Jacek Zarzecki: o kryzysie na rynku bydła nie ma mowy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-08-2023,11:35 Aktualizacja: 26-08-2023,11:41
A A A

Ceny bydła rzeźnego w drugim tygodniu sierpnia ustabilizowały się po wcześniejszych spadkach.

Po lipcowych obniżkach notowań cen żywca, na forach rolniczych pojawiły się komentarze mówiące o tym, że produkcja bydła mięsnego przestała być opłacalna.

- To są mocno przesadzone opinie. Pamiętajmy, że w zeszłym roku mieliśmy wzrost cen o 50-60%. Już wtedy alarmowaliśmy, że jest on zbyt gwałtowny i wysoki. Teraz, gdy mamy cenę o około 15% niższą, pojawiło się wielkie narzekanie na brak opłacalności - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego dodając:

  • Cena bydła mięsnego przestała maleć
  • Jacek Zarzecki podkreśla, że na rynku bydła mięsnego nie ma kryzysu
  • Ceny bydła mięsnego jesienią powinny wzrosnąć

wołowina, bydło mięsne, eksport wołowiny, eksport żywego bydła, Turcja, Filipiny, GIW, świadectwa weterynaryjne

Polskie bydło i wołowina trafią na kolejne rynki

Główny Inspektorat Weterynarii opublikował komunikaty dotyczące eksportu polskiej wołowiny oraz zwierząt do Turcji, a także samego mięsa na Filipiny. GIW poinformował, że strona turecka potwierdziła akceptację wzorów świadectw...

- Nie przesadzajmy, tak źle nie było i nie jest. Fakt, do dobrego szybko się przyzwyczajamy, co ta sytuacja tylko potwierdza. Pragnę jednak wszystkich uspokoić, że rynek wołowiny wciąż jest najbardziej stabilnym w Polsce wśród rolno-spożywczych i takim pozostanie, na co wskazuje utrzymujące się na stałym poziomie pogłowie bydła mięsnego oraz liczba gospodarstw rolnych.

Spadki cen bydła mięsnego, jak podkreśla Jacek Zarzecki, zaczęły się zatrzymywać w połowie sierpnia, a w przypadku buhajków odnotowano ich lekki wzrost.

Stabilizacja i wzrost cen bydła wynika z faktu braku żywca wołowego na rynku. Taka sytuacja ma miejsce każdego roku podczas żniw.

Zakłady mięsne aby uzupełnić braki zaczęły podnosić ceny, co może być początkiem spodziewanej na jesień trwałej tendencji wzrostowej.

- Sytuacja rynkowa będzie bardziej klarowna jesienią tj. od września do listopada. Zboczymy, co będzie się działo w krajach starej 15-stki UE, głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Francji, gdzie w ubiegłym roku miała miejsce istotnie zwiększona liczba ubojów. Wpłynęło to na zapotrzebowanie na import wołowiny, w tym również z Polski. Jeśli to się powtórzy będzie to kolejny sygnał do podniesienia cen - podsumowuje Jacek Zarzecki.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA