Hoduj z Głową Bydło. Zapraszamy do lektury nowego numeru!

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-08-2021,12:00 Aktualizacja: 07-08-2021,11:31
A A A

Hoduj z Głową Bydło nr 4/2021 już w sprzedaży. Znajdziecie w nim wiele ciekawych artykułów dotyczących tematów żywieniowych, zdrowia zwierząt oraz praktyczne porady i reportaże.

Wykorzystanie wymiennika ciepła zamontowanego na linii mlecznej umożliwia nie tylko wstępne schłodzenie mleka, ale również podgrzanie wody użytkowej. Natomiast montaż odpowiednio dobranej instalacji fotowoltaicznej może ograniczyć koszt energii elektrycznej.

Więcej informacji znajduje się w artykule "Energia z mleka i słońca".

"Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?" W artykule znajdziecie wiele praktycznych porad dotyczących przygotowania najważniejszej energetycznej paszy dla krów.

O kiszonkach w żywieniu cieląt pisze na naszych lamach dr hab. Paweł Górka z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr Sylvia Kehoe z University of Wisconsin-River Falls.

Gospodarstwo Rolne Brandys, bydło mięsne, hodowla bydła mięsnego, wołowina, rolniczy handel detaliczny, mamki, opasy

Hodują bydło i sprzedają wołowinę, ale nie tylko

Hodowcy zaczęli budować swoje stado od cieliczek mieszańcowych. Z każdym pokoleniem zyskuje ono oraz większy dolew krwi ras mięsnych. Produkują wysokiej jakości wołowinę, którą sprzedają w ramach rolniczego handlu detalicznego. Promują...

Prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski w swoim artykule zwraca uwagę na niski apetyt krów w okresie okołoporodowym oraz jego negatywne skutki, a dr inż. Zbigniew Lach tłumaczy, jak strawność NDF-u wpływa na wydajność mleczną.

Hodowcy i producenci mleka w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Bydło znajdą również przegląd rynku lizawek mineralno-witaminowych dla bydła oraz preparatów przeznaczonych do zwalczania gryzoni.

W aktualnym numerze Hoduj z Głową Bydło znalazło się także kilka reportaży. Prezentujemy w nich sylwetki hodowców bydła mlecznego oraz mięsnego.

Benedykt Bochyński posiada stada hodowlane bydła rasy charolaise oraz salers, które sprowadził do Polski prosto z Francji. Aby spełnić warunki dobrostanu, zimą utrzymuje zwierzęta w namiocie odkupionym od właścicieli Cyrku Zalewski.

mleko, mleko surowe, skup mleka, cena mleka, opłacalność produkcji mleka, producenci mleka, bydło mleczne, hodowcy bydła

Cena mleka rośnie, ale opłacalność produkcji surowca maleje

Producenci mleka od kilku miesięcy mogą liczyć na wysokie ceny skupu surowca. Niestety, nawet tak dobre stawki w wielu przypadkach nie gwarantują opłacalności produkcji. Dlaczego tak się dzieje? - Obecnie 1,60 zł za litr mleka jest równe...

Jolanta i Tomasz Brandysowie hodują bydło mięsne, sprzedają wołowinę w ramach rolniczego handlu detalicznego, a także czosnek i ziemniaki. Idąc z duchem czasu, są obecni również w mediach społecznościowych, gdzie mają liczne grono obserwatorów, którym przybliżają codzienny dzień pracy rolników, w tym hodowców i producentów bydła mięsnego.

Leszek Joachim z miejscowości Rzadkowo koło Piły wraz z żoną Mariolą od 1996 r. prowadzi hodowlę bydła mlecznego. Średnio od krowy uzyskuje ponad 12 tys. kg mleka zawierającego od 80 do 120 tys. komórek somatycznych w 1 ml oraz do 10 tys. bakterii.

Marcin Gwizdała wspólnie żoną Jolantą prowadzi rodzinne gospodarstwo rolne w Broniewie w woj. kujawsko-pomorskim, w którym główną działalnością jest produkcja zwierzęca. Hodowca wciąż inwestuje i rozwija swoje gospodarstwo, stwarzając coraz lepsze warunki dobrostanowe dla utrzymywanego w nim bydła mlecznego. Efekty i korzyści z takiego postępowania pojawiły się bardzo szybko.

Zapraszamy do prenumeraty dwumiesięcznika Hoduj z Głową Bydło. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA