Branża mięsna: bydło ras mlecznych ze znakiem jakości QMP
Jest zgoda ministerstwa rolnictwa na włączenie produkcji wołowiny z mlecznych ras bydła do systemu QMP. Jest to ważne, bo podniesie to jakość produktów wołowych, a także zagwarantuje konsumentom wysoką jakość wołowiny - poinformował PAP prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
"Po ponad trzech latach starań Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego otrzymało pozytywną decyzję Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczącą rozszerzenia systemu jakości QMP o bydło ras mlecznych i ich mieszańców" - powiedział Wierzbicki.
Dodał, że oznacza to, iż produkty tych zwierząt będą mogły być oznaczone znakiem jakości. „Konsumenci będą mogli rozpoznać na półce sklepowej wołowinę o gwarantowanym pochodzeniu z ras mięsnych, ale także wołowinę z ras mlecznych” - wyjaśnił prezes PZPBM.
Produkcja wołowiny rośnie, ale nie brakuje problemów
System jakości QMP został zmodyfikowany
„To bardzo ważna informacja dla producentów żywca wołowego, bowiem ok. 90 proc. cieląt do opasu pochodzi od krów mlecznych. Dzięki tej decyzji prawie każdy rolnik w Polsce który prowadzi opas bydła będzie miał możliwość przystąpienia do systemu QMP” - skomentował.
System QMP jest krajowym system jakości żywności, który obejmuje swoimi standardami praktycznie cały proces produkcji wołowiny. W ramach systemu certyfikowane są poszczególne obszary łańcucha dostaw wołowiny - od produkcji żywca wołowego, poprzez produkcję i dostawców pasz, transport do przetwórców. System uwzględnia zmiany w standardach m.in. w zakresie dobrostanu zwierząt, lepszej profilaktyki i zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Wyróżnikiem takiej produkcji jest certyfikat oraz logo Systemu QMP, które gwarantują określoną jakość produkcji oraz produktu.
System jakości QMP został zmodyfikowany w kierunku produkcji zrównoważonej, niskoemisyjnej. Taka produkcja jest wspierana w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, a w Polsce trwają prace nad włączeniem uczestników systemu QMP do ekoschematu dobrostan zwierząt. W opinii Wierzbickiego, wprowadzenie tego wsparcia od 2024 roku da silny impuls do zwiększania produkcji wołowiny certyfikowanej zrównoważonej, z zapewnieniem lepszych warunków bytowania zwierząt. "Oczywiście, to się przełoży na lepsze postrzeganie tego mięsa przez konsumentów" - podkreślił Wierzbicki.
O wołowinie i certyfikacji QMP
Jakość czyni polską wołowinę konkurencyjną
We wrześniu br. z inicjatywy Rady Sektora Wołowiny została przyjęta w ministerstwie rolnictwa nowa strategia Polska Wołowina 2030. Strategia jest wynikiem aktualizacji poprzedniej Strategii rozwoju rynku "Polska wołowina" (z roku 2019) o obszar - otoczenie. Zmiana otoczenia polskiego sektora wołowiny oznacza nowe wyzwania, z którymi polski sektor wołowiny musi się zmierzyć. Są to m.in.: unijna strategia "Od pola do stołu" czy unijne wymogi dotyczące dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i rolnictwa zrównoważonego.
W strategii Polska Wołowina 2030 wyeksponowana została rola konsumenta, a nacisk jest położony na jakość produktu.
"To jakość, a nie cena, czyni polską wołowinę konkurencyjną. A ocena jakości kulinarnej należy właśnie do konsumenta. Dlatego też ważnym elementem strategii jest, oprócz działań dla poprawy jakości produktu, edukowanie i informowanie polskiego społeczeństwa m.in. za pomocą znaku jakości" - zaznaczył Wierzbicki.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś