Umowa handlowa z Mercosur zdestabilizuje europejski sektor mięsa wołowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-07-2019,13:15 Aktualizacja: 09-07-2019,13:11
A A A
Komisja Europejska osiągnęła porozumienie polityczne w sprawie kompleksowej umowy handlowej z Mercosur. Tym samym otworzyła dostęp do europejskiego rynku prawie 100 tys. ton południowoamerykańskiego mięsa wołowego.
 
Porozumienie polityczne w sprawie kompleksowej umowy handlowej z Mercosur zostało osiągnięte 28 czerwca 2019 r. W negocjacjach w imieniu Unii Europejskiej uczestniczyła Komisja Europejska.
 
Umowa ta ułatwi dostęp do europejskiego rynku prawie 100 tys. ton południowoamerykańskiego mięsa, co zdaniem ekspertów stanowi zagrożenie dla sytuacji gospodarczej europejskiego sektora produkcji zwierzęcej i zdrowia europejskich konsumentów. 
 
wieprzowina, mięso wieprzowe, wołowina, Kuba

Kuba znosi zakaz przywozu mięsa z Polski

Zakaz przywozu na teren Kuby produktów mięsnych wieprzowych, mięsa wołowego i produktów mięsnych wołowych z Polski obowiązuje od lutego 2019 r. Kubańskie służby weterynaryjne poinformowały o zniesieniu tych ograniczeń handlowych....
To polityczne porozumienie miało miejsce pomimo długotrwałego i silnego sprzeciwu europejskiego sektora produkcji zwierzęcej, zwłaszcza włoskiego, hiszpańskiego, francuskiego, irlandzkiego i polskiego.
 
Niektóre państwa członkowskie wyrażają ogromne obawy związane z kwestią zdrowia, społeczną i środowiskową. 
 
Ich zdaniem wzrost importu wołowiny południowoamerykańskiej, gdzie producenci korzystają z niekwestionowanej przewagi konkurencyjnej, która wynika ze znacznie mniej restrykcyjnych wymogów w zakresie zdrowia, identyfikowalności i ochrony środowiska, zdestabilizuje europejski sektor mięsa wołowego. 
 
Ponadto mięso wołowe pochodzące z krajów południowoamerykańskich jest produkowane przy użyciu substancji zakazanych w Europie, przy zachowaniu niewielkich lub zerowych przepisów dotyczących ochrony środowiska.
 
Większość tego mięsa produkuje Brazylia. W opinii ekspertów kraj ten posiada wątpliwy system identyfikowalności i kontroli zdrowia, czego przykładem są niedawne przypadki oszustw i wywozu niespełniającego norm mięsa do Europy. 
 
wołowina, cena żywca wołowego, producenci wołowiny

Producenci wołowiny nie mają powodów do zadowolenia

Poubojowa cena byków spadła niemal o 2 złote za kilogram, a żywiec potaniał o ponad 1 złoty. Z kolei notowania krów i jałówek w ciągu tygodnia potrafią spaść o 40 groszy za kilogram.   Afera z nielegalnym ubojem...
- Nasze wartości rolnicze, środowiskowe i społeczne są przeciwieństwem wartości promowanych przez partnerów Mercosur. Zdrowie naszych konsumentów jest bezpośrednio związane z tym zagadnieniem. Z ekonomicznego punktu widzenia nasi rolnicy nie będą w stanie stawić czoła temu nowemu wyzwaniu, w kontekście już osłabionych sił przez skumulowane skutki umów handlowych i niepewność związaną z Brexit - apelują eksperci.
 
Europejski sektor produkcji zwierzęcej, reprezentowany przez Assocarni (Włochy), Assoprovac (Hiszpania), Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników (Irlandia), Interbev (Francja) i PZPBM (Polska), zdecydowanie potępia to porozumienie polityczne i wzywa wszystkich posłów do Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich do jego odrzucenia.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA