Dynamika produkcji drobiu będzie spadać. Ceny też lecą w dół
Produkcja mięsa drobiowego w UE w 2017 roku wzrośnie o ok. 0,7 proc., zaś rok później o ok. 0,8 proc. Przed rokiem wskaźnik ten wyniósł aż 4,4 proc. - wynika z najnowszego raportu KE dotyczącej prognoz krótkoterminowych na rynku rolnym
Unijna produkcja mięsa drobiowego w 2016 r. wyniosła 14,38 mln ton. Najwyższy wzrost odnotowano w Polsce (13 proc.), która jest największym producentem we Wspólnocie, a ponadto we Włoszech i w Holandii (po 6 proc.) oraz Hiszpanii (+5 proc.). Wytwórczość spadła natomiast m.in. we Francji (3 proc.).
Ptasia grypa - policja kontroluje gospodarstwa i wlepia mandaty
Prognozy Brukseli na 2017 i 2018 r. wskazują na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji w UE odpowiednio o 0,7 proc. i o 0,8 proc. Powodem jest m.in. pojawienie się pod koniec października 2016 r. wirusa grypy ptaków.
Chorobę zdiagnozowano w 23 państwach UE (925 ognisk u drobiu), a najwięcej ognisk odnotowano we Francji (386) i na Węgrzech (234).
Z raportu KE wynika, że pojawienie się wirusa ptasiej grypy w UE nie miało większego wpływu na wielkość produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Większe straty ponieśli producenci zajmujący się chowem gęsi i kaczek oraz drobiu z wolnego wybiegu ze względu na konieczność trzymania ptaków w zamknięciu.
W 2016 r. wzrosło spożycie drobiu (o 3,8 proc.), a statystyczny obywatel UE zjadł 26,9 kg mięsa. Wysokiej konsumpcji sprzyjały niskie ceny oraz wysoka podaż. W tym roku eksperci prognozują, że zwiększy się ona o 0,7 proc. do 27,1 kg na osobę. W Polsce spożycie w 2016 r. jest szacowane na 28,5 kg, a w 2017 r. ma wynieść 29 kg.
Ukraina coraz większym konkurentem dla polskiego drobiarstwa
Duża podaż drobiu w UE spowodowała spadek unijnych cen. Średnia stawka mięsa brojlerów kurcząt w 2016 r. była na poziomie poniżej 185 euro za 100 kg. Tak niskie ceny miały korzystny wpływ na poprawę konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych.
W pierwszym półroczu 2016 r. eksport poza Unię wzrósł o 11 proc., w drugim nieco osłabł ze względu na pojawienie się grypy ptaków, a w całym ub.r. wyniósł 1,47 mln ton.
Największymi eksporterami mięsa w UE w 2016 r. była Holandia, Francja i Polska, a odbiorcami Republika Południowej Afryki (18,5 proc. wolumenu eksportu), Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Filipiny.
Prognozy na 2017 r. przewidują wzrost unijnego eksportu mięsa drobiowego zaledwie o 1 proc.
- Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów