Hodowcy bydła zachęcają do zakładania grup producenckich

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-12-2017,10:30 Aktualizacja: 29-12-2017,10:06
A A A

Warto działać w grupie producenckiej. Przekonują o tym hodowcy bydła mięsnego z województwa lubuskiego. Dzięki niej mają oni większe możliwości.

- Sprzedajemy większa liczbę bydła i dostajemy za nie wyższe ceny. Kontrahenci rozmawiają z dużymi. Kupujemy różne towary jako grupa większe ilości więc jest taniej. Też mamy marże i bonifikaty cenowe - mówił dla TVP 1 hodowca Dariusz Matkowski ze Słońska.

Hodowcy bydła z woj. lubuskiego zrzeszeni w grupie producenckiej otrzymali również pozwolenie na wypasanie bydła w Parku Narodowym "Ujście Warty".

Zakładanie grup producentów rolnych zdaniem ekspertów ma sens. Właśnie dzięki nim małe gospodarstwa mogą poprawić swoją pozycję na rynku.

wołowina, żywiec wołowy, ceny żywca wołowego, ubój bydła, bydło

Żywiec wołowy w skupie nie był tak drogi od lat

W pierwszym pełnym tygodniu grudnia (4-10) ceny skupu żywca wołowego były najwyższe od blisko dziesięciu lat. To m.in. efekt zmiany struktury uboju. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa kilogram skupowano po 6,81 zł, czyli blisko o 10...

- Wtedy jesteśmy w stanie połączyć zwierzęta w większa grupę. I w tym momencie nie sprzedajemy pięć sztuk tylko 25-30 czyli tyle, ile wejdzie na samochód - mówił dla TVP 1 Roman Frankowski z Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Drobni hodowcy mogą dzięki temu negocjować stawki bezpośrednio z zakładami mięsnymi bez angażowania pośredników.

Hodowcy i producenci zwierząt są zachęcani do tworzenia grup producenckich przez wsparcie z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Jest to wsparcie ryczałtowe naliczane od wysokości przychodów netto uzyskanych ze sprzedaży produktów rolnych wytworzonych w gospodarstwach członków grupy.

W pierwszym roku jest to 10 procent, a w kolejnych odpowiednio 8, 6, 5 i 4 procent. Wsparcie maksymalnie może wynieść 100 tysięcy euro rocznie.

W tym roku skończył się już nabór na dofinansowanie, jednak w przyszłym hodowcy będą mogli uczestniczyć w dwóch kolejnych w połowie i pod koniec 2018 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA