Eksport drobiu przyspieszył w czwartym kwartale
W ostatnich trzech miesiącach ubiegłego roku przyspieszył eksport mięsa drobiowego z Polski. Skumulowana wielkość sprzedaży w tonach za 2016 rok (bez grudnia) wzrosła - w porównaniu z analogicznym okresem 2015 roku - o ponad 21 procent.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przypomina, że wcześniejsze dane za 10 miesięcy prognozowały wzrost wywozu na poziomie 17 procent. Analizowane dane Zintegrowanego Systemu Informacji Rolniczej nie obejmują jednak jeszcze czasu po wykryciu w Polsce grypy ptaków.
Ptasia grypa coraz bardziej daje się we znaki. Polski drób podbije Azję i Afrykę?
W pierwszych 11 miesiącach 2016 roku wysłaliśmy do innych krajów ponad 929 tysięcy ton drobiu, czyli 161 tysięcy ton mięsa więcej niż rok wcześniej. Wartościowo eksport wzrósł w euro o niespełna 10 procent, a w złotówkach o 14 procent.
Wynika to z relatywnie słabej polskiej waluty w stosunku do euro w 2016 roku. Ciekawe jest jednak porównanie wartościowego wzrostu eksportu do wzrostu jego wolumenu (odpowiednio 14 i 21 procent), które może sugerować, że nasi producenci aby utrzymać wysoką dynamikę lokowania mięsa drobiowego na innych rynkach musieli akceptować coraz niższe ceny.
Po dziesięciu miesiącach 2016 roku (dane o produkcji pojawiają się nieco później niż o eksporcie) różnica między wzrostem produkcji mierzonej ubojami raportowanymi przez Eurostat, a wzrostem wywozu (według ZSIR) wynosi ponad 105 tys. ton. Oznacza to, że w pierwszych 10 miesiącach 2016 roku wzrost wytwórczości był prawie po równo lokowany na rynkach zagranicznych (53 proc.) i rynku krajowym (47 proc.).
- Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów