Hodowla bydła mięsnego Charolaise
Bydło Charolaise ma wysokie przyrosty dzienne oraz dobrą wydajność rzeźną. Hodowlą krów tej rasy już od sześciu lat zajmuje się Krystyna Szczodrowska z miejscowości Jaroszewy w woj. pomorskim.
Pierwsze pięć jałówek rasy Charolaise trafiło do jej gospodarstwa z zakupu. Obecnie znajduje się w nim 12 krów oraz 20 jałówek, a docelowo hodowca planuje powiększenie stada do 40 mamek. Krowy są inseminowane w pierwszej rui po wycieleniu, a krycie jałówek rozpoczyna się w 22 miesiącu ich życia.
-Na siedem dni przed planowanym wycieleniem zwierzęta trafiają do oddzielnego kojca, w którym znajduje się kamera. Dzięki niej zawsze wiem kiedy rozpoczął się poród – mówiła Krystyna Szczodrowska.
Wszystkie byczki są sprzedawane w wieku ośmiu miesięcy, natomiast jałówki zostają na remont stada.
Zwierzęta cały dzień przebywają na pastwisku, a na noc są przepędzane do obory, gdzie dodatkowo mają dostęp do sianokiszonki i siana oraz wody.
-Ciągle inwestuję w poprawę budowy kośćca swoich zwierząt. W tym roku kupiłam cztery jałówki z Francji, a w najbliższym czasie planuję zabieg pobrania i zapłodnienia zarodków bydlęcych metodą in vitro – tłumaczyła Krystyna Szczodrowska.
Więcej informacji na temat hodowli bydła Charolaise będzie można przeczytać w Hoduj z Głową Bydło nr 1/2016. ZAPRENUMERUJ