Hodowla bydła bez tajemnic. Eksperci doradzali rolnikom i uczniom
12 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej (woj. lubelskie) odbyła się konferencja naukowa "Hodowla bydła-wyzwania i perspektywy".
Dr inż. Joanna Romaniuk z Państwowej Szkoły Wyższej im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej przedstawiła prezentację "Stan i perspektywy rozwoju hodowli bydła mięsnego w Polsce". Omówiła m.in. rasy bydła hodowane w kraju i ujawniła ich liczebność. Podkreśliła, że mamy duże możliwości zwiększenia hodowli - przede wszystkim bydła mięsnego.

Pogłowie krów ras mięsnych w Polsce nieznacznie zmalało
Wykład "Najważniejsze aspekty żywienia bydła" wygłosił natomiast dr hab. Bogusław Olkowski z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Naukowiec szczególną uwagę poświęcił aspektom ekonomicznym.
Dr inż. Grażyna Różycka z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli omówiła z kolei ekonomiczne aspekty hodowli bydła mięsnego i mlecznego. Zachęcała do prowadzenia ewidencji przychodów i kosztów w gospodarstwie. Ekspertka podkreśliła, że nie można dzisiaj prowadzić gospodarstwa, a szczególnie hodowli intuicyjnie.
Namawiała do rozważenia czy w warunkach, jakie posiada rolnik i przy określonym zapleczu paszowym prowadzić hodowlę bydła, czy utrzymywać krowy mamki czy też zakupić cielęta i produkować opasy.
Dr inż. Dariusz Krzywiec z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli w prezentacji "Znaczenie użytków zielonych dla opłacalności chowu bydła" przedstawił najważniejsze zasady gospodarowania na łąkach i pastwiskach.

Krowy w oborze muszą czuć się komfortowo
Zwrócił uwagę na fakt dużej degradacji użytków zielonych i wskazał najczęściej popełniane błędy, które do tego prowadzą oraz sposoby przeciwdziałania temu zjawisku. Specjalista radził też, jak poprawić zawartość białka w paszy i jakie zabiegi stosować na łąkach, aby osiągnąć właściwe efekty produkcyjne.
Prof. dr hab. Piotr Guliński i dr hab. Grażyna Niedziałek z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego wygłosili wykład "Innowacyjne rozwiązania techniczno-budowlane w produkcji zwierzęcej na przykładzie chowu bydła". Podkreślili, że rolnik, który przestawia się na inną produkcję nie może od razu stać się dużym wytwórcą bowiem wymaga to czasu, nakładów i wiedzy.
Trendy w rozwoju maszyn stosowanych w hodowli bydła zaprezentowali natomiast przedstawiciele firm P.U.H. Agrotechnika Maszyny Rolnicze Krzysztof Laszuk, Przedsiębiorstwo Techniczno-Handlowe Roltex oraz Master Płodowscy i wspólnicy sp.j. Firmy zorganizowały też mini wystawę sprzętu, którą oglądali uczestnicy konferencji.