Bydło mięsne w cenie. Hodowcy mogą być zadowoleni
Ceny skupu bydła mięsnego w Polsce są obecnie na bardzo wysokim poziomie. Jak informuje TVP 1 zakłady mięsne płacą nawet o złotówkę więcej niż latem tego roku. Hodowcy mogą więc być zadowoleni.
Bydło mięsne zyskuje na popularności w naszym kraju. W ostatnich miesiącach wielu producentów mleka oraz trzody chlewnej zwłaszcza z terenów zagrożonych występowaniem afrykańskiego pomoru świń, postanowiło zmienić profil właśnie na opasy.
Wołowina produkowana w Polsce jest ceniona w krajach Unii Europejskiej, ale nie tylko. Jak informuje TVP 1 firmy zarabiają obecnie na sprzedaży mięsa pochodzącego z uboju rytualnego. Wysyłki np. do Turcji gwarantują więc wysokie ceny.
Najlepsi producenci bydła mięsnego wybrani
Przetwórcy, jak podaje TVP 1 podkreślają, że stawki za żywiec wołowy są już na tak wysokim poziomie, że raczej nie będą dalej rosły. I rzeczywiście. W niektórych przypadkach są one niemal o złotówkę wyższe niż jeszcze kilka miesięcy temu.
Bydło ogółem, według notowań ministerstwa rolnictwa z 30 listopada, kosztuje 6,71 złotych za kilogram żywca. Dla porównania w sierpniu cena za te zwierzęta wynosiła zaledwie 5,47 złotych za kilogram.
Buhaje rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, jak wynika z informacji podanych przez TVP 1, kosztują obecnie 7 zł/kg, a za mieszańcowe można otrzymać do 8,50 zł/kg.
Buhaje czystorasowe są jeszcze droższe. Zakłady mięsne płacą za zwierzęta rasy limousine lub charolaise nawet 9 zł/kg. Z kolei jałówki są wyceniane od 6 do 8 zł/kg.
Krowy nadal cieszą się dużym popytem, choć w ostatnim czasie zainteresowanie zakupem tych zwierząt delikatnie maleje. Zakłady mięsne skupiają się obecnie na sztukach mięsnych bądź mięsno-mlecznych charakteryzujących się dobrym umięśnieniem płacąc za nie od 5 do nawet 6 zł/kg.