Eksport wołowiny rośnie, ale sytuacja może się szybko zmienić

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
30-07-2016,12:30 Aktualizacja: 30-07-2016,16:40
A A A

Na razie producenci wołowiny zacierają ręce. Eksport tego mięsa z Polski dynamicznie rośnie, ale w dalszej części roku może spadać - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego.

"Konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi eksportu z Polski. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2016 roku z kraju wywieziono 173 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, o 2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2015 roku" - podaje ARR.

polska wołowina trafi do Maroka

Polska wołowina trafi do Maroka

Mięso i produkty wołowe pochodzące z Polski będą mogły być eksportowane do Królestwa Maroka od 1 sierpnia 2016 r. – informuje Główny Lekarz Weterynarii. Zatwierdzenie świadectwa zdrowia zawierającego wymagania dotyczące wywozu...
Głównym i odbiorcami wołowiny z Polski są kraje UE, a w szczególności Włochy, Niemcy i Holandia.

Spośród krajów nienależących do UE - m.in. Bośnia i Hercegowina, Izrael oraz Uzbekistan.

"Przewidywany spadek produkcji wołowiny w drugim półroczu 2016 r. może przyczynić się do ograniczenia również jej eksportu. W efekcie w całym 2016 r. wielkość eksportu wołowiny może być zbliżona do uzyskanej w 2015 roku i wynieść około 435 tys. ton" - komentują eksperci ARR.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA