Beefmaster – pierwsze zarodki trafiły do Polski
Dorosłe buhaje rasy beefmaster ważą blisko jedną tonę i charakteryzują się wysoką wydajnością rzeźną. Krowy osiągają wagę ok. 700 kg i są odporne na zmienne warunki środowiskowe.
Jako pierwszy w Polsce tą rasą zainteresował się Łukasz Karmowski, współwłaściciel gospodarstwa rolnego w Radziczu gmina Sadki. Hodowlą bydła mięsnego zajmuje się od 1996 r. i obecnie utrzymuje 400 szt. zwierząt rasy Limousine.
Zdecydował się na rozwój gospodarstwa i poprawę wydajności zwierząt. W tym celu skontaktował się z Doylem Sandersem ze Związku Hodowców Bydła Mięsnego rasy Beefmaster.
Hodowca kupił 27 zarodków pochodzących od amerykańskiej rasy zwierząt Beefmaster i pięć z nich wszczepił jałówkom. Pierwsze cielęta urodzą się na początku 2016 r., a nasienie buhajów tej rasy będzie dostępne pod koniec 2017 r.
Jego zdaniem rasa beefmaster może przyczynić się do poprawy wyników bydła mięsnego utrzymywanego w naszym kraju. Zwierzęta te charakteryzują się łagodnym usposobieniem oraz są odporne na zmiany klimatu. Szybko się zacielają i mają łatwe porody, a uzyskane od nich mięso jest chude, lekko marmurkowate i smaczne.
Wybojowość zwierząt w chowie intensywnym wynosi blisko 64 proc., a tych utrzymywanych na pastwisku na poziomie 55 proc.
Więcej informacji na temat rasy beefmaster można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 5/2015