Hodowla bydła mięsnego to poszukiwanie oszczędności
W produkcji wołowiny najważniejszą rolę odgrywa opłacalność. Niestety w Polsce nadal niewielu hodowców potrafi odpowiedzieć na pytanie o koszt produkcji jednego kilograma żywca wołowego.
Opłacalność produkcji bydła mięsnego zależy od wielu czynników. Najważniejsze są jednak uwarunkowania mikroekonomiczne, na które hodowcy i producenci mają bezpośredni wpływ.
Ekonomika produkcji bydła mięsnego jest najważniejsza. 80-90 proc. całości kosztów pochłania żywienie. Niestety hodowcy często korzystają z niskiej jakości pasz lub najtańszych dodatków, które nie spełniają wymagań pokarmowych zwierząt.
![wołowina, produkcja wołowiny, konsumpcja wołowiny, rynek mięsa, import wołowiny, handel mięsem](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/1001/1/bydlo_limousine_rasa_miesna_tomasz_glosa_5,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Zmiany na rynku europejskiej wołowiny
Stado bydła mięsnego żywione nieadekwatnie do jego potrzeb nie wykorzysta potencjału genetycznego stanowiących go zwierząt.
Innowacyjność to hasło, które doskonale sprawdza się właśnie w produkcji wołowiny. To od niej zależy między innymi opłacalność. Należy jednak pamiętać, że inne rozwiązania sprawdzą się w przypadku produkcji opasów a inne w produkcji materiału hodowlanego.
W żywieniu bydła możemy wykorzystywać produkty pochodzenia rolno-spożywczego. Niekiedy pochodzący z nich kilogram białka będzie tańszy niż wyprodukowany w oparciu o pasze objętościowe.
Szukając oszczędności w żywieniu bydła mięsnego musimy pamiętać o tym, że dawka ma spełniać zapotrzebowania pokarmowe zwierząt, zwłaszcza krów. Samica, która nie wyprodukuje odsadka w ciągu roku generuje wyłącznie koszty.
![ubój rytualny, bydło mięsne, zakaz uboju rytualnego, wołowina](/gfx/agropolska/_thumbs/pl/defaultaktualnosci/18/998/1/highlander_bydlo,lIN73mShlVTPprnSWaum.jpg)
Ubój rytualny w Polsce nie zostanie zakazany?
Analizując koszty hodowli bydła mięsnego musimy również pamiętać o wydatkach ponoszonych na obsługę stada. Aby były one niskie powinniśmy to robić możliwie jak najmniejszą liczbą osób i najmniejszym nakładem pracy.
Hodowla bydła w Polsce, oprócz niskiej opłacalności, boryka się także z innymi problemami. Jednym z głównych jest niezadowalający status zdrowotny stad.
Wiele stad boryka się z zakaźnym zapaleniem nosa i tchawicy oraz otrętem bydła IBR/IPV oraz wirusową biegunką bydła i chorobą błon śluzowych BVD-MD. Poważnym schorzeniem jest również paratuberkuloza, która po wprowadzeniu do stada zostaje w nim na zawsze.
Więcej na ten temat można znaleźć w najnowszym numerze magazynu Hoduj z Głową Bydło (nr 4/2018). ZAPRENUMERUJ