydaje się tylko kwestią czasu. Wołowina sprzedana przez...

- Każda ilość mięsa dobrej jakości jest w stanie wyjechać z Polski. Ożywiły się rynki afrykańskie, głównie Algieria. Jest także duże zapotrzebowanie jeśli chodzi o wołowinę przez Izrael - mówił dla TVP 1 Bogusław Roguś, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

Wołowina z Polski jest także od ubiegłego tygodnia pożądana w Turcji. Kraj ten szuka dobrego mięsa w całej Wspólnocie. Jak podaje TVP 1 według szacunków na tamtejszym rynku brakuje około 350 tysięcy ton. Dlatego w naszym kraju pojawiła się wizyta tureckiej delegacji, która chciała nawiązać kontakty handlowe.

Polska wołowina jest w Turcji doskonale znana. Kilka lat temu nasz kraj był głównym dostawcą tego mięsa na tamtejszy rynek. Niestety eksport został wstrzymany wskutek wybuchu w Europie choroby BSE czyli gąbczastastej encefalopatii bydła popularnie zwanej chorobą szalonych krów. Obecnie mamy jednak szansę wrócić na turecki rynek.

Ta sytuacja może napawać optymizmem polskich hodowców bydła mięsnego, którzy w najbliższym czasie spodziewają się podwyżek cen skupu. Oprócz popytu na wołowinę sprzyja mu także wysoki kurs Euro.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA