Długowłose i rogate szkockie bydło
Mają długie włosy, potężne rogi, są niewielkich rozmiarów i budzą spore zainteresowanie podczas wystaw. Bydło rasy highland cattle jest także łatwe w utrzymaniu, a mięso uzyskane od buhajów charakteryzuje się doskonałą jakością.
Do połowy 2014 r. mieli 120 mamek. Obecnie ich stado liczy 70 krów. Mowa o grupie producenckiej Polski Beef Ekologiczny w Koszęcinie w woj. śląskim, która zajmuje się hodowlą bydła mięsnego rasy higland cattle.
- Nasza produkcja działa na zasadzie sinusoidy. Raz mamy 250 sztuk, a za chwilę jest ich 100. Wszystko zależy od tego, ile sztuk uda nam się sprzedać w danym roku. Oferujemy także mięso. Taką mamy specyfikę naszej działalności, jeśli pojawi się klient to dobijamy targu. Tworząc grupę od razy nastawialiśmy się na sprzedaż żywca i mięsa. Aby zarabiać na bydle mięsnym trzeba działać na kilku płaszczyznach - tłumaczy prezes grupy Dennis Piątek.
Zwierzęta przez cały rok przebywają na pastwisku. Przed deszczem, śniegiem i wiatrem, a latem słońcem chronią się w lasach. W jednym z czterech gospodarstwa należących do grupy zwierzęta mają do dyspozycji budynki, jednak wolą przebywać na wybiegach i pastwiskach.
Mamki są pochodzenia niemieckiego, austriackiego i holenderskiego, a część została kupiona także od polskich hodowców. Z kolei buhaj pochodzi ze Szkocji. Krowy mogą być użytkowane przez 18-20 lat, choć zdarzają się także starsze sztuki które nadal rodzą cielęta. Z kolei buhaje mogą pełnić rolę rozpłodników przez 13-15 lat.
Bydło higland cattle charakteryzuje się dobrą zdrowotnością i odpornością na trudne warunki środowiskowe. Chowane ekstensywnie nie przysparza hodowcom niemal żadnych problemów.
Więcej na temat bydła rasy higland cattle będzie można przeczytać w najnowszym numerze "Hoduj z Głową Bydło" nr 2 [74] 2015 r.