Nadchodzące wydarzenia
XXVII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2019
Zakład Hodowli Bydła Instytutu Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie organizuje 25-28 marca 2019 roku XXVII Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która odbędzie się w Zakopanem w Ośrodku Konferencyjno-Wczasowym Bel-Ami (ul. Seweryna Goszczyńskiego 24).
W programie:
Poniedziałek (25.03.2019)
8.00-9.00 Śniadanie
13.00-14.00 Obiad
14.00-16.00 Rejestracja uczestników Szkoły Zimowe
16.00-16.15 Otwarcie Szkoły Zimowej
Referat plenarny:
16.15-17.00 dr hab. Wiesław Świderek (SGGW Warszawa), prof. Ivan Mikula (Słowacka Akademia Nauk w Bratysławie) – Możliwości wykorzystania zintegrowanych danych multiomicznych w hodowli bydła.
17.00-18.00 Dyskusja
18.30 Kolacja powitalna
Wtorek (26.03.2019)
8.00-9.00 Śniadanie
13.00-14.00 Obiad
Sesja I: Krowa w przyszłości – wizja człowieka i możliwości jej realizacji
Przewodniczący sesji: dr hab. Wiesław Świderek; prof. dr hab. Zygmunt Gil
14.00-14.25 dr hab. Jolanta Opiela, prof. IZ-PIB (IZ PIB w Balicach) – Wykorzystanie metod biotechnologii rozrodu bydła - możliwości i ograniczenia.
14.25-14.45 prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski (UR Kraków) – Krowa w przyszłości - wyzwanie dla żywienia.
14.45-15.10 prof. dr hab. Tadeusz Kaleta (SGGW Warszawa) – Problemy bioetyczne we współczesnej hodowli zwierząt.
15.10-16.00 Dyskusja
Sesja II: Innowacyjne rozwiązania w chowie i hodowli bydła
Przewodniczący sesji: dr hab. Marcin Gołębiewski; prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
16.15-16.30 – dr hab. Marcin Gołębiewski (SGGW Warszawa) – Innowacje w chowie i hodowli bydła.
16.30-16.55 mgr inż. Aleksandra Kalińska (SGGW Warszawa) – Nanocząstki srebra i miedzi - alternatywa w leczeniu i profilaktyce subklinicznych form mastitis?
16.55-17.20 mgr inż. Jarosław Kupis, mgr inż. Adam Wiśniewski (Microlabs Sp. z o.o., Precision Dairy Farming) – Wykorzystanie w codziennej praktyce hodowlanej systemu monitorowania i oceny kondycji krów mlecznych e-stado.
17.20-17.45 mgr inż. Piotr Taraska, dr hab. Marcin Gołębiewski (SGGW Warszawa, Agro Innovation Center) – TMR Manager - precyzyjne narzędzie poprawy efektywności żywienia krów mlecznych.
17.45-18.20 Dyskusja
18.30 Kolacja
19.30 Posiedzenie Prezydium Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
20.00 Posiedzenie plenarne Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła – przewodniczy Prezydent Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
Środa (27.03.2019)
8.00-9.00 Śniadanie
13.00-14.00 Obiad
Sesja III: Chów i hodowla bydła mięsnego
Przewodniczący sesji: dr inż. Roman Frankowski; dr hab. Andrzej Węglarz
14.00-14.15 Jacek Zarzecki (PZHiPBM) – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego jako instytucja wiodąca w chowie i hodowli bydła mięsnego
14.15-14.40 dr inż. Roman Frankowski (LODR Kalsk) – Kluczowe czynniki wpływające na „sukces” w chowie i hodowli bydła mięsnego.
14.40-15.05 Witold Gruszkiewicz (Hodowca) – Hodowla bydła rasy Limusine na przykładzie gospodarstwa w Wielołęce (woj. opolskie).
15.05-15.30 mgr inż. Monika Przeworska (PZPBM) – Praktyczne aspekty zarządzania jakością w produkcji żywca wołowego.
15.30-16.00 Dyskusja
Sesja IV: Użytki zielone w nowoczesnym chowie bydła
Przewodniczący sesji: dr inż. Iwona Radkowska; dr inż. Krzysztof Adamczyk
16.15-16.35 dr Jacek Kostuch (MODR w Karniowicach) – Użytki zielone w kontekście programów rolno-śodowiskowych.
16.35-17.00 dr hab. Teodor Kitczak, prof. nadzw.; dr Arkarusz Malkowski (ZUT w Szczecinie) – Innowacje w produkcji pasz na użytkach zielonych.
17.00-17.25 dr Adam Radkowski (UR Kraków) oraz reprezentant firmy Planta Sp. z o.o. – Nowoczesne mieszanki trawiaste podstawą bazy paszowej w żywieniu bydła.
17.25-18.15 Dyskusja.
18.30 Kolacja
Czwartek (28.03.2019)
8.00-9.00 Śniadanie
9.15-10.15 Wystąpienia firm komercyjnych.
Sesja V: Sektor mleczarstwa w Polsce – stan i wyzwania ekonomiczno-organizacyjne na początku trzeciej dekady XXI wieku
Przewodniczący sesji: dr hab. Andrzej Parzonko, prof. SGGW; dr hab. Joanna Makulska, prof. nadzw.
10.15-10.40 prof. dr hab. Wojciech Ziętara, mgr inż. Marcin Adamski (IERiGŻ PIB Warszawa) – Gospodarstwa mleczne województwa podlaskiego na tle analogicznych gospodarstw Unii Europejskiej.
10.40-11.05 dr hab. Andrzej Parzonko, prof. nadzw. (SGGW Warszawa) – Strategie rozwoju polskich gospodarstw mlecznych zróżnicowanych potencjałem produkcyjnym w warunkach zmieniającej się polityki rolnej UE.
11.05-11.30 dr Joanna Baran (SGGW Warszawa) – Przetwórstwo mleczarskie w Polsce – stan i główne wyzwania na początku trzeciej dekady XXI wieku.
11.30-11.55 Edward Bajko (Prezes SM Spomlek) – Kooperacja z rolnikami z perspektywy mleczarni - problemy, wyzwania na przyszłość, stosowane mechanizmy stabilizacji cen mleka i stymulujące rozwój gospodarstw.
11.55-12.35 Dyskusja nt. Strategie rozwoju sektora mleczarstwa w Polsce a stosowane mechanizmy interwencyjne – ich spójności użyteczność.
12.35-12.45 Oficjalne zakończenie Szkoły Zimowej
13.00 Obiad pożegnalny
Koszty uczestnictwa, formularz zgłoszeniowy oraz więcej o konferencji znajduje się na stronie szkolazimowa.ur.krakow.pl
Książka warta polecenia: