Rozwój lepiej, konsumpcja słabiej
Produkcja drobiu w krajach Unii Europejskiej ma do roku 2025 wzrastać, ale konsumpcja mięsa drobiowego ma raczej pozostać na stałym poziomie. Raport przygotowany prze unijnych ekspertów podaje również, że pozytywnie zmieniać się będzie łączna konsumpcja mięsa na świecie, co pomoże unijnemu eksportowi.
Do roku 2025 światowa konsumpcja mięsa ma wzrosnąć o ok. 15 procent, zaś w Unii Europejskiej przewiduje się, że ostatecznie ukształtuje się ona na poziomie 66,7 kg. Ten wzrost w krajach UE i innych krajach ma pozytywnie wpłynąć na rozwój produkcji drobiu. Szacuje się, że do 2025 r. nastąpi w tym dziale wzrost o 4 procent.
Niestety wzrost konsumpcji mięsa w UE nie będzie bezpośrednio dotyczył drobiu, ale inaczej ma być w krajach rozwijających się. Dlatego przewidywany jest wzrost eksportu mięsa drobiowego o około 15 procent do 2025 r. Jednak jego wartość jest trudna do przewidzenia, ponieważ stale rośnie konkurencyjność eksportu z Brazylii oraz USA.