Bydło tanieje, bo na rynku jest go więcej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-06-2022,10:30 Aktualizacja: 23-06-2022,10:30
A A A

Cena bydła mięsnego w ostatnich tygodniach nieco zmalała. Hodowcy wciąż otrzymują jednak stawki zdecydowanie wyższe, niż w ubiegłym roku.

- Nie mamy powodów do rozdzierania szat z powodu ostatnich obniżek cen bydła. Pamiętajmy, że wzrost notowań tych zwierząt rok do roku wyniósł blisko 60%. Żaden inny sektor produkcji zwierzęcej nie miał takiej sytuacji - mówi Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Ceny bydła latem każdego roku podlegają pewnym wahaniom. W tym na notowania żywca wołowego wpłynęły dodatkowe czynniki.

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Ceny w skupie bydła wciąż spadają

Bydło rzeźne w drugim tygodniu czerwca po raz kolejny potaniało. Wyjątek stanowią jałówki powyżej 12 miesiąca życia, których notowania wzrosły nieznacznie, bo o 0,1%.   Bydło rzeźne w dniach 6-12 czerwca, według danych...

- Ceny nieco zmalały, ponieważ na rynku pojawiła się większa ilość towaru z Hiszpanii. Zwierzęta są tam karmione paszami treściwymi, które były sprowadzane między innymi z Ukrainy. Teraz ten przepływ towarów został zatrzymany. Rolnicy więc z uwagi na braki paszowe zmniejszają pogłowie bydła, które trafia właśnie na rynek - zauważa Jacek Zarzecki.

Dodatkowo Hiszpania zmaga się z suszą, co wpływa na niższe plony zbóż.

Prezes PZHiPBM przypomina, że hodowcy bydła mięsnego muszą wręcz z kalkulatorem w ręku szacować ekonomikę produkcji.

- Musimy wiedzieć, jaki sposób utrzymania zwierząt nam się opłaca. Jeśli ktoś opiera produkcję o pasze z zakupu, to rzeczywiście mu współczuję. Ci, którzy wykorzystują w tym celu pasze wyprodukowane we własnym gospodarstwie, są obecnie nad kreską - mówi Zarzecki.

Prezes PZHiPBM zauważa również, że powoli zaczynamy dochodzić do górnych wartości notowań bydła, które pozwalają jeszcze zaakceptować konsumentom ceny wołowiny.

Więcej informacji na ten hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA