Produkcja indyków coraz bardziej opłacalna. Stawki najwyższe od lat

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-11-2018,11:30 Aktualizacja: 20-11-2018,12:03
A A A

Ceny żywca indyczego wracają do wieloletniej średniej. Według danych MRiRW pod koniec października były na poziomie 5,82 zł/kg, czyli o 13,6 proc. więcej rok do roku. Tak wysokich stawek nie notowano od początku 2016 r.  

Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas zaznaczają, że to dynamiczna zmiana względem pierwszego półrocza 2018 r., kiedy ceny żywca indyczego były wyjątkowo niskie - w niektórych przypadkach zbliżając się do progu opłacalności produkcji.

drób, indyki, mięso indycze, produkcja drobiu, UE, eksport mięsa

Indyki to polska specjalność. Wkrótce będziemy europejskim liderem

Badania Eurostatu potwierdzają, że do 2020 roku Polska ma duże szanse, aby stać się największym producentem mięsa indyczego w Unii Europejskiej, tym samym pokonując Niemcy. Do tej pory rodzimym producentom udało się wyprzedzić Francuzów. W...

Od lipca do końca października stawki były już o 6,5 proc. wyższe niż w pierwszej połowie 2018 r. oraz o 0,8 proc. niższe wobec drugiej połowy 2017 r.  

Rosną również ceny mięsa indyczego. Pod koniec października stawki tuszki indyczej zbliżały się do 9 zł/kg (+6,8 proc.), fileta indyczego wzrosły o 6 proc., skrzydeł o 8,3 proc., udźca o 11,4 proc., zaś podudzia o 12,5 proc. Najniższe wzrosty odnotowano w przypadku podrobów, które podrożały tylko o 4,1 proc.

Według prognoz IERGŻ obecne ceny mogą przełożyć się na wzrost produkcji mięsa indyczego o 9,7 proc. z 465 tys. t w 2017 r. do 510 tys. t w bieżącym roku, co pozwoliłoby na utrzymanie statusu drugiego producenta żywca w UE. Cały czas rośnie też eksport tego gatunku mięsa, choć w pierwszej połowie br. charakteryzował się niższą dynamiką (9,6 proc.) niż wywóz mięsa z kurcząt brojlerów (14,8 proc.).
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA