Dlaczego tuczniki w Polsce tak mocno podrożały?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-04-2025,11:45 Aktualizacja: 08-04-2025,11:36
A A A

Warto nieco głębiej zastanowić się nad przyczyną tak nagłego wybuchu cen tuczników w Polsce. Wszak o niedostatecznej krajowej produkcji mówimy od wielu lat, więc to raczej nie ona stoi za tym boomem. Więc co? – zastanawia się Bartosz Czarniak*

Zdaniem hodowcy pierwszą poważną przyczyną jest podaż świń na rynku unijnym względem popytu. Mało zwierząt do uboju i większe zapotrzebowanie rynku dało podwyżki.

Ważniejszy jest jednak strach przed pryszczycą, chorobą, która dotyczy również świń. Jeśli wystąpi ona w jakimś kraju, to z automatu wszystkie zwierzęta kopytne mają zakaz opuszczania go do czasu, aż uda się ustalić obszary zagrożone zatwierdzone przez Brukselę.

Do tego momentu kraje trzecie, jak Wielka Brytania blokują z nimi handel szukając alternatywnych źródeł.

Polski Związek Niezależnych Producentów Świń, minister rolnictwa, trzoda chlewna, pryszczyca, FMD, granice, PZNPŚ

Pryszczyca: hodowcy chcą uszczelnienia granic i programu pomocy dla rolników

Hodowcy trzody chlewnej chcą zabezpieczenia granic Polski przed importem żywych zwierząt i produktów z krajów, gdzie wykryto ogniska pryszczycy. Polski Związek Niezależnych Producentów Świń (PZNPŚ) apeluje do MRiRW oraz służb...

W ostatnim czasie wykrywane są wciąż spore ogniska FMD na Węgrzech i Słowacji, co spowodowało ich blokadę handlową z krajami, a do czasu zatwierdzenia stref zagrożonych, również z członkami Wspólnoty.

– To jednak za mało. W wyniku obaw Wielkiej Brytanii o przeniesienie choroby zakazano również importu mięsa i zwierząt z Austrii, ponieważ ognisko węgierskie jest blisko granicy z tym państwem – mówi Bartosz Czarniak.

Wskutek tego lista krajów, z których Wielka Brytania może importować mięso wieprzowe, jest mniejsza, a to przekłada się na większe zamówienia z innych państw, w tym z Polski.

– Na obecnym chaosie zyskuje polski rolnik, który otrzymuje ceny o wiele wyższe niż oficjalne stawki w Niemczech, które również mają przyblokowany handel mięsem z Londynem. Pokazuje to, jak ważny dla cen w kraju i rozwoju branży jest handel międzynarodowy – podsumowuje Czarniak.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 



 



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 



 

 

Poleć
Udostępnij
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA