"Hoduj z Głową Bydło". Co znajdziecie w nowym wydaniu?
W najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2023 (lipiec-sierpień) znalazło się 8 działów. Przypisane do nich artykuły dotyczą między innymi hodowli, żywienia, opasów, zdrowia, techniki i wyposażenia, a także kiszonek.
Czytelnicy zapoznają się również z relacjami z targów i wystaw oraz konferencji, a także sylwetkami hodowców zajmujących się produkcją mleka oraz bydła mięsnego.
Dział "Hodowla" zawiera artykuły dotyczące bydła rasy białogrzbietej oraz kolejną część cyklu dra Zbigniewa Lacha zatytułowanego „Genetyka czyli hazard w oborze”.
Hodowcy znajdą sporo artykułów dotyczących żywienia. Piszemy o praktycznym zarządzaniu stadem w zakresie kwasicy, ochronie TMR-u przed zagrzewaniem oraz detoksykantach dla bydła. Prezentujemy ofertę firm dotyczącą tych produktów.
Hodowcy mogą konsultować strategię "Polska Wołowina 2030"
Prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski tłumaczy, jaka jest zależność między żywieniem a rozrodem.
Hodowcy bydła mlecznego i mięsnego wiosną i latem uczestniczą w wielu wystawach zwierząt hodowlanych. W dziale "Targi, wystawy" prezentujemy wyniki niektórych z nich.
Dużymi krokami zbliża się czas zbioru kukurydzy na kiszonkę. Dlatego w aktualnym wydaniu "Hoduj z Głową Bydło" nie zabrakło artykułu poświęconego dodatkom do zakiszania kukurydzy oraz ich znaczeniu w przygotowaniu odpowiedniej jakości kiszonki.
Czytelnicy w aktualnym numerze znajdą również przegląd oferty środków do zwalczania gryzoni.
Hodowla charolaise wymaga intensywnego żywienia i bardzo dobrej organizacji produkcji. Karol Janas oprócz tego korzysta jeszcze z najlepszej dostępnej genetyki. Więcej informacji znajduje się w artykule "Bydło charolaise wymaga" w dziale "Opasy".
Dział "Zdrowie" zawiera artykuły dotyczące tematyki znaczenia komórek somatycznych oraz letnich zapaleń wymion. Tłumaczymy, dlaczego stres cieplny stanowi zagrożenie dla zdrowia krów mlecznych oraz jak zdiagnozować i zwalczyć ketozę.
W dziale "Zdrowie" prezentujemy także ofertę firm dotyczącą środków do zwalczania gryzoni.
Praktycznie u hodowców
Cena mleka spadła poniżej 2 złotych za litr!
Tradycyjnie pokazujemy praktyczne rozwiązania w gospodarstwach mlecznych. Tajemnice rekordowej produkcji przedstawia Maciej Pohl, hodowca który doi 106 krów i uzyskuje od nich ponad 17 tys. kg mleka.
Piotr Rydel wspólnie z żoną Agnieszką oraz dziećmi posiada 100 krów rasy polskiej czerwonej, które przez cały rok przebywają z potomstwem na pastwisku, gdzie w okresie niewegetacyjnym jest stosowany wypas balotowy (z ang. „bale grazing”).
Hodowca w 2017 r. przeszedł z oceny wartości użytkowości mlecznej stada na rzecz mięsnej, a w jego planach jest selekcja zwierząt w kierunku genu odpowiedzialnego za hipertrofię mięśni.
Andrzej Pestka wziął udział w projekcie Zielone Mleko, który zakłada żywienie pastwiskowe, a w okresie zimowym dawką bez udziału kiszonki z kukurydzy i pasz GMO. Uzyskany w ten sposób surowiec cechuje się wyższą zawartością witaminy E, beta-karotenu oraz kwasu alfa-linolowego, z którego powstanie ser dojrzewający o podwyższonej wartości odżywczej.
Superczempionka O’Kalibra 1 wykorzystuje swój potencjał
Piszemy także o uboju na pastwisku, jako alternatywie dla tradycyjnego. Jego główną zaletą jest ograniczenie stresu zwierząt, co przekłada się na wyższą jakość uzyskanego mięsa.
W najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Bydło" prezentujemy także relację z jubileuszu Saaten Union Polska, Rapool Polska oraz DSV Polska i DSV (Deutsche Saatveredelung), a także z międzynarodowej konferencji prasowej "Kuhn New Products 2023"
Okładkę oraz spis treści naszego magazynu znajdziesz TUTAJ i TUTAJ
Wszystkich tych, którzy nie znają dwumiesięcznika "Hoduj z Głową Bydło" zachęcamy do jego PRENUMERATY
Hoduj z Głową Bydło to specjalistyczny ogólnopolski dwumiesięcznik skierowany do producentów i hodowców bydła mlecznego oraz mięsnego, zootechników i lekarzy weterynarii. Pismo zadebiutowało w 2002 roku na targach Polagra w Poznaniu.
W każdym wydaniu znajdują się artykuły podzielone na bloki tematyczne jak m.in. żywienie, praktyka, hodowla, cielęta, a także informacje o nowościach rynkowych oraz relacje ze spotkań i konferencji branżowych.