Ceny skupu bydła w Unii Europejskiej rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-11-2022,13:00 Aktualizacja: 15-11-2022,12:04
A A A
Notowania bydła rzeźnego na rynku unijnym, na przełomie października i listopada, systematycznie rosną. Podobne trendy obserwuje się w Polsce, gdzie ceny skupu były zbliżone do średniej w Unii Europejskiej. 
 
Na rynku unijnym tak jak w Polsce są notowane systematyczne wzrosty średnich cen zakupu żywca wołowego. W dniach od 31 października do 6 listopada notowania bydła rzeźnego klasy R3 w Unii Europejskiej wynosiły średnio 498,51 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 2349 zł. Cena ta była o 0,4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem oraz o 20% niż przed rokiem. 
 
cena bydła, skup żywca wołowego, wołowina, ceny w Polsce,

Początek listopada przyniósł wzrost cen bydła

Średnia cena bydła rzeźnego w pierwszym tygodniu listopada wzrosła do wartości 11,04 zł za kilogram wagi żywej. W tym czasie najmocniej podrożały byki powyżej 24 miesięcy.   Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach 31 października - 6...
Cena bydła tej klasy w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, była zbliżona do średniej w krajach Wspólnoty i wyniosła 497,94 euro za 100 kg, co daje około 2346 zł.
 
Mniej niż w Polsce uzyskiwali między innymi producenci w Niderlandach, gdzie płacono 462,50 euro za 100 kg (około 2179 zł) oraz w Irlandii 459,60 euro za 100 kg (około 2165 zł).
 
Z kolei wyższe ceny otrzymywali rolnicy we Francji, gdzie płacono średnio 520,79 euro za 100 kg (około 2454 zł), w Niemczech 515,86 euro za 100 kg (około 2430 zł), we Włoszech 513,79 euro za 100 kg (około 2421 zł) oraz w Hiszpanii 505,77 euro za 100 kg (około 2383 zł). 
 
Na przełomie października i listopada krajowe zakłady sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 21,84 zł za kg. Cena ta była o 4 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 22% niż przed rokiem.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA