Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 195 pasujących wyników.
Szef KRD-IG o polskim mięsie na chińskim rynku i konkurencji m.in. z ukraińskim agroholdingiem
Polska uzyskała zgodę Chin na tzw. regionalizację grypy ptaków, co oznacza, że w razie stwierdzenia ogniska choroby, z eksportu będą wyłączane tylko zakłady w poszczególnych strefach,...
więcejWspółpraca producentów drobiu z uniwersytetem. Powstanie ośrodek badawczy wyspecjalizowany w...
Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs, planują stworzyć ośrodek badawczy wyspecjalizowany w...
więcejPolski drób niedługo na azjatyckich stołach
„Produkujemy rocznie trzy mln ton mięsa drobiowego. To najwięcej w UE” – informował Dariusz Goszczyński, prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej (KRD-IG),...
więcejRośnie produkcja drobiu w Polsce. Czynniki ryzyka to koszty i ptasia grypa
W pierwszym półroczu 2023 r. produkcja drobiu w Polsce osiągnęła blisko 1,6 mln ton i była o ponad 7 proc. większa niż przed rokiem. Uwzględniając aktualną sytuację rynkową, prognozowany jest...
więcejPolska umocniła pozycję największego eksportera drobiu
Branża drobiarska w 2016 r. rozwijała się dynamicznie. Polska umocniła pozycję największego eksportera mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Wzrost produkcji spowodował jednak spadek cen...
więcejCeny mięsa w połowie roku będą zbliżone do ubiegłorocznych
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w połowie roku będą zbliżone do tych sprzed roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego. Produkcja wieprzowiny w 2016 r. spadnie, zaś wołowiny...
więcejProdukcja drobiu rośnie dzięki popytowi
Krajowa produkcja żywca drobiowego wzrosła o 12 proc. i wyniosła w pierwszej połowie 2015 r. 1,4 mln ton. Do końca roku ma wzrosnąć jeszcze o 7 proc. Do produkcji kurczaków zachęca...
więcejUnia eksportuje mniej drobiu. Polska wśród liderów sprzedaży
Od stycznia do lipca Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich 790,4 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 0,2 proc. mniej niż w tym samym czasie...
więcejRynek drobiu ma się coraz lepiej. Produkcja idzie w górę
Produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w krajach UE w 2015 roku wzrośnie w skali roku o 1,8 proc. do ok. 13,5 mln ton. Większej wytwórczości sprzyjają przede wszystkim niższe ceny pasz. W...
więcejProdukcja drobiu idzie w górę. Polska jednym liderów
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej produkcja drobiu we Wspólnocie w 2014 roku wzrosła o 3,7 proc. do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton. Więcej mięsa niż rok...
więcejEksport drobiu idzie w górę. Producenci liczą na większe spożycie
Polskie firmy produkują znacznie więcej mięsa drobiowego, niż jesteśmy w stanie zjeść. Spożycie białego mięsa w UE w najbliższej dekadzie ma wzrosnąć o 7 procent. - Polska już od kilku lat...
więcejJest tani i zdrowy. Drób napędza rynek mięsa
Eksperci Komisji Europejskiej prognozują, że najbliższej dekadzie drób będzie najszybciej rozwijającym się segmentem sektora mięsnego. Jak donoszą analitycy BGŻ oczekuje się, że w...
więcejNowoczesne centrum badawcze drobiu Trouw Nutrition
Trouw Nutrition otworzyła nowoczesne centrum badawcze drobiu. Mieści się ono w Kastylii-La Manchy w środkowej Hiszpanii. Firma informuje, że powstało ono po to, aby wspomóc proces...
więcejCedrob zainwestuje 100 milionów w budowę mroźni w Porcie Gdańskim
Cedrob Porty Sp. z o.o. i Zarząd Morskiego Portu Gdańsk S.A. podpisały umowę przedwstępną na budowę mroźni wysokiego składowania. Grupa Cedrob przeznaczy na tę inwestycję 100 milionów zł....
więcejWipasz uczcił swoje 25-lecie
Pomysł powstanie firmy Wipasz powstał ponad 25 lat temu, kiedy to jeszcze Prezes firmy Józef Wiśniewski sam zajmował się hodowlą kurczaków oraz indyków. Postanowił wtedy...
więcejSuperDrob przejął spółkę Integra
SuperDrob przejął przedsiębiorstwo Integra odpowiedzialne za wylęgarnie drobiu oraz fermy reprodukcyjne. Działalność spółki Integra obejmowała prowadzenie nowoczesnych wylęgarni drobiu w...
więcejKonspol sprzedany Cargillowi. Przejęcie na drobiarskim rynku
Grupa firm Konspol specjalizujących się w produkcji i przetwórstwie kurczaków została sprzedana amerykańskiej firmie Cargill - poinformowało biuro prasowe rodzinnej firmy należącej do...
więcejPierwszy Polak na tak prestiżowym stanowisku
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej został wybrany na szefa Grupy Dialogu Społecznego do spraw Drobiu i Jaj. To ciało doradcze Komisji Europejskiej w...
więcejPisklęta w przedszkolu. Maluchy poznały etap rozwoju kurcząt
W warszawskich przedszkolach ruszył pilotażowy projekt edukacyjny, który realizuje Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu MALEC. ...
więcejPolska branża drobiarska liczy na Afrykę i Azję
27 października w Toruniu zakończyła się konferencja "Polski sektor drobiarski w odpowiedzi na wyzwania współczesnego rynku". Wydarzenie było trzecią odsłoną cyklu obchodów...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa ma już 25 lat
W piątek odbyła się w Warszawie główna konferencja roku 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej pt. "Polskie drobiarstwo - wczoraj, dziś i jutro". Podczas spotkania...
więcejUstawa będzie zmieniona, pasze GMO do 2021 roku
W fazie konsultacji społecznych i uzgodnień międzyresortowych jest projekt nowelizacji ustawy o paszach. Zapisano w nim przesunięcie na 2021 r. zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i...
więcejSzczepić drób przeciwko HPAI, czy nie? Testy już trwają
Amerykański Departament Rolnictwa rozpoczął prace nad oceną zasadności wprowadzenia powszechnych szczepień drobiu przeciwko HPAI. Testowane są cztery szczepionki. Ważniejsze jednak od wyników...
więcejProdukcja mięsa drobiowego ma wzrosnąć. MRiRW podało szacunki
Szacuje się, że wzrost produkcji mięsa w drobiowego Polsce w 2023 r. wyniesie 1,5 proc. w zestawieniu z rokiem 2022 - przekazał resort rolnictwa. Jak poinformował Główny Inspektorat...
więcejRynek drobiarski będzie się rozwijać, ale zagrożeń nie brakuje
Polska prawdopodobnie pozostanie w 2023 r. liderem w UE w eksporcie drobiu do krajów trzecich - oceniła dr Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Istotnym...
więcejŻywiec drobiowy odnotował spadek cen
Większość monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu stycznia potaniała. Wyjątek stanowią kaczki brojlery, których notowania od dłuższego czasu są stabilne. W...
więcejUkraiński gigant wkrótce ruszy na sto procent
MHP, największe ukraińskie przedsiębiorstwo drobiarskie zamierza przed końcem roku uzyskać sto procent wykorzystania mocy produkcyjnych we wszystkich zakładach - poinformowała agencja Bloomberg. Jak...
więcejDrobiowy gigant radzi sobie w wojennych warunkach
MHP, największy producent kurczaków na Ukrainie opublikował dane handlowo-produkcyjne za maj. Produkcja wyniosła 58,1 tys. ton (-7 proc. rok do roku, ale +5 proc. miesiąc do miesiąca). Firma...
więcejZmiany w unijnej dyrektywie uderzą w producentów drobiu
Podczas posiedzenia grupy roboczej "Drób i jaja" Copa-Cogeca oraz Grupy Dialogu Społecznego poruszono m.in. propozycję Komisji Europejskiej. Dotyczy ona zmian w unijnej dyrektywie...
więcejSzczególna pomoc dla producentów drobiu. Bruksela rozpatruje wniosek
Wniosek Polski w sprawie zastosowania nadzwyczajnych środków wsparcia dla sektora drobiarskiego w Polsce jest rozpatrywany przez Komisję Europejską - przekazał resort rolnictwa. Nasz kraj...
więcejWojna zatrzymała ukraiński eksport drobiu
MHP, największy ukraiński producent i eksporter mięsa drobiowego ogłosił, że nie jest możliwy jakikolwiek wywóz zagraniczny. Firma odpowiadająca za większość ze 162 tysięcy ton tamtejszego...
więcejNiedopuszczalne manipulacje na temat produkcji drobiu w Polsce
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza oraz wiele innych organizacji działających w sektorze drobiarstwa w Polsce protestuje przeciwko manipulacji zawartych w nagraniu "Śmierć kur"...
więcejHPAI pustoszy fermy w Europie. Eksperci biją na alarm
Sytuacja epizootyczna w UE i innych krajach budzi duże obawy specjalistów z zakresu chorób zakaźnych zwierząt. Grypa ptaków, najczęściej przenoszona przez migrujące ptaki,...
więcejWirus zaatakował pisklęta
Wykryto epidemię ptasiej grypy na fermie drobiu w Grootschermer w północnej Holandii. Konieczne było wybicie 107 tys. piskląt, aby nie dopuścić do rozprzestrzenienia się epidemii. To drugi...
więcejWojciechowski: chów klatkowy ma niewiele wspólnego z rolnictwem
Zmiany, które następują w rolnictwie, to odwrócenie trendu jego zamiany w przemysł. Odejście od chowu klatkowego właśnie w to się wpisuje. To właściwy kierunek - mówił Janusz...
więcejDrób drożeje, ale producenci i hodowcy wciąż liczą straty
Zamknięcie gastronomii, czasowe przerwanie łańcuchów dostaw i grypa ptaków okazały się mieszanką wybuchową dla branży drobiarskiej. Wzrosły koszty surowców, wiele ferm musiało...
więcejDrób z Polski to marka. Jest wysokiej jakości i smaczny
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE. Ponad połowa wyrobów trafia na eksport bowiem rodzimi producenci zbudowali markę, która w wielu zakątkach świata kojarzy się...
więcejProdukcja drobiu ponownie poniżej progu opłacalności
Ceny w skupie żywca kurcząt rzeźnych, na co wskazuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, osiągnęły w ostatnich dniach najniższe poziomy w najnowszej historii drobiarstwa. Z kolei eksport...
więcejSkala uboju rytualnego drobiu nie jest zbyt duża
Skala uboju rytualnego drobiu nie jest tak duża jak informują organizacje branżowe i rolnicze. W przypadku Cedrobu wynosi ok. 10 proc. eksportu - mówi Andrzej Goździkowski, prezes...
więcejEksport jaj leci w dół
Od stycznia do kwietnia wolumen unijnego eksportu jaj i przetworów był niższy o 18 proc. rok do roku i wyniósł 102,6 tys. ton - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz....
więcejRekord produkcji nie cieszy drobiarzy. To będzie trudny rok
Produkcja piskląt kurcząt rzeźnych, w marcu, a więc na początku epidemii COVID-19 w Polsce, pobiła rekord wszech czasów. Wynik 121,7 mln sztuk jest o kilkadziesiąt tysięcy wyższy od...
więcejDrobiarze alarmują. Tracimy setki tysięcy złotych!
Hodowcy i producenci drobiu znajdują się obecnie w dramatycznej sytuacji. Zarówno właściciele stad zarodowych jak i producenci żywca tracą setki tysięcy złotych. Apelują o pomoc i alarmują,...
więcejWybito już setki tysięcy ptaków. Skąd wirus wziął się w Polsce?
Nie wiadomo, w jaki sposób do polskich ferm drobiu dostał się wirus grypy ptaków. Do tej pory stwierdzono 9 ognisk choroby. Zostało już zlikwidowane ok. 200 tys. ptaków -...
więcejPtasia grypa blokuje eksport drobiu i jaj
Sprzedaż polskiego mięsa drobiowego rosła w tempie 12 proc. rocznie, z czego połowa była zasługą dwóch niedawno odzyskanych rynków: chińskiego i południowoafrykańskiego. Znów je...
więcejNowe technologie w produkcji drobiarskiej
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli 22 listopada zaprosił rolników na ważną konferencję dotyczącą produkcji drobiu. - Obserwujemy bardzo silny rozwój produkcji...
więcejDrobiarski gigant zaskoczył analityków
Grupa MHP, wiodące ukraińskie przedsiębiorstwo drobiarskie ogłosiło wyniki za trzeci kwartał bieżącego roku. I zaskoczyło wielu światowych analityków. Eksperci byli bowiem przyzwyczajeni do...
więcejBoją się żyć w smrodzie. Mieszkańcy protestują i zbierają podpisy
Cztery wielkie kurniki, które mają pomieścić ponad 230 tys. brojlerów mają powstać w Bukowicach (gm. Leśna Podlaska, woj. lubelskie). Mieszkańcy miejscowości i sąsiednich wsi nie godzą...
więcejProdukcja, eksport i spożycie drobiu pójdą w górę
Eksperci z Komisji Europejskiej uaktualnili właśnie krótkoterminową prognozę dla unijnego sektora drobiarskiego. Zgodnie z najnowszymi szacunkami eksport mięsa drobiowego w bieżącym roku ze...
więcejNiedozwolony biocyd na fermach drobiu
W Holandii i Niemczech na fermach brojlerów kurzych zastosowano środek, który nie znajduje się na liście zarejestrowanych i dopuszczonych do stosowania w Unii Europejskiej...
więcejProdukcja mięsa drobiowego znów pójdzie w górę
W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 8,5 proc. do ok. 3,2 mln ton - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W pierwszym kwartale wytwórczość...
więcejSilna konkurencja na rynku drobiu. Gotowi sprzedawać ze stratą?
Branża drobiarska z wielką uwagą obserwuje sytuację w Chinach związaną z afrykańskim pomorem świń. Problemy producentów wieprzowiny wpływają bowiem na wzrost światowego popytu na drób....
więcejEksport drobiu będzie spadał. Konkurencja cenowa robi swoje
Polska to największy europejski producent drobiu, który połowę wyrobów przeznacza na eksport. Unijny rynek zdaniem ekspertów jest jednak mocno nasycony, a w innych częściach...
więcejPolska największym producentem mięsa drobiowego
W 2018 r. Polska była największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej - wynika z opublikowanych właśnie danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat. Unijna produkcja wyniosła...
więcejBatalia o budowę kurników trwa 7 lat. Inwestycja jednak nie ruszy?
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił decyzję środowiskową, bez której nie można budować fermy drobiu w miejscowości Krępa (gm. Lipowiec Kościelny, woj. mazowieckie)....
więcejZła wiadomość dla drobiarzy. Bruksela porozumiała się z Ukrainą
Komisja Europejska zawarła z Ukrainą wstępne porozumienie w sprawie importu kurczaków, które może uderzyć w polskich producentów drobiu. Chodzi o zgodę na bezcłowy import 50...
więcejRynek pasz dla drobiu rośnie w siłę
Wartość światowego rynku pasz dla drobiu ma wynieść w tym roku ponad 226 miliardów dolarów - prognozuje Zion Market Research. A jeszcze w 2015 r. rynek ten był wart 190,6 mld...
więcejBranża drobiarska walczy ze szkodliwymi mitami
Polska jest największym w UE producentem mięsa drobiowego i czwartym na świecie eksporterem. Branży nie brakuje jednak problemów i walczy z nieprawdziwymi stereotypami dotyczącymi rzekomego...
więcejProdukcja kurcząt przekroczyła kolejną granicę. Następny rekord pobity
W pierwszych dziesięciu miesiącach minionego roku import drobiu przez UE zwiększył się o 54 proc. do 71,2 tys. t., zaś eksport ze Wspólnoty wzrósł o 6,9 proc. do 132 tys. t. - wynika z...
więcejProdukcja i handel drobiem pójdą w górę. A ceny?
Ceny drobiu w Polsce w 2018 r. były przeciętnie o 3,4 proc. wyższe niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Zachęciło to producentów do zwiększenia inwestycji, co może przełożyć...
więcejOpłacalność produkcji drobiu niższa niż zwykle
Żywiec drobiowy w 2018 r. był średnio o 3,4 proc. droższy rok do roku - wynika z danych ministerstwa rolnictwa. Ostatnie miesiące ubiegłego roku mogą jednak zwiastować zmiany na rynku. W drugim i...
więcejProdukcja indyków coraz bardziej opłacalna. Stawki najwyższe od lat
Ceny żywca indyczego wracają do wieloletniej średniej. Według danych MRiRW pod koniec października były na poziomie 5,82 zł/kg, czyli o 13,6 proc. więcej rok do roku. Tak wysokich stawek nie...
więcejKurczęta w skupie tańsze niż przed rokiem. Ceny indorów idą w górę
W sierpniu średnia cena skupu kurcząt - według danych resortu rolnictwa - była wyższa o 8,4 proc. rok do roku. Pod koniec października notowania były już jednak niższe niż przed rokiem. Drożeją za...
więcejRazem będą szukać alternatywy dla importowanej soi w żywieniu drobiu
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych będą wspólnie prowadzić działania w zakresie wykorzystania w żywieniu drobiu...
więcejProducenci drobiu najgorsze mają już chyba za sobą
Po tegorocznym spadku produkcja mięsa kurcząt w Brazylii może w przyszłym roku zwiększyć się o 2,3 proc. do 13,9 mln t - prognozują eksperci Departamentu Rolnictwa USA. Wyższą...
więcejEksport drobiu ma się coraz lepiej. Wykorzystujemy problemy konkurencji
Według danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w czerwcu utrzymała się dynamika eksportu drobiu. To sprawiło, że sprzedaż w pierwszej połowie br. wzrosła o 19,5 proc. w ujęciu...
więcejKrajowa Rada Drobiarstwa dołączyła do elitarnego grona
Krajowa Rada Drobiarstwa została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC). W ocenie Łukasza Dominiaka, dyrektora generalnego organizacji to duże...
więcejPrzed polskim drobiem wiele szans, ale nie brakuje także zagrożeń
Szacuje się, że już niemal połowa drobiu produkowanego w naszym kraju trafia na eksport. To nie tylko powód do dumy, ale przede wszystkim wielkie wyzwanie. Zagraniczne rynki są bardzo...
więcejDrób wodny może być nowym hitem eksportowym
Polska słynie z hodowli drobiu, w tym także kaczek i gęsi. Eksperci zgodnie przewidują szybki rozwój tych sektorów w naszym kraju. Aż 80 proc. krajowej gęsiny produkuje się w...
więcejDrobiarze liczą na zwiększenie eksportu do Japonii. To perspektywiczny rynek
W środę (18 sierpnia) odbyło się pierwsze wspólne posiedzenie dwóch Zespołów Parlamentarnych - do spraw rozwoju drobiarstwa, jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki oraz...
więcejPolski drób coraz bliżej Chin. Pekin zatwierdził ważny dokument
Władze weterynaryjne w Pekinie przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, który dotyczy mięsa drobiowego - informuje Krajowa Rada...
więcejChiny wciąż zamknięte dla polskiego drobiu. Ale batalia trwa
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przez kilka dni gościła w Chinach, gdzie uczestniczyła w targach SIAL China i odbyła wiele spotkań ze służbami weterynaryjnymi i decydentami w sprawie...
więcejChiny w tym roku otworzą się nasz drób? Minister jest dobrej myśli
- Mam nadzieję, że do końca roku chiński rynek zostanie ponownie otwarty na polski drób - powiedział Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa. Polityk rozmawia na ten temat w Pekinie z...
więcejDrobiarze otwierają chiński rynek dla naszego mięsa
Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową jest kolejnym krokiem,...
więcejProdukcja piskląt brojlerów bije rekordy
Wylęgi piskląt kurcząt rzeźnych pobiły historyczny rekord. W marcu na rynku pojawiło się ponad 107 milionów nowych ptaków. Miesięczne dane na ten temat podawane przez GUS przekroczyły...
więcejDrobiarze odpowiadają ekologom. Duże fermy bardziej przyjazne dla środowiska
Duże fermy są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego niż mniejsze gospodarstwa. Bez nich zaspokojenie potrzeb Polaków i utrzymanie wpływów eksportowych na dzisiejszym...
więcejDrobiarze zwierają szyki. W jedności siła
Usuwanie barier blokujących rozwój drobiarstwa jest głównym celem powstania w Polsce największej reprezentacji branży produkującej drób i jaja. Członkami Krajowej Izby...
więcejDrobiarze mają wiele uwag do raportu NIK. Chcą zmian w tekście
Krajowa Rada Drobiarstwa poprosiła prezesa NIK o pilne przeredagowanie komunikatu na temat kontroli dotyczącej stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. W ubiegłym tygodniu Najwyższa Izba...
więcejPrognozy wzrostu produkcji drobiu są przesadzone. Ekspert mówi wprost
W 2017 roku Polska utrzymała pozycję lidera wśród największych unijnych producentów drobiu, a eksport szedł w górę. Na horyzoncie pojawiają się jednak zagrożenia. Motorem...
więcejEksport drobiu pobił kolejny rekord
Ubiegły rok był rekordowym dla branży drobiarskiej. Z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów o wartości ponad 8 mld 30 mln zł, czyli odpowiednio o 9,4 i 7,1...
więcejCeny brojlerów rosną już drugi tydzień
Hodowcy i producenci drobiu mogą być zadowoleni. Już drugi tydzień rośnie cena kurcząt. Dzieje się tak wskutek niskiej podaży żywca drobiowego na rynku. Ceny zbytu tuszek drobiowych, jak informuje...
więcejUkraina coraz bardziej zagraża unijnemu rynkowi drobiu
W pierwszych 11 miesiącach 2017 roku unijny import mięsa drobiowego z Ukrainy zwiększył się w skali roku o 65 proc. do 75 tys. t. Kraj ten stał się zatem jednym z ważniejszych dostawców...
więcejOptymistyczne prognozy dla sektora drobiu
Unia Europejska jest czwartym na świecie - po Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Chinach - producentem mięsa drobiowego. Z prognoz KE wynika, że w 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2...
więcejMocny złoty gorszy niż grypa ptaków. Drobiarze mogą wiele stracić
Firmy produkujące i eksportujące mięso drobiowe mogą stracić ponad 370 mln zł z powodu umacniającego się złotego - wynika z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP. Jeżeli polska waluta będzie dalej...
więcejCoraz bliżej rozbudowy kurzej fermy. Zgoda burmistrza podtrzymana
Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Białymstoku podtrzymało decyzję burmistrza Zabłudowa w sprawie budowy dodatkowych kurników w Kurianach. Pozytywną opinię na temat realizacji inwestycji do...
więcejDrobiarze mogą mieć spory problem. Ma wzrosnąć eksport z krajów Mercosur
KE rozmawia o zwiększeniu kontyngentu przywozowego dla krajów Mercosur. Taka decyzja byłaby sporym zagrożeniem dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego, a także dla unijnych...
więcejProducenci drobiu i jaj mogą skorzystać z nowego ubezpieczenia
Concordia Ubezpieczenia z niemieckim Vereinigte Tierversicherung Gesellschaft a.G. wprowadza właśnie na polski rynek produkt Concordia Produkcja Zwierzęca. Ubezpieczenie produkcji zwierzęcej od...
więcejChiński rynek otwarty. Drobiarze nie kryją radości i liczą na sukcesy
Przedstawiciele spółek, które posiadają uprawnienia eksportowe do Chin nie kryją, że otwarcie tego wielkiego rynku dla polskiego mięsa drobiowego będzie miało spory wpływ na losy całej...
więcejPolscy drobiarze na eksporcie do Chin tak szybko nie zyskają
Zniesienie obostrzeń dla wywozu mięsa drobiowego z Polski do Chin powinno doprowadzić do istotnego wzrostu eksportu do tego kraju, ale dopiero w dłuższym okresie czasu - prognozuje Krajowa Izba...
więcejChiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu. To wielka szansa dla branży
Chiński rynek otworzył się na import mięsa drobiowego z Polski. To znakomita wiadomość dla naszego rolnictwa i wielka szansa dla producentów drobiu. O decyzji władz w Pekinie poinformowała...
więcejBezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie
Bruksela gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej. Spotkanie zdominowała sprawa wyzwań związanych z produkcją i bezpieczną hodowlą drobiu. Eksperci dyskutowali zatem...
więcejDrób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat...
więcejCedrob inwestuje. Chce być w europejskiej czołówce
Cedrob, największa polska firma drobiarska w przyszłym roku skończy inwestycje za 500 mln zł. Dzięki temu za kilka lat będzie dwa razy większa i wejdzie do ścisłej czołówki europejskich...
więcejDrobiarze biją rekordy. Konkurencja czuje nasz oddech na plecach
Zachodnia konkurencja czuje na plecach oddech naszych producentów drobiu, którzy co miesiąc biją własne rekordy. Oby nie była to jednak droga donikąd. Największy producent w UE - na to...
więcejProdukcja drobiu będzie rosnąć. Trzeba szukać nowych rynków zbytu
Na europejskich i światowych rynkach rośnie popyt na drób. Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów tego mięsa. Większość sprzedaży trafia do UE, ale hodowcy...
więcejProdukcja drobiu rośnie. Ale dużo wolniej niż przed laty
Produkcja mięsa drobiowego w UE w pierwszym kwartale 2017 roku wzrosła w skali roku o 1,9 proc., czyli dużo mniej niż w minionych latach - wynika z raportu Komisji Europejskiej zawierającego...
więcejNiezwykła transakcja na drobiarskim rynku
Brazylijski gigant mięsny JBS, sprzedał... samemu sobie kupione dwa lata temu przedsiębiorstwo Moy Park, które jest jednym z głównych graczy na rynku mięsa drobiowego w Europie. Stroną...
więcejZa kilka lat nasz drób będzie najczęściej spożywanym mięsem na świecie
Od 2014 roku Polska jest liderem produkcji drobiu w Europie. Aby utrzymać pozycję rodzimi drobiarze muszą postawić na rozwój eksportu i specjalizację. A według Komisji Europejskiej...
więcejNajwyższa jakość produktów kluczem do sukcesu branży
Polepszanie warunków dobrostanu zwierząt oraz higieny produkcji i warunków pracy personelu są kluczowymi działaniami podejmowanymi obecnie przez światowe koncerny drobiarskie - wynika...
więcejKurczaki będą taniały, bo produkujemy coraz więcej
Analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w tym roku kurczaki będą taniały, gdyż ich produkcja stale rośnie, a możliwości ich sprzedaży za granicę są ograniczone. Niska cena będzie zachęcała do...
więcejProdukcja drobiu w Polsce ostro wyhamowuje. A ma być jeszcze gorzej
W pierwszym kwartale bieżącego roku produkcja mięsa drobiowego (mierzona wielkością ubojów) wzrosła w Polsce tylko o nieco ponad jeden procent, czyli dwukrotnie mniej od średniej dla Unii...
więcejDrobiu będzie więcej niż wieprzowiny. Mamy najnowsze prognozy
W 2017 roku światowa produkcja drobiu - po raz pierwszy w historii - będzie wyższa od wytwórczości wieprzowiny. To przede wszystkim efekt spadek produkcji tego drugiego gatunku mięsa -...
więcejAntybiotyki w leczeniu drobiu. Czy można je ograniczyć?
Czy antybiotyki stosowane leczniczo w produkcji drobiarskiej mogą być ograniczone? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczestnicy konferencji zatytułowanej: Zrównoważona produkcja...
więcejW Polsce produkcja drobiu rośnie najszybciej. Ceny będą spadać
Na początku roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrosła o 11,5 proc., a w Unii Europejskiej tylko... o 1,6 proc. Jesteśmy liderem nie tylko w wytwórczości, lecz także w eksporcie mimo...
więcejCeny skupu brojlerów powinny rosnąć. Hodowcy na granicy opłacalności
Nastroje wśród producentów kurcząt rzeźnych są bardzo złe. Ceny skupu brojlerów w ostatnich tygodniach oscylują w granicach 3-3,2 zł na wolnym rynku oraz 3,2-3,3 zł w umowach...
więcejProdukcja kurcząt znowu pójdzie w górę. Najwięksi gracze rosną w siłę
Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), po nieznacznym spadku w ubiegłym roku, w bieżącym światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 0,8 proc. do 89,5 mln ton....
więcejCeny w skupie za kurczęta rzeźne będą spadać
Po całkiem niezłym dla hodowców brojlerów marcu Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz spodziewa się pogorszenia koniunktury w kwietniu. Średnia miesięczna cena płacona w skupie...
więcejKurczęta podrożały w lutym. W Polsce najbardziej
W lutym za 100 kilogramów kurcząt brojlerów (tuszki 65 proc.) płacono średnio w Unii Europejskiej 182 euro. To o 4,1 proc. więcej niż w styczniu i o 2,5 proc. powyżej stawek sprzed...
więcejDrobiarze chcą szybko uporać się z ptasią grypą. Straty rosną
Branża drobiarska musi szybko uporać się z ptasią grypą, by wznowić eksport do krajów pozaunijnych - uważa Łukasz Dominiak, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa. Szczególnie ważne jest...
więcejDynamika produkcji drobiu będzie spadać. Ceny też lecą w dół
Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 roku wzrośnie o ok. 0,7 proc., zaś rok później o ok. 0,8 proc. Przed rokiem wskaźnik ten wyniósł aż 4,4 proc. - wynika z najnowszego raportu KE...
więcejPrognozy produkcji drobiu w Europie. Zaskakujące dane dla Polski
Produkcja drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie w tym roku o 3 proc. do 15 mln 127 tys. ton - wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej przeanalizowanych przez Krajową Izbę Producentów...
więcejProducenci drobiu muszą dostosować się do nowych wymagań
Na fermach drobiu w Polsce rozpoczęły się prace związane z ich przystosowywaniem do nowych wytycznych dotyczących ochrony środowiska, które opublikowała Unia Europejska. Producenci mają czas...
więcejGrypa ptaków niestraszna. Produkcja drobiu w Polsce rośnie
Produkcja drobiu w Polsce, mimo grypy ptaków, nie zwalnia tempa - wynika z analizy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przeprowadzonej na podstawie danych GUS o wylęgach i...
więcejDrób z Polski prawdopodobnie trafia do Chin. Mimo zakazów
Dane o polskim eksporcie drobiu za grudzień 2016 roku zdają się potwierdzać rynkowe plotki o tym, że mimo zakazów polskie mięso wciąż trafia do Chin. Bramą do tego wielkiego kraju - zdaniem...
więcejCeny eksportu drobiu zależą od krajowych stawek
Ceny, jakie nasi eksporterzy uzyskiwali w 2016 roku za tuszki kurcząt były bardziej zależne od sytuacji w Polsce niż od stawek obowiązujących na rynku państwa, do którego wysyłali towar -...
więcejPolska zostawia w tyle innych producentów drobiu
W 2016 roku Polska umocniła się na pozycji największego producenta drobiu w Europie. Według danych Eurostatu, o ubojach za 11 miesięcy 2016 roku, wytwórczość tego gatunku mięsa w naszym kraju...
więcejBranża drobiarska chce podbić Emiraty
Polska branża drobiarska chce podbić Zjednoczone Emiraty Arabskie. Nic w tym dziwnego bowiem tamtejsi konsumenci mają zasobne portfele i są otwarci na nowinki żywnościowe ze świata. Krajowa Rada...
więcejPtasia grypa może zatrzymać ekspansję polskiego drobiu na świecie
Rosnąca konsumpcja drobiu napędza rozwój i inwestycje w polskim przemyśle drobiowym. W 2016 roku produkcja wzrosła o 10 proc. - wynika z danych SuperDrob. Polska jest też największym...
więcejPadł nowy rekord Polski i Europy
Ze względu na niskie ceny żywca kurcząt rzeźnych od pół roku w szczególny sposób uwagę środowiska drobiarskiego przykuwają dane GUS o wylęgach piskląt brojlerów....
więcejEksport drobiu przyspieszył w czwartym kwartale
W ostatnich trzech miesiącach ubiegłego roku przyspieszył eksport mięsa drobiowego z Polski. Skumulowana wielkość sprzedaży w tonach za 2016 rok (bez grudnia) wzrosła - w porównaniu z...
więcejPtasia grypa coraz bardziej daje się we znaki. Polski drób podbije Azję i Afrykę?
Polska jest jednym z największych w Europie wytwórców i eksporterów drobiu. Około 80 proc. sprzedaży trafia do państw europejskich. Spożycie tego mięsa w kolejnych latach ma...
więcejPolska już dawno wyprzedziła Francję, Niemcy i Wielką Brytanię
Drobiarstwo należy do najszybciej rosnących segmentów branży rolno-spożywczej. Dotyczy to także sprzedaży zagranicznej, która od kilku lat bije rekordy. Czy 2017 rok będzie...
więcejPtasia grypa i produkcja drobiu
Szybki rozwój sektora sprawił, że Polska już kilka lat temu stała się liderem produkcji drobiu, wyprzedzając takie potęgi jak Wielka Brytania, Francja czy Niemcy. - Szacujemy, że w 2016 r....
więcejNadchodzą ciężkie czasy dla producentów brojlerów
W pierwszym kwartale 2017 roku w bardzo trudnej sytuacji mogą znaleźć się producenci brojlerów. Spaść mają i tak już niskie ceny, a w górę iść inne koszty działalności - prognozuje w...
więcejSprzedaż drobiu rośnie. Polska zwiększa udział w eksporcie
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,1 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w...
więcejDobre prognozy dla rynku drobiu
Według ostatnich prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2016 roku po raz kolejny zwiększy się światowa produkcja drobiu. Tym razem jednak tylko o...
więcejProdukcja i eksport drobiu dostaną lekkiej zadyszki
Po rewelacyjnym 2016 roku, w przyszłym eksport i produkcja drobiu mogą lekko osłabnąć - uważają eksperci Agencji Rynku Rolnego. Znawcy rynku przewidują, że w drugim półroczu produkcja drobiu...
więcejRekordowe wstawienia brojlerów kurcząt
W sierpniu pobity został rekord wstawień brojlerów kurcząt, który pierwszy raz w historii przekroczył 100 mln i wyniósł 100,2 mln sztuk. To o 16 proc. więcej niż w tym samym...
więcejDrobiowa ofensywa na Chiny. Sprzedaż może być warta miliardy złotych
Mamy szanse eksportować do Chin drób za niemal 2 miliardy złotych rocznie. We wrześniu ruszy oficjalnie przedstawicielstwo branży drobiarskiej w Szanghaju. Przedstawicielstwo w Szanghaju ma...
więcejProdukcja drobiu w UE ma swoich liderów
Rynek produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej składa się głównie z trzech sektorów. Należą do nich produkcja brojlera kurzego, indyków oraz kaczek. Oczywiście dominuje...
więcejPrognozy dla rynku drobiu. Produkcja pójdzie w górę
Eksperci FAO prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja drobiu w 2016 roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. Przewidywany jest również wzrost handlu...
więcejOgraniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu to priorytet
17 czerwca w Jachrance koło Warszawy odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH "Teoria i praktyka koncepcji jedno zdrowie w zrównoważonej produkcji...
więcejEksport napędza branżę drobiarską
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w...
więcejProdukcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja drobiu w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln...
więcejCo drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek
Ostatnie 25 lat, a w szczególności okres od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej, to znaczne przyspieszenie rozwoju sektora drobiarskiego. Ponad 10 lat temu, w roku 2004 nasz kraj...
więcejMamy nadprodukcję na rynku drobiowym
Spada opłacalność produkcji drobiu. Świadczy to o nadprodukcji na tym rynku - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. Według wyliczeń ekspertów,...
więcejJajka w diecie Brytyjczyków
Jajka to bardzo cenny element diety i w dodatku bezpieczny, co wskazał raport ACMSF, instytucji zajmującej się bezpieczeństwem żywności w Wielkiej Brytanii. W tym kraju od 2014 roku obserwuje...
więcejPolska ponownie największym producentem drobiu
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,7 proc. do około 14 mln ton, a w przyszłym o kolejne 1,2 proc. do 14,2 mln ton. Dynamika wzrostu będzie...
więcejBranża drobiarska rozwija się. Jest popyt na mięso za granicą
Analitycy Agencji Rynku Rolnego oceniają, że eksport mięsa drobiowego i jego przetworów był w 2015 r. o 17 proc. większy niż w 2014 r. i wyniósł ponad 1 mln ton. W tym roku przewiduje...
więcejRozwój lepiej, konsumpcja słabiej
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej ma do roku 2025 wzrastać, ale konsumpcja mięsa drobiowego ma raczej pozostać na stałym poziomie. Raport przygotowany prze unijnych ekspertów...
więcejCzesi ograniczeni przez import
Produkcja mięsa drobiowego w Czechach ma obecnie mniejsze szanse na rozwój, ponieważ rosnący import w tym zakresie mocno oddziałuje na cały sektor drobiowy. Raport przygotowany przez...
więcejZaostrza się konkurencja na ryku drobiu
Coraz więcej firm poszerza swoje portfolio i wychodzi z inwestycjami poza granice swojego kraju. Dobrym przykładem jest Hiszpania, gdzie Grupo Fuertes w br. podjęła decyzję o zakupieniu 5,06%...
więcejProdukcja i eksport drobiu w Polsce rośnie
Krajowa produkcja żywca drobiowego w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 12 proc. i wyniosła ponad 1,4 mln ton. Jednocześnie w pierwszych ośmiu miesiącach 2015 r. wyeksportowano o 15...
więcejW Rosji rośnie produkcja drobiu
Oczekiwana produkcja drobiu w Rosji w 2015 r. ma wzrosnąć o 10 proc., a w przyszłym roku ma wynieść 3,65 mln ton mięsa drobiowego. Rosyjskie firmy drobiarskie wzmacniają swoją pozycję na rynku...
więcejRośnie produkcja, konsumpcja i eksport drobiu
Produkcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu mięsa poza Wspólnotę. Według KE produkcja drobiu...
więcejProdukcja drobiu rośnie. Polska unijnym liderem
Unijna produkcja drobiu w pierwszej połowie bieżącego roku zwiększyła się o 3,6 procenta. Rosła zatem w takim samym tempie jak w 2014 roku. Wzrost wytwórczości napędzany jest przez nowe kraje...
więcejPolski eksport drobiu systematycznie rośnie. Jesteśmy potęgą
W pierwszym półroczu bieżącego roku wolumen eksportu żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się w sakli roku o 16 proc. do ok. 444 tys. ton. Wartość sprzedaży...
więcejPolski eksport drobiu poza UE zwiększył się w I-V br. o prawie 40 proc.
Eksport drobiu z Polski poza UE zwiększył się w pierwszych pięciu miesiącach br. wobec analogicznego okresu u. br. o 38,9 proc. do 72,5 tys. ton. Polska jest trzecim co do wielkości unijnym jego...
więcejPolski drób na topie w Unii
Unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku zwiększyła się o 4 procent wobec tego samego okresu ub.r. Przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna...
więcejEksport drobiu ciągle idzie w górę. Rośnie udział Polski w sprzedaży
Od stycznia do kwietnia UE wyeksportowała do krajów trzecich 441,1 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 2,5 proc. więcej niż w tym samym czasie przed...
więcejPolska wciąż jest największym producentem drobiu w UE
W 2014 roku państwa Unii Europejskiej wyprodukowały 13,181 mln ton mięsa drobiu. 14 procent towarów powstało w Polsce. FAMMU/FAPA informuje, że największym producentami tego gatunku mięsa we...
więcejEksport drobiu coraz większy. Polska jednym z liderów
W pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 322,2 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed...
więcejPolska drobiem stoi. Może paść kolejny rekord produkcji
Jesteśmy największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. A w tym roku branża może ustanowić kolejny rekord. Jak informuje "Rzeczpospolita" - powołując się na dane GUS - w marcu liczba...
więcejPtasia grypa hamuje dynamikę wzrostu produkcji drobiu
Produkcja drobiu na świecie w 2015 roku zwiększy się zaledwie o 1,4 proc. do 111,8 mln ton. A w ostatniej dekadzie wytwórczość tego gatunku mięsa rosła średnio o 3 proc. rocznie. Tak...
więcejStabilne ceny kurcząt brojlerów. U nas najniższe w UE
187,9 euro kosztowało średnio w marcu 100 kilogramów mięsa kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami) na unijnym rynku. Przez miesiąc stawki wzrosły o 0,9 proc. Tak wynika...
więcejPolska liderem na rynku drobiu. Embargo nam nie szkodzi
Ubiegły rok był bardzo dobry dla branży drobiarskiej. Niemal 900 tys. ton mięsa z rekordowej produkcji 2,1 mln ton trafiło na eksport. Najbliższe lata zapowiadają się równie...
więcejProducenci drobiu chcą sprzedawać pod swoimi markami
Sieci handlowe zwiększają udziały marek własnych w sprzedaży. Wytwarzaniem takich produktów na ich zlecenie zajmują się najczęściej producenci mający też w ofercie swoje, markowe...
więcejWieprzowina goni mięso drobiowe
Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewidują, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie. Analizy pokazują...
więcejWyprodukowano więcej drobiu niż wieprzowiny. Tego jeszcze nie było
Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozują, że w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowanych 114,7 mln ton wieprzowiny. To o niespełna 1...
więcejZakaz stosowania pasz GMO to bomba zegarowa
Zmniejszenie konkurencyjności polskiej żywności i eksportu oraz podwyżki cen dla konsumentów - tak zdaniem autorów raportu przygotowanego na zlecenie Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi...
więcejProdukcja mięsa nie będzie już tak szybko rosła
Eksperci Komisji Europejskiej prognozują, że dynamika wzrostu produkcji mięsa we Wspólnocie spadnie z 3,6 proc. w 2015 roku do zaledwie 0,7 proc. w latach 2016-17. Wytwórczość mięsa w...
więcejWIR interweniuje ws. odszkodowań dla producentów drobiu. Chodzi o objęcie strefą z obostrzeniami
Wielkopolska Izba Rolnicza (WIR), realizując postulat swojej komisji ds. produkcji zwierzęcej, wnioskuje o stworzenie możliwości uzyskania przez producentów drobiu odszkodowania z tytułu...
więcejGrupy i organizacje producentów mogą dostać nawet 100 tysięcy euro
ARiMR rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania "tworzenie grup producentów i organizacji producentów". Maksymalnie grupa może uzyskać wsparcie do...
więcejGrupy producentów mogą szykować się do składania wniosków
19 października ruszy nabór wniosków o wsparcie na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów". Rolnicy mogą otrzymać rocznie do 100 tys. euro -...
więcejARiMR czeka na kolejne wnioski od rolników o wsparcie
Do 8 lipca można składać wnioski o wsparcie dla gospodarstw dotkniętych ptasią grypą - przypomina Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. "Rolnicy, którzy w związku ze...
więcejDrobiarze uruchomili własny instytut analiz ekonomicznych
W ramach projektu finansowanego przez Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego uruchomiono AgroInstytut, który na zasadach non profit będzie przygotowywał i udostępniał dane i analizy przydatne...
więcejPolacy wiedzą, że kurczaki cierpią. I chcą zmian
Zdecydowana większość Polaków chce lepszej ochrony kurczaków i wprowadzenia oznaczeń dotyczących rodzaju chowu, z jakiego pochodzi mięso. W tym roku odbyło się pierwsze w historii...
więcejSpłonęło ponad 30 tysięcy kurczaków. Część budynku zawaliła się
W pożarze fermy drobiu w Brożcu (pow. krapkowicki, woj. opolskie) spłonęło ponad 30 tysięcy kurczaków. Na szczęście strażakom udało się uratować ok. 10 tys. sztuk. Część konstrukcji hali...
więcejPolskie mięso drobiowe bezpieczne dla konsumentów
Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego -...
więcejKłopotów nie brakuje, ale nasze rolnictwo rośnie w siłę
Co drugie eksportowane z UE jabłko pochodzi z Polski, nasze firmy wytwarzają aż 116 proc. więcej mięsa drobiowego niż 10 lat temu, o jedną trzecią wrosła wytwórczość wołowiny, a o 10 proc. w...
więcejNie chcą budowy nowych kurników, dlatego zablokowali drogę
"Ich zysk, nasz smród", "Dla was to biznes, nam chodzi o życie", "Zdrowie ludzi ważniejsze niż kury" - takie hasła pojawiły się na transparentach...
więcejProtestują przeciwko budowie olbrzymich kurników
Mieszkańcy wsi Dąbek na Mazowszu i pensjonariusze tamtejszego Krajowego Ośrodka Mieszkalno-Rehabilitacyjnego dla Osób Chorych na Stwardnienie Rozsiane protestują przeciwko budowie...
więcejWirus H5N6 atakuje dzikie ptaki
W hrabstwie Dorset w Anglii znaleziono 17 ptaków dzikich zarażonych wirusem H5N6. Jest to pierwszy przypadek choroby w Wielkiej Brytanii podczas tegorocznej zimy. W ramach przeprowadzonych...
więcejMięsny gigant zwiększył eksport drobiu
Holding MHP (Mironiwskij Chliboprodukt), największy na Ukrainie producent drobiu sprzedał w pierwszym kwartale 123,9 tys. ton mięsa. To o 15 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Średnia...
więcejUkraina coraz większym konkurentem dla polskiego drobiarstwa
Import mięsa drobiowego z Ukrainy do Unii Europejskiej wzrósł w ubiegłym roku o 13 procent i wyniósł ponad 48 tys. ton. Nasz wschodni sąsiad jest, po Brazylii i Tajlandii, trzecim...
więcejBiałoruś ogranicza import drobiu z Polski. Kolejne województwa na liście
W związku z występowaniem w Polsce kolejnych ognisk grypy ptaków podtypu H5N8, Departament Nadzoru Weterynaryjnego Ministerstwa Rolnictwa i Wyżywienia Białorusi zakazał już wwozu drobiu i...
więcejLitwa stawia na drób. Produkcja i eksport rosną
Litwa jest największym producentem drobiu wśród państw bałtyckich. W 2015 roku poziom wytwarzania wyniósł w tym kraju 110,7 tys. ton i był o 11 proc. wyższy niż rok wcześniej. ...
więcejNa Ukrainie wzrośnie produkcja i eksport drobiu
W 2016 roku na Ukrainie wzrośnie ponownie produkcja mięsa brojlerów kurcząt. Wytwórczość pójdzie w górę o niespełna 5 proc. do rekordowego poziomu ponad 1 mln ton, a w...
więcejWielka Brytania zwiększa import drobiu
Pomimo kolejnego wzrostu produkcji, Wielka Brytania była przed rokiem tylko w 73 proc. samowystarczalna w zakresie podaży mięsa drobiu. Wskaźnik ten był o 4 proc. niższy niż rok wcześniej i...
więcejDrogie pasze zagrażają produkcji drobiu
Ceny pasz w Rosji przed rokiem poszły w górę prawie o 20 proc. osiągając rekordowo wysoki poziom. W 2016 r. eksperci spodziewają się dalszego wzrostu stawek. Notowania mięsa drobiu i...
więcejRosja zwiększa produkcję drobiu i jaj
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie podało, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku produkcja mięsa drobiu w Rosji wzrosła w skali roku o 9,1 proc. do 3,133 mln ton wagi żywej. W lipcu za kilogram...
więcejIrlandzcy producenci drobiu i trzody otrzymają wsparcie
Producenci drobiu i trzody chlewnej w Irlandii otrzymają 17 milionów euro na inwestycje w budynkach inwentarskich. Pomoc będzie współfinansowana ze środków unijnych. Producenci,...
więcejW Rosji rośnie produkcja drobiu. Rząd wspiera sektor
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2016 roku rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 2,8 proc. do 3,65 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny...
więcejW Rosji produkują więcej drobiu i jaj
Według danych ministerstwa rolnictwa w Moskwie w pierwszym kwartale bieżącego roku w kraju wyprodukowano 1,33 mln ton mięsa drobiu w wadze żywej i 8,27 mld jaj. FAMMU/FAPA informuje, że...
więcejRośnie produkcja drobiu, ale wolniej niż zakładano
Według rosyjskich służb statystycznych Rosstat w pierwszych 11 miesiącach 2014 r. produkcja drobiu w kraju wzrosła rok do roku o 7,2 proc. do 3,5 miliona ton. To mniej niż planowano bowiem...
więcejKurczaki mogą być bardziej odporne na ptasią grypę
Dzięki edycji genów udało się częściowo uodpornić kurczaki na ptasią grypę – informuje pismo „Nature Communications”. Szczepienie ptaków przeciwko ptasiej grypie...
więcejKoncerny inwestują w "czyste mięso"
Światowe koncerny mięsne coraz śmielej inwestują w innowacyjne pomysły wyhodowania mięsa w warunkach laboratoryjnych w oparciu o komórki pobrane od zwierząt. Ostatnio pojawiły się informacje,...
więcejProdukcja drobiu będzie ograniczana. W obawie przed groźną chorobą
Władze Korei Południowej w obawie przed grypą ptaków zamierzają wprowadzić obostrzenia dla producentów drobiu w rejonach tak zwanego wysokiego ryzyka zakażenia wirusem HPAI. Na...
więcejChiny podwoiły import drobiu. Ale zamykają rynek przed naszym mięsem
W 2016 roku Chiny sprowadziły ok. 570 tys. ton mięsa kurcząt wobec 394 tys. rok wcześniej. Największym dostawcą towarów były Brazylia i Argentyna, ale także Polska. Według szacunków...
więcejMinisterstwo otworzy chiński rynek dla polskiego drobiu?
Delegacja ministerstwa rolnictwa wyruszyła do Chin, by rozmawiać na temat otwarcia tamtejszego rynku dla polskiego drobiu. Państwo Środka nie chce bowiem przyjmować naszych towarów z powodu...
więcejKonferencja stacjonarna pn. „Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiu” w Minikowie 2022
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj zapraszają 18 listopada 2022 roku na konferencję...
więcejSzkolenie pn. „Ekologiczny chów drobiu” on-line 2022
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie w ramach cyklu Nauka Doradztwu Rolniczemu zaprasza 20 czerwca 2022 roku na szkolenie pn. „Ekologiczny chów drobiu”, które odbędzie...
więcejKonferencja pn.: ”Innowacyjne technologie w produkcji drobiu” w Szymbarku 2021
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zaprasza 27 października 2021 roku do udziału w konferencji pn.: ”Innowacyjne technologie w produkcji drobiu”, która odbędzie się w...
więcejKonferencja pt. ,,Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiu grzebiącego” w Minikowie 2020
W związku z podjęciem kroków mających na celu zatrzymanie szerzenia się koronawirusa konferencja zostaje odwołana i przeniesiona na późniejszy termin. Kujawsko-Pomorski Ośrodek...
więcejKonferencja pt. „Nowoczesne rozwiązania w produkcji drobiu grzebiącego” w Przysieku 2019
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko-Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj zapraszają 5 kwietnia 2019 roku na konferencję pt....
więcejKonferencja pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej:...
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza 25 maja 2017 roku na konferencję, organizowaną przy wsparciu Zakładu Chorób Drobiu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW),...
więcej