Wołowina z Polski ponownie trafi do Turcji
Turcja wznawia zakupy polskiej wołowiny. To dobra informacja dla krajowych producentów tego mięsa, ponieważ turecki rynek jest bardzo chłonny. Jak informuje TVP 1 wskutek tej decyzji już wkrótce może się okazać, że w Polsce zabraknie bydła mięsnego, zarówno mieszańcowego jak i czystej rasy.
Cena skupu żywca wołowego ras mieszańcowych oraz buhajów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej wynosi 7-8 zł za kilogram. Tymczasem bydło czystych ras mięsnych kosztuje już nawet powyżej 10 zł - informuje TVP 1.
Mięso wołowe cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W związku z rosnącym popytem producenci nie mają obecnie większych problemów ze sprzedażą sztuk. Wszystko przez wzmożony eksport do krajów Unii Europejskiej ale także Afryki Północnej jak Algieria i Egipt.
Wołowina z Polski będzie eksportowana do Egiptu
- Każda ilość mięsa dobrej jakości jest w stanie wyjechać z Polski. Ożywiły się rynki afrykańskie, głównie Algieria. Jest także duże zapotrzebowanie jeśli chodzi o wołowinę przez Izrael - mówił dla TVP 1 Bogusław Roguś, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Wołowina z Polski jest także od ubiegłego tygodnia pożądana w Turcji. Kraj ten szuka dobrego mięsa w całej Wspólnocie. Jak podaje TVP 1 według szacunków na tamtejszym rynku brakuje około 350 tysięcy ton. Dlatego w naszym kraju pojawiła się wizyta tureckiej delegacji, która chciała nawiązać kontakty handlowe.
Polska wołowina jest w Turcji doskonale znana. Kilka lat temu nasz kraj był głównym dostawcą tego mięsa na tamtejszy rynek. Niestety eksport został wstrzymany wskutek wybuchu w Europie choroby BSE czyli gąbczastastej encefalopatii bydła popularnie zwanej chorobą szalonych krów. Obecnie mamy jednak szansę wrócić na turecki rynek.
Ta sytuacja może napawać optymizmem polskich hodowców bydła mięsnego, którzy w najbliższym czasie spodziewają się podwyżek cen skupu. Oprócz popytu na wołowinę sprzyja mu także wysoki kurs Euro.