Bydło limousine – najliczniejsza rasa mięsna w Polsce
Charakteryzują się wczesnym okresem dojrzewania, długowiecznością i dobrą płodnością. Ponadto mięso bydła rasy limousine ma doskonałe wartości kulinarne.
Dorosłe krowy osiągają 137 cm wysokości w kłębie i ważą około 700 kg. Buhaje dorastają do 143 cm i 1100 kg. Rasa limousine łatwo adaptuje się do różnych warunków klimatycznych i wykazuje najsilniejszy wśród bydła domowego instynkt stadny.
Marian Cieśliński z miejscowości Więckowy w woj. pomorskim, hodowlą czystorasowych zwierząt rasy limousine zajmuje się od blisko 20 lat. Pierwsze 20 krów mamek oraz jednego byka kupił z gospodarstwa należącego do Zespołu Szkół Rolniczych w Bolesławowie.
Obecnie w gospodarstwie znajdują się 52 krowy mamki i 56 sztuk młodzieży oraz buhaj rozpłodowy. Zwierzęta są karmione do woli. Cały dzień, zarówno latem jak i zimą przebywają na pastwisku, a na noc zamykane są w okólniku przy oborze.
Hodowca planuje powiększenie stada do 100 krów mamek.
Więcej informacji na temat rasy limousine można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 5/2015