Bydło limousine – najliczniejsza rasa mięsna w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-08-2015,9:00 Aktualizacja: 30-07-2015,12:19
A A A

Charakteryzują się wczesnym okresem dojrzewania, długowiecznością i dobrą płodnością. Ponadto mięso bydła rasy limousine ma doskonałe wartości kulinarne.

Dorosłe krowy osiągają 137 cm wysokości w kłębie i ważą około 700 kg. Buhaje dorastają do 143 cm i 1100 kg. Rasa limousine łatwo adaptuje się do różnych warunków klimatycznych i wykazuje najsilniejszy wśród bydła domowego instynkt stadny.

Marian Cieśliński z miejscowości Więckowy w woj. pomorskim, hodowlą czystorasowych zwierząt rasy limousine zajmuje się od blisko 20 lat. Pierwsze 20 krów mamek oraz jednego byka kupił z gospodarstwa należącego do Zespołu Szkół Rolniczych w Bolesławowie.

Obecnie w gospodarstwie znajdują się 52 krowy mamki i 56 sztuk młodzieży oraz buhaj rozpłodowy. Zwierzęta są karmione do woli. Cały dzień, zarówno latem jak i zimą przebywają na pastwisku, a na noc zamykane są w okólniku przy oborze.

Hodowca planuje powiększenie stada do 100 krów mamek.

Więcej informacji na temat rasy limousine można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 5/2015

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA