Dla hodowców bydła mięsnego 2022 rok momentami był świetny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-01-2023,9:05 Aktualizacja: 07-01-2023,16:14
A A A

- Przez większość czasu 2022 rok był świetnym dla hodowców i producentów bydła mięsnego. Odnotowaliśmy największy wzrost cen w historii, który średniorocznie wyniósł około 40% - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

W 2022 roku wzrósł także wartościowo eksport polskiej wołowiny. Mimo to Polska wciąż nie przestaje działać w kierunku zdobywania nowych rynków.

Jacek Zarzecki podkreśla, że w drugiej połowie roku odbyły się wizytacje służb weterynaryjnych Wietnamu i Filipin, które zakończyły się sukcesem. Jest wysoce prawdopodobne, że otworzą one te rynki dla polskiej wołowiny.

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Koniec roku przyniósł dalsze spadki cen bydła

Bydło rzeźne zarówno w trzecim jak i czwartym tygodniu grudnia potaniało. Producenci przed świętami otrzymywali w skupach średnio 10,57 zł za kg wagi żywej.   Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach 12-18 grudnia spadły średnio o 1%...

KPS czyli wielka szansa dla hodowców

- Dla mnie najważniejszym osiągnięciem 2022 roku jest Krajowy Plan Strategiczny tak bardzo krytykowany przez wiele osób. Jeśli chodzi o produkcję żywca wołowego nie możemy na niego narzekać. Z początkowej wersji, w której ogólnie na dobrostan zwierząt było przewidziane 650 mln euro, ta kwota zwiększyła się do ponad 1,7 mld euro, łącznie z możliwością wsparcia dla inwestycji go poprawiających. Bardzo dużo z tych środków trafi do producentów i hodowców bydła mięsnego - mówi Jacek Zarzecki i dodaje:

- O naszym sukcesie świadczy proste wyliczenie. Hodowca, który realizuje program poprawy dobrostanu, do tej pory do krowy mamki otrzymywał 320 zł. W myśl nowych przepisów minimalnie będzie to 750 złotych, a maksymalnie nawet 1500 zł do sztuki. Jeśli dodamy do tego wsparcie w wysokości 400 zł do krowy mamki w stadach do 20 sztuk, otrzymujemy na prawdę duże środki pomocowe.

7. Forum Sektora Wołowiny, wołowina, bydło mięsne, producenci bydła, opasy, mamki, cielęta, hodowcy bydła

IX Forum Sektora Wołowiny odbędzie się w styczniu

Hodowcy bydła mięsnego, przedstawiciele przetwórców oraz organizacji rolniczych i hodowlanych spotkają się w Warszawie podczas IX Forum Sektora Wołowiny. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz...

Związkom hodowców bydła pod koniec 2022 roku udało się wprowadzić dwie zmiany do KPS-u. W myśl pierwszej rolnik prowadzących chów otwarty nie zostanie wykluczony ze wsparcia i będzie mógł liczyć na dopłatę w wysokości około 400 złotych do sztuki.

Hodowcy bydła w cyklu otwartym będą w tym celu musieli zapewnić zwierzętom powierzchnię bytową większą o 20% niż tę określoną w przepisach o minimalnych warunkach ich utrzymania.

Druga zmiana dotyczy oddzielenia wszystkich działań dobrostanowych od siebie. Dzięki temu hodowcy będą mogli oddzielnie i bez warunkowości realizować poszczególne elementy jak zwiększenie powierzchni, uwolnienie z łańcucha, wypas, wybieg i ściółkowanie.

Perspektywy są obiecujące

W 2023 roku głównym zadaniem polskiego sektora wołowiny jest utrzymanie skali produkcji, zwłaszcza w obliczu jej spadku w liczących się pod tym względem w UE krajach jak Francja czy Niemcy.

Jacek Zarzecki, ustawa o ochronie zwierząt, organizacje prozwierzęce, hodowcy zwierząt, zwierzęta hodowlane

Jacek Zarzecki: organizacje prozwierzęce podniosły krzyk

Minister rolnictwa zapowiedział, że tylko Inspekcja Weterynaryjna będzie miała prawo wchodzenia na teren gospodarstw rolnych. Organizacje prozwierzęce podniosły alarm nie zgadzając się z tą propozycją. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk...

- To oznacza, że w UE, ale także w krajach trzecich, wzrośnie zapotrzebowanie na polską wołowinę, która jest najwyższej jakości - mówi Jacek Zarzecki dodając:

- Z tym wiążą się również największe wyzwania, do których należą starania o nowe rynki zbytu, bo UE zaczyna być dla nas za mała.

Hodowcy z pewnością dalej będą się także zmagać z organizacjami antyhodowlanymi oraz mitami na temat szkodliwości produkcji mięsa.

- Musimy więcej pokazywać, jak wygląda polska hodowla bydła mięsnego, czyli że jest ona zrównoważona i oparta o użytki zielone. Trzeba o tym głośno mówić po to, abyśmy utrzymali pozycję jednego z czołowych krajów produkujących wołowinę w Europie - podsumowuje Jacek Zarzecki.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA